Gołąbki z grzybowym risotto

4.4/5 (7 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 120 min pieczenia

Gołąbki z grzybowym risotto

Opis przepisu

Za gołąbkami z ziemniakami to nie przepadam, ale takie z ryżem mogłabym co chwilkę przygotowywać. Wykonałam je z farszem, na który składa się grzybowe risotto z leśnymi, suszonymi borowikami. Jest to niezwykle aromatyczna mieszanka ryżu Arborio, grzybów, a także suszonych warzyw. Muszę przyznać, że jest to idealne danie dla osób ceniących swój czas i zdrowie. Gdybym nie dodawała ugotowanego oraz zmielonego mięsa wtedy czas przygotowania wyniósłby niecałe 30 minut.

Przepis na: Gołąbki z grzybowym risotto

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 cebuli
  • risotto z leśnymi suszonymi borowikami The green Woodpecker Trill
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ugotowanej i zmielonej karkówki
  • sól, pieprz do smaku

Sos pieczarkowy:

  • 200 g pieczarek
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta koperku
Wyślij emailem

Gołąbki z grzybowym risotto - przepis krok po kroku


Krok 1

Gołąbki z grzybowym risotto

Sparzamy liście kapusty. Karkówkę gotujemy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a na końcu ją mielimy w maszynce.

Na patelnię nalewamy odrobinę oleju, smażymy pokrojoną drobno cebulkę aż się zeszkli. Wsypujemy risotto z borowikami, podlewamy bulionem oraz winem. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut (mieszamy co jakiś czas i ewentualnie podlewamy większą ilością wody).

Do ugotowanego ryżu dodajemy zmielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy ok. 200 ml bulionu lub wody (aby nie były suche), przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.

Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy: pieczarki kroimy drobno, smażymy je na patelni. Po chwili dodajemy śmietanę, posiekany koperek, a także przeciśnięty czosnek.

Polewamy sosem gołąbki.


Gołąbki z grzybowym risotto

Gołąbki z grzybowym risotto

Gołąbki z grzybowym risotto

Gołąbki z grzybowym risotto

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zosia
Zosia
6 lat temu

Wyszły przeeeeeepyszne. Całej rodzince smakowały,pozdrawiam

Ewwa
Ewwa
6 lat temu

Świetne goląbeczki 😀

marta sztabińska
marta sztabińska
6 lat temu

Super pomysł, świetne gołąbki 😉

Elzbieta
Elzbieta
6 lat temu

Ale pyszniutkie gołąbki 🙂 Chętnie takie zrobię!