Tort urodzinowy

4.7/5 (118 ocen)
Chcesz zrobić komuś przyjemność i upiec tort urodzinowy, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? W takim razie przychodzę Ci z pomocą! Ten przepis krok po kroku pokaże Ci, jak stworzyć pyszny i efektowny tort, który będzie smakować jak z najlepszej cukierni, a przy tym zachwyci solenizanta i Twoich gości.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Trudny

Czas przygotowania

180 min + chłodzenie

tort urodzinowy

Opis przepisu

Przed Wami tort urodzinowy o smaku czekoladowo- truskawkowym! Jest nieco pracochłonny, ale smak Wam wynagrodzi robociznę i poświęcony czas.

Co ciekawe na samo dodawanie tego przepisu krok po kroku zeszło mi ponad 4 godziny żeby wszystko jak najlepiej Wam wyjaśnić i szczegółowo opisać. Mam nadzieję, że to docenicie i wypróbujecie mój tort. Czekam na Wasze opinie w komentarzach.

Delikatny jasny biszkopt przełożony kremem czekoladowym z chrupką czekoladową, a także kremem śmietankowym z żelką truskawkową… Jest to zdecydowanie pewniak, który obstawiam, że każdemu posmakuje. Niezależnie czy będzie tort urodzinowy dla dziecka, czy osoby dorosłej.

Przepis na: Tort urodzinowy

Porady na start

  • Ten tort przygotowałam w rancie o średnicy 18 cm. W przepisie odsyłam do przepisu na biszkopt, gdzie jest podana foremka 22 cm, ale stosujemy te same proporcje i robimy go w rancie 18 cm! Zależało mi na tym, aby tort był wysoki, dlatego nie zmniejszamy proporcji składników. Jeżeli planujesz zrobić większy lub mniejszy tort to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Pracę nad tortem urodzinowym polecam rozłożyć sobie na 2 lub 3 dni. W pierwszym dniu pieczemy biszkopt i przygotowujemy żelkę truskawkową oraz chrupkę czekoladową. W drugi dzień przygotowujemy kremy oraz składamy tort w całość. Wieczorem drugiego dnia lub trzeciego dnia go tynkujemy oraz dekorujemy (tak samo jak ja, lub według własnych upodobań).
  • Pierwsze 3 kroki odsyłają do osobnych przepisów na biszkopt, chrupkę i żelkę do tortów, gdzie mogłam zawrzeć więcej wskazówek ja zrobić je poprawnie. W ten sposób przepis jest też bardziej przejrzysty.
  • Biszkopt ma 18 cm, natomiast chrupka czekoladowa i żelka truskawkowa po 16 cm.
  • Szklanka użyta w przepisie ma pojemność 250 ml.
  • Mam nadzieję, że długość opisu Was nie przerazi! Tort nie jest trudny, lecz czasochłonny i być może wśród Was będą osoby, które chcą zrobić swój pierwszy tort w życiu, a wtedy każda wskazówka jest z pewnością na wagę złota.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 180 g cukru np. drobnego
  • 160 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 80 g mascarpone

Chrupka czekoladowa:

  • 55 g mlecznej czekolady
  • 55 g francuskiej prażynki Callebaut
  • 10 g oleju roślinnego

Krem śmietankowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 170 g mascarpone
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • dodatkowo garść świeżych owoców np. truskawki, maliny lub borówki

Żelka truskawkowa:

  • 200 g truskawek świeżych lub rozmrożonych
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 6 g żelatyny

Tynk do tortu:

  • 300 g białej czekolady
  • 80 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g masła
  • szczypta soli

Drip czekoladowy:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka oleju

Dodatkowo do dekoracji:

  • opcjonalnie bezy >>
  • świeże owoce np. truskawki, borówki
  • kilka kulek Ferrero rocher
Wyślij emailem

Jak zrobić tort urodzinowy?


Krok 1

biszkopt na tort

Tak jak pisałam powyżej w poradach na start – ten tort urodzinowy robiłam przez trzy dni. W pierwszy upiekłam biszkopt.

Biszkopt:

Dokładny przepis na jasny biszkopt znajdziesz tutaj >> (klik). Odsyłam do osobnego przepisu, gdzie bardzo dokładnie opisałam jak go zrobić. W tym przepisie piekłam go z tych samych proporcji, mimo użycia regulowanego rantu o średnicy 18 cm. Chciałam, aby biszkopt po upieczeniu był wysoki i w efekcie miał ponad 10 cm.

Jajka (5 dużych sztuk) powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli przez 1-2 minuty. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru (łącznie 180 g) – na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut, aż cukier będzie dobrze rozbity. Białka mają być sztywne i błyszczące. Dodajemy żółtka i przez chwilkę miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną (160 g) i skrobię (20 g). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki. Masę przekładamy do tortownicy czy tak jak ja – wysokiego rantu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Na drugi dzień kroimy go na trzy równe blaty. Ja użyłam noża strunowego z ząbkami i polecam w taki się zaopatrzeć, ponieważ wtedy masz pewność, że zostanie ukrojony równo. Jeżeli jednak go nie masz, to użyj po prostu zwykłego noża.


