Wasze dziecko to niejadek, który mógłby jeść całymi dniami słodycze? Warzywa i owoce są czymś okropnym, no po prostu nie do zjedzenia? Może czas podejść dziecko kreatywnością w podaniu obiadu w taki sposób, że pojawi mu się od razu uśmiech na twarzy i z chęcią spróbuje czegoś “bajkowego” 🙂 Przygotowałam aromatyczny gulasz z ryżowym bałwankiem, który jest niesamowicie prosty do wykonania, a prezentuje się dość oryginalnie. Dekoracja jest na tyle prosta i łatwo dostępna, że możecie na spokojnie użyć składników z gulaszu czyli marchewki, ziela angielskiego.
Przepis na: Aromatyczny gulasz z ryżowym bałwankiem
Składniki:
- 800 g mięsa na gulasz: karkówki, łopatki itp
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 marchewka
- 1/3 papryki czerwonej i żółtej
- szczypta vegety
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1,5 szklanki wody
- 2 saszetki ryżu białego
- dekoracja bałwanka: ziele angielskie oraz marchewka
Zobacz również:
Aromatyczny gulasz z ryżowym bałwankiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze