Leczo z kiełbasą Chorizo

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Leczo z kiełbasą Chorizo

Cukinia jest obecnie coraz tańsza, więc trzeba z niej korzystać… Przygotowałam leczo z cukinii, papryki oraz lekko pikantnej kiełbasy Chorizo (którą wprost uwielbiam!). Jest to danie jednogarnkowe, więc przy okazji nie wybrudzisz kilku patelni, naczyń. Nie wymaga również dużej ilości wolnego czasu, ani nie jest pracochłonne. Ja z przyjemnością przygotowuję leczo od razu w większej ilości i mam na kilka dni.

Przepis na: Leczo z kiełbasą Chorizo

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g kiełbasy Chorizo
  • papryka czerwona
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku (do smaku)
  • 1 kg cukinii
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Leczo z kiełbasą Chorizo - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Do garnka wlewamy odrobinę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażymy przez kilka minut do ich zezłocenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, pomidory z puszki, mieszamy co chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Gotujemy przez około 20 minut pod uchyloną pokrywką, co chwilkę mieszamy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Smacznego!


Leczo z kiełbasą Chorizo

Leczo z kiełbasą Chorizo

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marcelina
Marcelina
6 lat temu

Ale kusisz wieczorami, aż zrobiłam się głodna… <3

Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
6 lat temu

Uwielbiam leczo 🙂 Jutro będzie zapewne i u mnie, bo w kuchni czeka na wykorzystanie duża ilość cukinii 😉