Krok 2

chrupka czekoladowa do tortu

W pierwszym dniu przygotowałam także chrupkę czekoladową oraz żelkę truskawkową.

Chrupka czekoladowa:

Dokładny przepis na chrupkę znajdziesz w tym wpisie – klik >>


Krok 3

Żelka truskawkowa do tortu

Żelka truskawkowa:

Żelkę truskawkową przygotowałam z tego przepisu na moim blogu – klik >>.


Krok 4

rozpuszczona czekolada

W pierwszym dniu można również rozpocząć przygotowanie kremu czekoladowego. Jest on bardzo stabilny i sztywny. Do tortu idealny.

Krem czekoladowy:

Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę 30% (150 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (tej czerwonej). Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika.

Wtedy wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (100 g). Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.  


Krok 5

krem czekoladowy do tortu

Na drugi dzień wyciągamy rondelek z lodówki. Dodajemy zimne mascarpone (około 80 g) i miksujemy przez 2-3 minuty do powstania sztywnego kremu.

Wkładamy go do lodówki na czas składania tortu w całość.


Krok 6

chrupka czekoladowa na warstwie kremu czekoladowego

Składamy tort urodzinowy w całość:

Tort najlepiej sobie formować już bezpośrednio na specjalnym podkładzie do tortów. Najlepiej zamówić sobie taki o średnicy minimum kilka centymetrów szerszej od Twojego biszkoptu.

Na środek podkładu warto posmarować sobie odrobinę kremu np. czekoladowego, który mamy już przygotowany. Dzięki temu biszkopt, a następnie cały tort nie będzie się ślizgać na boki.

Pierwszy blat biszkoptu układamy na środek podkładu, lekko ponczujemy (np. przestudzoną herbatą z odrobiną soku z cytryny). Po chwili smarujemy cienką warstwę kremu czekoladowego. Układamy chrupkę czekoladową i przykrywamy pozostałym kremem.


Krok 7

biszkopt w rancie do tortu

Nałożyłam sobie folię rantową (owijkę cukierniczą), ale nie jest to obowiązkowe.

Wkładamy rant na biszkopt i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ponownie lekko go ponczujemy.


Krok 8

krem śmietankowy

Krem śmietankowy:

W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml, można użyć zarówno 30 jak i 36%) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) i mascarpone (170 g). Po chwili miksowania na dużych obrotach miksera ma powstać sztywny krem. 


Krok 9

żelka truskawkowa na kremie śmietankowym

Na biszkopt nakładamy cienką warstwę kremu śmietankowego. Na środku układamy żelkę truskawkową.

Kremem wypełniamy “dziury” dookoła żelki plus nakładamy równą warstwę na żelkę (około 2-3 łyżki kremu zostawiamy do kolejnych kroków).


Krok 10

borówki na kremie śmietankowym

Na krem nakładamy garść świeżych owoców np. malin, pokrojonych na małe kawałki truskawki lub borówki (tak jak ja.


Krok 11

borówki w kremie śmietankowym

Nakładamy pozostały krem śmietankowy (te 2-3 odłożone łyżki), lekko rozsmarowujemy, aby nieco przykryć owoce.  


Krok 12

kolejna warstwa biszkoptu

Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Również lekko go ponczujemy.


Krok 13

tort urodzinowy przed otynkowaniem

Drugiego dnia wieczorem lub już trzeciego dnia tynkujemy tort. Wyciągamy z lodówki, z rantu.

Tynk do tortu:

W tym torcie użyłam sprawdzony tynk na bazie masła i ganache z białej czekolady.

Miękkie masło (250 g) przekładamy do misy robota i miksujemy przez około 10 minut na wysokich obrotach, aż powstanie jasny puch.

W tym czasie w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (tylko wtedy stopniowo co 20 sekund mieszamy całość, aby się nie przypaliła i nie zwarzyła) roztapiamy śmietankę kremówkę (80 g) z białą czekoladą (300 g). Mieszamy do powstania gładkiej, jednolitej polewy.


Krok 14

tort urodzinowy z tynkiem

Do masła dodajemy lekko przestygniętą czekoladę (nie może być ani ciepła, ani zimna, tylko taka w temp pokojowej), a także szczyptę soli (około 1/4 łyżeczki) dla przebicia słodkiego smaku białej czekolady. Miksujemy na wysokich obrotach przez około 2 minuty.

Na początku tynk ma dość rzadką konsystencję, ale w razie czego to na dosłownie chwilkę można go włożyć do lodówki, aby nieco zgęstniał. Ja tynkowałam od razu po zmiksowaniu całości.

Najpierw nakładamy pierwszą cienką warstwę tynku. Jest to tzw. warstwa okruszkowa. Wkładamy tort do lodówki na około 1-2 godziny.

