Risotto z bukietem warzyw chińskich to pyszne połączenie kurczaka, aromatycznego ryżu, mieszanki mrożonych warzyw chińskich oraz przypraw. Jego wykonanie zajmuje około pół godziny więc może mieć miano szybkiego obiadu. Po nałożeniu na talerz ma aksamitną konsystencję, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej!
Przepis na: Risotto z bukietem warzyw chińskich
Łącznie: 35 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 cebula
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 saszetki białego ryżu
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- 5 szklanek wody
- szczypta curry
- szczypta oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 500 g mrożonych warzyw chińskich (bukiet warzyw chińskich)
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
Cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, posypujemy przyprawą do kurczaka.
Wlewamy wodę (możemy ją dodawać stopniowo np. najpierw dwie szklanki, później resztę), wsypujemy ryż, przyprawiamy szczyptą curry, oregano solą oraz pieprzem. Ryż zacznie wchłaniać wodę i pęcznieć więc nie przejmujcie się, że na razie wygląda to jak zupa :). Co chwilkę mieszamy i pilnujemy kiedy ryż wystarczająco napęcznieje, ewentualnie dodajemy troszkę więcej wody, doprawiamy do smaku.
Na końcu wsypujemy mieszankę warzyw chińskich, dodajemy również śmietanę, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 10-15 minut. Smacznego!