Makaron z kurczakiem i szpinakiem to przepyszny pomysł na obiad! W kremowym sosie śmietanowym i z dodatkiem suszonych pomidorów smakuje obłędnie.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
To naprawdę ekspresowe danie, które dosyć, że wygląda apetycznie to jeszcze lepiej smakuje. Musicie mi uwierzyć na słowo! Jak dzisiaj wracałam głodna do domu pomyślałam, że chętnie zjadłabym jakiś makaron tagliatelle w jakimś kremowym sosie… Zobaczyłam jakie mam w lodówce dodatki i stwierdziłam, że makaron z kurczakiem i szpinakiem to będzie strzał w dziesiątkę! To danie już robiłam wielokrotnie na przestrzeni lat i zawsze mi bardzo smakuje. Zazwyczaj używam świeżego szpinaku. Jednak jeśli chcecie to możecie użyć mrożonego.
Pomysł na obiad
Jeśli szukacie innych pomysłów na sprawdzone i szybkie obiady, to koniecznie odwiedźcie tą zakładkę (klik>>). Jest tam naprawdę sporo inspiracji! Moje ulubione danie z kurczakiem w roli głównej to potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem oraz kurczak w sosie śmietanowym.
Przepis na: Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle lub spaghetti
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 50 g suszonych pomidorów
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- opcjonalnie ser parmezan lub Grana Padano
Zobacz również:
Jak zrobić makaron z kurczakiem i szpinakiem?
Krok 1
Piersi z kurczaka (600 g) kroimy w kostkę, podsmażamy na większej patelni na małej ilości oleju. Posypujemy przyprawą do kurczaka (1 łyżeczka), a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy suszone pomidory (ok. 50 g) oraz liście szpinaku (100 g). Mieszamy i smażymy na średniej mocy palnika.
Wlewamy śmietankę kremówkę (200 ml), gotujemy na małym ogniu przez 3-4 minuty. W szklance mieszamy śmietanę 18% (2 łyżki) z wodą (50 ml) i mąką pszenną (1 łyżeczka). Wlewamy na patelnię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy sos nieco zgęstnieje, wtedy dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch opcjonalnie posypujemy startym serem np. Grana Padano czy parmezanem. Smacznego!
Komentarze