Szukasz pomysłu na udka czy podudzia? Lecę z pomocą! Przygotowałam je przy użyciu wolnowaru Crock-Pot.
Danie jest bardzo proste do przyrządzenia, a kurczak wychodzi soczysty. Używając wolnowaru z powłoką zapobiegającą przywieraniu, nie boję się jakiegokolwiek przypalenia, a w konsekwencji zepsucia dania. Wkładasz do niego składniki, przykrywasz, ustawiasz odpowiedni program i cieszysz się pysznym posiłkiem.
Dodałam do niego warzywa: marchewki, czosnek, paprykę czerwoną, koperek. Dzięki zastosowaniu większej ilości warzyw (oczywiście możecie dodać jeszcze inne) nie musicie kupować czy przygotowywać surówki. Wystarczy ugotowany osobno ryż czy ziemniaczki i obiad gotowy.
Przepis na: Podudzia z kurczaka z warzywami z wolnowaru
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka lub 4 udka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- ok. 400 ml wody (do wysokości składników w naczyniu)
- opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego
Zobacz również:
Podudzia z kurczaka z warzywami z wolnowaru - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Podudzia przełóż do misy wolnowaru Crock-Pot. Dodajemy ząbki czosnku (ja każdy podzieliłam na dwie części), pokrojone marchewki, paprykę czerwoną, posiekany koperek, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką oraz wlewamy wodę tak aby przykryła składniki. Gotujemy przez 2 godziny (HIGH, na ustawieniu 2). Podajemy z osobno ugotowanym ryżem oraz warzywkami z wolnowaru.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z firmą Crock-Pot
Komentarze