Leczo – moje ulubione!

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Leczo

Leczo jest to bardzo prosta potrawa na ciepło z cukinii, papryki żółtej, czerwonej, cebuli, pomidorów, która wywodzi się z Węgier. W naszym kraju zyskało bardzo dużą popularność już wiele lat temu i gdy tylko pojawia się w warzywniakach cukinia w dobrej cenie to od razu przygotowuję pyszne leczo z kiełbaską. Lubię gdy jest lekko pikantne więc do smaku dodaję paprykę ostrą w proszku, lecz na spokojnie możecie z niej zrezygnować. Świetnie się sprawdzi jako ciepłe danie na imprezie czy domówce.

Dodatkiem do tej potrawy może być po prostu świeże pieczywko lub grzanki z tostera.

Przepis na: Leczo – moje ulubione!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy śląskiej z papryki firmy Henryk Kania
  • 2 papryki (żółta, czerwona)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku (do smaku)
  • 2 duże cukinie
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Leczo – moje ulubione! - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Do garnka wkładamy masło, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażymy przez kilka minut do ich zezłocenia.

Dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinie, mieszamy co chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Gotujemy przez około 20 minut pod uchyloną pokrywką, co chwilkę mieszamy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Smacznego!


Leczo

Leczo

Leczo

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments