Risotto z bukietem warzyw chińskich

4.5/5 (17 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

34 min

Risotto z bukietem warzyw chińskich

Risotto z bukietem warzyw chińskich to pyszne połączenie kurczaka, aromatycznego ryżu, mieszanki mrożonych warzyw chińskich oraz przypraw. Jego wykonanie zajmuje około pół godziny więc może mieć miano szybkiego obiadu. Po nałożeniu na talerz ma aksamitną konsystencję, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej!

Przepis na: Risotto z bukietem warzyw chińskich

Składniki:

  • 1 cebula
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 saszetki białego ryżu
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • 5 szklanek wody
  • szczypta curry
  • szczypta oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 500 g mrożonych warzyw chińskich (bukiet warzyw chińskich)
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
Wyślij emailem

Risotto z bukietem warzyw chińskich - przepis krok po kroku


Krok 1

Risotto z bukietem warzyw chińskich

Cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, posypujemy przyprawą do kurczaka. 


Krok 2

Risotto z bukietem warzyw chińskich

Wlewamy wodę (możemy ją dodawać stopniowo np. najpierw dwie szklanki, później resztę), wsypujemy ryż, przyprawiamy szczyptą curry, oregano solą oraz pieprzem. Ryż zacznie wchłaniać wodę i pęcznieć więc nie przejmujcie się, że na razie wygląda to jak zupa :). Co chwilkę mieszamy i pilnujemy kiedy ryż wystarczająco napęcznieje, ewentualnie dodajemy troszkę więcej wody, doprawiamy do smaku.


Krok 3

Risotto z bukietem warzyw chińskich

Na końcu wsypujemy mieszankę warzyw chińskich, dodajemy również śmietanę, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 10-15 minut. Smacznego!


Risotto z bukietem warzyw chińskich

Risotto z bukietem warzyw chińskich

Risotto z bukietem warzyw chińskich

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 17

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments