Opis przepisu
Przed Wami tort urodzinowy o smaku czekoladowo- truskawkowym! Jest nieco pracochłonny, ale smak Wam wynagrodzi robociznę i poświęcony czas.
Co ciekawe na samo dodawanie tego przepisu krok po kroku zeszło mi ponad 4 godziny żeby wszystko jak najlepiej Wam wyjaśnić i szczegółowo opisać. Mam nadzieję, że to docenicie i wypróbujecie mój tort. Czekam na Wasze opinie w komentarzach.
Delikatny jasny biszkopt przełożony kremem czekoladowym z chrupką czekoladową, a także kremem śmietankowym z żelką truskawkową… Jest to zdecydowanie pewniak, który obstawiam, że każdemu posmakuje. Niezależnie czy będzie tort urodzinowy dla dziecka, czy osoby dorosłej.
Przepis na: Tort urodzinowy
Porady na start
- Ten tort przygotowałam w rancie o średnicy 18 cm. W przepisie odsyłam do przepisu na biszkopt, gdzie jest podana foremka 22 cm, ale stosujemy te same proporcje i robimy go w rancie 18 cm! Zależało mi na tym, aby tort był wysoki, dlatego nie zmniejszamy proporcji składników. Jeżeli planujesz zrobić większy lub mniejszy tort to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Pracę nad tortem urodzinowym polecam rozłożyć sobie na 2 lub 3 dni. W pierwszym dniu pieczemy biszkopt i przygotowujemy żelkę truskawkową oraz chrupkę czekoladową. W drugi dzień przygotowujemy kremy oraz składamy tort w całość. Wieczorem drugiego dnia lub trzeciego dnia go tynkujemy oraz dekorujemy (tak samo jak ja, lub według własnych upodobań).
- Pierwsze 3 kroki odsyłają do osobnych przepisów na biszkopt, chrupkę i żelkę do tortów, gdzie mogłam zawrzeć więcej wskazówek ja zrobić je poprawnie. W ten sposób przepis jest też bardziej przejrzysty.
- Biszkopt ma 18 cm, natomiast chrupka czekoladowa i żelka truskawkowa po 16 cm.
- Szklanka użyta w przepisie ma pojemność 250 ml.
- Mam nadzieję, że długość opisu Was nie przerazi! Tort nie jest trudny, lecz czasochłonny i być może wśród Was będą osoby, które chcą zrobić swój pierwszy tort w życiu, a wtedy każda wskazówka jest z pewnością na wagę złota.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 180 g cukru np. drobnego
- 160 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady mlecznej
- 80 g mascarpone
Chrupka czekoladowa:
- 55 g mlecznej czekolady
- 55 g francuskiej prażynki Callebaut
- 10 g oleju roślinnego
Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 170 g mascarpone
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- dodatkowo garść świeżych owoców np. truskawki, maliny lub borówki
Żelka truskawkowa:
- 200 g truskawek świeżych lub rozmrożonych
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 6 g żelatyny
Tynk do tortu:
- 300 g białej czekolady
- 80 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g masła
- szczypta soli
Drip czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 40 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo do dekoracji:
- opcjonalnie bezy >>
- świeże owoce np. truskawki, borówki
- kilka kulek Ferrero rocher
Zobacz również:
Jak zrobić tort urodzinowy?
Krok 1
Tak jak pisałam powyżej w poradach na start – ten tort urodzinowy robiłam przez trzy dni. W pierwszy upiekłam biszkopt.
Biszkopt:
Dokładny przepis na jasny biszkopt znajdziesz tutaj >> (klik). Odsyłam do osobnego przepisu, gdzie bardzo dokładnie opisałam jak go zrobić. W tym przepisie piekłam go z tych samych proporcji, mimo użycia regulowanego rantu o średnicy 18 cm. Chciałam, aby biszkopt po upieczeniu był wysoki i w efekcie miał ponad 10 cm.
Jajka (5 dużych sztuk) powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli przez 1-2 minuty. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru (łącznie 180 g) – na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut, aż cukier będzie dobrze rozbity. Białka mają być sztywne i błyszczące. Dodajemy żółtka i przez chwilkę miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną (160 g) i skrobię (20 g). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki. Masę przekładamy do tortownicy czy tak jak ja – wysokiego rantu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Na drugi dzień kroimy go na trzy równe blaty. Ja użyłam noża strunowego z ząbkami i polecam w taki się zaopatrzeć, ponieważ wtedy masz pewność, że zostanie ukrojony równo. Jeżeli jednak go nie masz, to użyj po prostu zwykłego noża.
