
Za gołąbkami z ziemniakami to nie przepadam, ale takie z ryżem mogłabym co chwilkę przygotowywać. Wykonałam je z farszem, na który składa się grzybowe risotto z leśnymi, suszonymi borowikami. Jest to niezwykle aromatyczna mieszanka ryżu Arborio, grzybów, a także suszonych warzyw. Muszę przyznać, że jest to idealne danie dla osób ceniących swój czas i zdrowie. Gdybym nie dodawała ugotowanego oraz zmielonego mięsa wtedy czas przygotowania wyniósłby niecałe 30 minut.
Przepis na: Gołąbki z grzybowym risotto
Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 120 min
Łącznie: 180 min
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli
- risotto z leśnymi suszonymi borowikami The green Woodpecker Trill
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 300 g ugotowanej i zmielonej karkówki
- sól, pieprz do smaku
Sos pieczarkowy:
- 200 g pieczarek
- 100 ml śmietany 18 %
- 1 ząbek czosnku
- szczypta koperku
Wykonanie:
Sparzamy liście kapusty. Karkówkę gotujemy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a na końcu ją mielimy w maszynce.
Sparzamy liście kapusty. Karkówkę gotujemy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a na końcu ją mielimy w maszynce.
Na patelnię nalewamy odrobinę oleju, smażymy pokrojoną drobno cebulkę aż się zeszkli. Wsypujemy risotto z borowikami, podlewamy bulionem oraz winem. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut (mieszamy co jakiś czas i ewentualnie podlewamy większą ilością wody).
Do ugotowanego ryżu dodajemy zmielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy ok. 200 ml bulionu lub wody (aby nie były suche), przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy: pieczarki kroimy drobno, smażymy je na patelni. Po chwili dodajemy śmietanę, posiekany koperek, a także przeciśnięty czosnek.
Polewamy sosem gołąbki.