Opis przepisu
Lubicie gołąbki? Ja wprost uwielbiam! Przygotowałam gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem, które zawinęłam w liście młodej kapusty.
Przepis na: Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem
Składniki:
- 4 saszetki ryżu białego
- 2 saszetki kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 10 dag masła
- 1 konserwa mięsna
- 1 laska kiełbasy
- 1 większa główka młodej kapusty
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
Wyślij emailem
Zobacz również:
Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem - przepis krok po kroku
Krok 1
Sparzamy liście kapusty. Gotujemy saszetki ryżu oraz kaszy według wskazań producenta. Podsmażoną cebulkę na maśle mieszamy z ryżem, dodajemy również zmieloną kiełbasę i konserwę. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści).Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy : cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor, posypujemy nią gołąbki.
Komentarze
Czym podlewamy gołąbki podczas duszenia w piekarniku?
Przepis wyprobowany i zaliczam do ulubionych 🙂