Krok 2
W pierwszym dniu przygotowałam także chrupkę czekoladową oraz żelkę truskawkową.
Chrupka czekoladowa:
Dokładny przepis na chrupkę znajdziesz w tym wpisie – klik >>.
Krok 4
W pierwszym dniu można również rozpocząć przygotowanie kremu czekoladowego. Jest on bardzo stabilny i sztywny. Do tortu idealny.
Krem czekoladowy:
Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę 30% (150 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (tej czerwonej). Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika.
Wtedy wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (100 g). Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 5
Na drugi dzień wyciągamy rondelek z lodówki. Dodajemy zimne mascarpone (około 80 g) i miksujemy przez 2-3 minuty do powstania sztywnego kremu.
Wkładamy go do lodówki na czas składania tortu w całość.
Krok 6
Składamy tort urodzinowy w całość:
Tort najlepiej sobie formować już bezpośrednio na specjalnym podkładzie do tortów. Najlepiej zamówić sobie taki o średnicy minimum kilka centymetrów szerszej od Twojego biszkoptu.
Na środek podkładu warto posmarować sobie odrobinę kremu np. czekoladowego, który mamy już przygotowany. Dzięki temu biszkopt, a następnie cały tort nie będzie się ślizgać na boki.
Pierwszy blat biszkoptu układamy na środek podkładu, lekko ponczujemy (np. przestudzoną herbatą z odrobiną soku z cytryny). Po chwili smarujemy cienką warstwę kremu czekoladowego. Układamy chrupkę czekoladową i przykrywamy pozostałym kremem.
Krok 7
Wkładamy rant na biszkopt i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ponownie lekko go ponczujemy.
Krok 8
Krem śmietankowy:
W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml, można użyć zarówno 30 jak i 36%) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) i mascarpone (170 g). Po chwili miksowania na dużych obrotach miksera ma powstać sztywny krem.
Krok 9
Na biszkopt nakładamy cienką warstwę kremu śmietankowego. Na środku układamy żelkę truskawkową.
Kremem wypełniamy “dziury” dookoła żelki plus nakładamy równą warstwę na żelkę (około 2-3 łyżki kremu zostawiamy do kolejnych kroków).
Krok 10
Na krem nakładamy garść świeżych owoców np. malin, pokrojonych na małe kawałki truskawki lub borówki (tak jak ja.
Krok 11
Krok 12
Krok 13
Tynk do tortu:
W tym torcie użyłam sprawdzony tynk na bazie masła i ganache z białej czekolady.
Miękkie masło (250 g) przekładamy do misy robota i miksujemy przez około 10 minut na wysokich obrotach, aż powstanie jasny puch.
W tym czasie w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (tylko wtedy stopniowo co 20 sekund mieszamy całość, aby się nie przypaliła i nie zwarzyła) roztapiamy śmietankę kremówkę (80 g) z białą czekoladą (300 g). Mieszamy do powstania gładkiej, jednolitej polewy.
Krok 14
Do masła dodajemy lekko przestygniętą czekoladę (nie może być ani ciepła, ani zimna, tylko taka w temp pokojowej), a także szczyptę soli (około 1/4 łyżeczki) dla przebicia słodkiego smaku białej czekolady. Miksujemy na wysokich obrotach przez około 2 minuty.
Na początku tynk ma dość rzadką konsystencję, ale w razie czego to na dosłownie chwilkę można go włożyć do lodówki, aby nieco zgęstniał. Ja tynkowałam od razu po zmiksowaniu całości.
Najpierw nakładamy pierwszą cienką warstwę tynku. Jest to tzw. warstwa okruszkowa. Wkładamy tort do lodówki na około 1-2 godziny.
Następnie nakładamy drugą warstwę tynku – wyrównujemy i wygładzamy np. skrobką (packą cukierniczą). Wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.
Krok 15
Dekoracja tortu zależy tylko i wyłącznie od Was. Twój tort może wyglądać całkowicie inaczej niż mój.
