Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

4.3/5 (3 ocen)

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min + pieczenie

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Opis przepisu

Lubicie gołąbki? Ja wprost uwielbiam! Przygotowałam gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem, które zawinęłam w liście młodej kapusty.

Przepis na: Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Składniki:

  • 4 saszetki ryżu białego
  • 2 saszetki kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 10 dag masła
  • 1 konserwa mięsna
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 większa główka młodej kapusty
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
Wyślij emailem

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem - przepis krok po kroku


Krok 1

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Sparzamy liście kapusty. Gotujemy saszetki ryżu oraz kaszy według wskazań producenta. Podsmażoną cebulkę na maśle mieszamy z ryżem, dodajemy również zmieloną kiełbasę i konserwę. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści).Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy : cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor, posypujemy nią gołąbki.


Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsemGołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

 

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gość
Gość
7 lat temu

Czym podlewamy gołąbki podczas duszenia w piekarniku?

Magdalena
Magdalena
7 lat temu

Przepis wyprobowany i zaliczam do ulubionych 🙂