Dalej myślisz nad dzisiejszym obiadem? Może się skusisz na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym. Jest to danie, które nie wymaga dużej ilości składników i w niecałe pół godzinki spokojnie się z nim uwiniesz. Może być jeszcze smaczniej? Tak, jeżeli na dodatek dodasz zapiekane ziemniaczki i ulubioną surówkę. No po prostu pycha! 🙂
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18 %
- łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli i pieprzu
Cebulę kroimy dość drobno. Smażymy na oliwie do jej zeszklenia. Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy cały czas, doprawiamy przyprawą do kurczaka.
Gdy kurczak będzie już usmażony to po około 6 minutach dodajemy śmietanę, pokrojony koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, co chwilkę mieszamy żeby się nie przypaliło.