Tutaj mała uwaga – szczególnie w przypadku świeżych owoców czy nawet kwiatów – najlepiej je ułożyć na torcie w dniu imprezy, maksymalnie kilka godzin wcześniej. Chodzi o to, żeby te owoce nie wyglądały na obeschnięte.
Drip czekoladowy:
W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę (100 g) ze śmietanką (40 ml). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Dodajemy łyżeczkę oleju i ponownie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Drip nakładamy na schłodzony tort. Można to zrobić za pomocą łyżeczki lub przełożyć do worka cukierniczego z tylką o małej dziurce.
Wierzch udekorowałam własnoręcznie przygotowanymi małymi bezami, ale też fajnie będą pasować makaroniki. Ułożyłam także truskawki, borówki oraz kulki Ferrero Rocher.
Żeby tort urodzinowy ładnie się kroił to wyjmujemy go minimum 20 minut szybciej z lodówki. Polecam zanurzać sobie ostry, długi nóż w misce z gorącą wodą i po każdym kawałku wycieramy go ręcznikiem papierowym. Smacznego!
Zapraszam także to wypróbowania mojego najpopularniejszego na blogu tortu Kinder, a także tortu śmietankowego.
Komentarze
Bardzo dziękuję za przepis. To mój pierwszy tort i wyszedł przepyszny. Nie był słodki, świetne przełamanie smaków, wszystko wytłumaczone krok po kroku.
Wszystko wytłumaczone idealnie❤️ tort jak z najlepszej cukierni
Super wyszedł! Wielkie brawo. Cieszę się, że ta moja epopeja pomogła 😛
Dzień dobry. Co to za prażynka użyta do chrupki i czy można ją czymś zastąpić? Nie jest u mnie dostępna a za późno na zamówienie 🙁
Dzień dobry, napisałam nawet jej nazwę w liście składników. Nie da się jej niczym zastąpić, więc najlepiej pominąć chrupkę i tyle 🙂
A o to i mój. Myślałam, że niemożliwe żeby mi się udało😊 a jednak 💪. Pani przepisy są idealne. Dziękuję
Tort wyszedł pięknie 🙂 Gratulacje!
Mój pierwszy tort z Pani przepisu,
Brawo 🙂 Świetna robota!
Zmieniła Pani przepis na chrupkę. Dlaczego? Stary przepis z karmelem i płatkami kukurydzianymi był super.
Zmieniłam, bo uważam, że ten jest dużo lepszy. Nie wszystkim wychodziła poprzednia wersja.
Tamten przepis był bardzo stary jeszcze z początków prowadzenia bloga i wymagał dopracowania, więc teraz zrobiłam to dużo bardziej szczegółowo z lepszymi proporcjami składników.
Robiłam już tort z Pani przepisu. Wyszedł super i teraz chciałam zrobić go ponownie. Tylko zamiast żelki truskawkowej chce zrobić malinową.
Mam tylko pytanie,kojarzy mi się że wcześniej chrupka była robiona z płatków kukurydzianych ? Bo na pewno nie zamawiałam żadnej prażynki.
Malinowa będzie równie dobrze pasować 🙂
Wcześniej miałam chrupkę z migdałów, ale nie była tak samo smaczna jak ta nowa po edycji 🙂
Nieidealny,ale zrobiony własnoręcznie smakuje najlepiej 🙂 przepis super ,dokładnie wszystko opisane 🙂 tort smakował wszystkim gościom:)
Niezwykle miło mi to czytać 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Mam pytanie na ile porcji jest ten tort?
Tort wyszedł super. Dziękuję za dokładny przepis 😃
Bardzo się cieszę 🙂
witam 🙂 mam kilka pytań do tortu – planuję go wykonać na urodziny dziecka.
Będę baaardzo wdzięczna za pomoc 🙂
Witam, już odpowiadam:
1. Biszkopt trzymamy na blacie, można owinąć folią spożywczą lub włożyć nawet do reklamówki, choć ja wszystko po kolei opisałam w przepisie i jak w pierwszym dniu się go upiecze, a na dugi składa tort w całość to nie ma potrzeby niczym zawijania. Chrupkę trzymamy w lodówce.
2. Można dorobić krem śmietankowy z mascarpone lub krem czekoladowy, ale on nie będzie tak się ładnie prezentować jak tynk.
