Leczo jest to bardzo prosta potrawa na ciepło z cukinii, papryki żółtej, czerwonej, cebuli, pomidorów, która wywodzi się z Węgier. W naszym kraju zyskało bardzo dużą popularność już wiele lat temu i gdy tylko pojawia się w warzywniakach cukinia w dobrej cenie to od razu przygotowuję pyszne leczo z kiełbaską. Lubię gdy jest lekko pikantne więc do smaku dodaję paprykę ostrą w proszku, lecz na spokojnie możecie z niej zrezygnować. Świetnie się sprawdzi jako ciepłe danie na imprezie czy domówce.
Dodatkiem do tej potrawy może być po prostu świeże pieczywko lub grzanki z tostera.
Przepis na: Leczo – moje ulubione!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kiełbasy śląskiej z papryki firmy Henryk Kania
- 2 papryki (żółta, czerwona)
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku (do smaku)
- 2 duże cukinie
- 1/2 kg pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Leczo – moje ulubione! - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do garnka wkładamy masło, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażymy przez kilka minut do ich zezłocenia.
Dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinie, mieszamy co chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Gotujemy przez około 20 minut pod uchyloną pokrywką, co chwilkę mieszamy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Smacznego!
Komentarze