Danie kuchni orientalnej – curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi. Jest to pyszne danie, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Ładygę w Przemyślu. Nie jest trudne w wykonaniu, zachwyca aromatem: imbirem, kokosem, papryczką chili, curry. Jak dla mnie warto pokusić się o chlebki Naan, które idealnie pasują do tego dania! 🙂
Przepis na: Curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi
Łącznie: 40 min
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka
- świeży imbir ok. 2 cm
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 papryczka chili (w zależności jaką ostrość chcecie uzyskać)
- papryka czerwona słodka (w proszku)
- papryka czerwona
- papryka zielona
- 150 ml śmietana 18%
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 cebule
- limonka
- 2 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- chlebki Naan (przepis tu)
Kurczaka kroimy na małe kawałki. Do miski dodajemy czosnek, starty imbir, sok z limonki, skórkę z limonki, sól, pieprz, papryczkę chili, paprykę słodką (w proszku) oraz 2 łyżki oleju – blendujemy przez chwilkę. Tą marynatą nacieramy kurczaka, odstawiamy na 15 minut. Cebulę drobno siekamy, smażymy przez chwilkę na patelni. Następnie nakładamy pokrojone papryki, przesmażamy, dodajemy kurczaka. Smażymy pod przykryciem przez 3 minutki. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier (ja użyłam kokosowego lecz może być zwykły), curry. Zalewamy mleczkiem kokosowym, śmietaną, dusimy do miękkości, co chwilkę mieszamy. Podajemy z kleksem śmietany oraz podprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.