3. Barwniki spożywcze są różne, nie wiem ile by Pani potrzebowała dodać, ale najlepiej robić to stopniowo do momentu uzyskania konkretnego koloru.
Interesujący przepis! Czy można zastąpić cukier w biszkopcie i kremach zdrowszymi zamiennikami, aby obniżyć indeks glikemiczny tortu?
Szczerze mówiąc nie robiłam nigdy biszkoptu z innym zamiennikiem cukru…
Proporcje biszkopta sa na 22cm ? a nie na robiony tort na 18cm ?
Wszystko jest dokładnie opisane. Upiekłam w tym torcie urodzinowym biszkopt w rancie o średnicy 18 cm. Zależało mi żeby wyszedł wysoki.
Podlinkowany jest szczegółowy przepis na biszkopt jak go po prostu zrobić i jakie są proporcje poszczególnych składników 🙂
Torcik przepyszny proporcje idealnie wyważone wszystko super wyszło. naprawdę super dzięki za przepis
Niezmiernie miło mi to czytać 🙂 Dzięki za komentarz i zdjęcie!
Dzień dobry, na ile porcji jest ten przepis ?
Czy do kremu smietankowego nie jest za duzo 1000ml.smietanki na jedna warstwe?
Ale gdzie ja napisałam, że trzeba użyć litr śmietanki?? 😛 Proszę przeczytać przepis jeszcze raz…
Czy chrupka nie rozmięknie od masy? Jeżeli zrobię tort dzień wcześniej przed podaniem?
Raczej nie powinna jak będzie zrobiony tort dzień wcześniej 🙂
Niestety nie wyszedł mi krem czekoladowy, choć robiłam wszystko według wskazówek. Nie zgęstniał wystarczająco, a przyspieszanie w zamrażalniku też nic nie pomogło. Spędził całą noc w lodówce i był za rzadki. Co mogło być tego przyczyną? Jakość czekolady? Dałam Wedel, więc to chyba nie to.
No to niestety ciężko mi powiedzieć czemu mógł nie wyjść… Najpierw trzeba było schłodzić przez minimum 5 godzin roztopioną śmietankę z czekoladą, a później miksując z mascarpone robi się od razu gęsty, stabilny.
Ja tez robiac krem mialem dosc rzadka konsystencje ale miksujac na wysokich obrotach krem zgestnial
Tort smaczny, jednak biszkopt mi opadł(dało się przekroić tylko na pół) i musiałam piec drugi tym razem ciemny, chrupka natomiast wyszła twarda. Ale ogólnie polecam
No to niestety pewnie białka w biszkopcie nie były wystarczająco dobrze ubite skoro biszkopt opadł 🙂 Ale wizualnie tort się prezentuje świetnie!
Czy chrupkę można przygotować dzień przed przekładaniem kremem ?
Tak, można 🙂
Czy zamiast migdałów blanszowanych można użyć do chrupki migdałów w płatkach? I jaka ilość?
Nie polecam zmieniać składników… Już lepiej pominąć tą chrupkę.
Nie mogę dostać w sklepie migdałów blanszowanych dlatego pytam. Dziękuję za odpowiedz.
Proszę bardzo 🙂
Witam,
Czy na tynk z białej czekolady, masła i śmietany można ułożyć dekoracje z masy cukrowej? Nic sie z nimi nie podzieje w kontakcie z kremem zawierającym śmietanę?
Można spokojnie układać dekoracje z masy cukrowej na tynk z białej czekolady. W tym tynku jest głównie czekolada i masło. Ostatnio robiłam szachownicę z masy cukrowej i układałam na takim tynku. Nic się nie wydarzyło
Dziękuję za podzieleniem się doświadczeniem!
Szczerze mówiąc nie wiem, bo na ten tynk nigdy nie nakładałam ozdób z masy cukrowej…
Super przepis
Śliczny wyszedł! 🙂
Przepyszny tort, wart pracy, myślę że zrobię go https://uploads.disquscdn.c… jeszcze nie raz
Ewentualnie podwyższona ilość składników na 2 małe po 15cm… dwie małe imprezy 😉
Potrzebuję ilość składników ale na mniejszy tort ok 15cm 😉 czy mogę prosić?
Podstawy matematyki się kłaniają ze szkoły. Policz o ile % mniejszy jest 15cm tort od 22cm i o tyle samo % mniej przygotuj składników. TADAM