Następnie nakładamy drugą warstwę tynku – wyrównujemy i wygładzamy np. skrobką (packą cukierniczą). Wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.


Krok 15

tort urodzinowy z tynkiem i dripem czekoladowym

Dekoracja tortu zależy tylko i wyłącznie od Was. Twój tort może wyglądać całkowicie inaczej niż mój.

Tutaj mała uwaga – szczególnie w przypadku świeżych owoców czy nawet kwiatów – najlepiej je ułożyć na torcie w dniu imprezy, maksymalnie kilka godzin wcześniej. Chodzi o to, żeby te owoce nie wyglądały na obeschnięte.

Drip czekoladowy:

W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę (100 g) ze śmietanką (40 ml). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Dodajemy łyżeczkę oleju i ponownie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Drip nakładamy na schłodzony tort. Można to zrobić za pomocą łyżeczki lub przełożyć do worka cukierniczego z tylką o małej dziurce.

Wierzch udekorowałam własnoręcznie przygotowanymi małymi bezami, ale też fajnie będą pasować makaroniki. Ułożyłam także truskawki, borówki oraz kulki Ferrero Rocher.

Żeby tort urodzinowy ładnie się kroił to wyjmujemy go minimum 20 minut szybciej z lodówki. Polecam zanurzać sobie ostry, długi nóż w misce z gorącą wodą i po każdym kawałku wycieramy go ręcznikiem papierowym. Smacznego!

Zapraszam także to wypróbowania mojego najpopularniejszego na blogu tortu Kinder, a także tortu śmietankowego.  


tort urodzinowy przepis

tort urodzinowy

tort urodzinowy w przekroju

domowy tort urodzinowy

pomysł na tort urodzinowy

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 118

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
52 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
8 dni temu

Bardzo dziękuję za przepis. To mój pierwszy tort i wyszedł przepyszny. Nie był słodki, świetne przełamanie smaków, wszystko wytłumaczone krok po kroku.

1000013279
Kinga
Kinga
10 dni temu

Wszystko wytłumaczone idealnie❤️ tort jak z najlepszej cukierni

IMG_5802
Dorota
Dorota
13 dni temu

Dzień dobry. Co to za prażynka użyta do chrupki i czy można ją czymś zastąpić? Nie jest u mnie dostępna a za późno na zamówienie 🙁

Malgosia
Malgosia
14 dni temu

A o to i mój. Myślałam, że niemożliwe żeby mi się udało😊 a jednak 💪. Pani przepisy są idealne. Dziękuję

IMG_7950
Daria
Daria
19 dni temu

Mój pierwszy tort z Pani przepisu,

inbound4644416008857764873
Grażyna
Grażyna
23 dni temu

Zmieniła Pani przepis na chrupkę. Dlaczego? Stary przepis z karmelem i płatkami kukurydzianymi był super.

Bożena
Bożena
24 dni temu

Robiłam już tort z Pani przepisu. Wyszedł super i teraz chciałam zrobić go ponownie. Tylko zamiast żelki truskawkowej chce zrobić malinową.
Mam tylko pytanie,kojarzy mi się że wcześniej chrupka była robiona z płatków kukurydzianych ? Bo na pewno nie zamawiałam żadnej prażynki.

Kinga
Kinga
24 dni temu

Nieidealny,ale zrobiony własnoręcznie smakuje najlepiej 🙂 przepis super ,dokładnie wszystko opisane 🙂 tort smakował wszystkim gościom:)

1000023043
Daria
Daria
1 miesiąc temu

Mam pytanie na ile porcji jest ten tort?

Fiolka
Fiolka
1 miesiąc temu

Tort wyszedł super. Dziękuję za dokładny przepis 😃

Dominika
Dominika
1 miesiąc temu

witam 🙂 mam kilka pytań do tortu – planuję go wykonać na urodziny dziecka.

  1. Gdzie można trzymać biszkopt i chrupkę zanim się je złoży w całość? Planuję rozłożyć robienie tortu na 3 dni. Muszą być w lodówce?
  2. Czym można posmarować tort z zewnątrz zamiast tynku? Czy można masą śmietankową, która idzie do środka?
  3. Co zrobić, żeby masa śmietankowa była różowa – dodać barwnik spożywczy i ewentualnie ile?

Będę baaardzo wdzięczna za pomoc 🙂

Ismena
Ismena
1 miesiąc temu

Interesujący przepis! Czy można zastąpić cukier w biszkopcie i kremach zdrowszymi zamiennikami, aby obniżyć indeks glikemiczny tortu?

Tomek
Tomek
1 miesiąc temu

Proporcje biszkopta sa na 22cm ? a nie na robiony tort na 18cm ?

Ilona
Ilona
5 miesięcy temu

Torcik przepyszny proporcje idealnie wyważone wszystko super wyszło. naprawdę super dzięki za przepis

IMG20241006095534
Natalia
Natalia
10 miesięcy temu

Dzień dobry, na ile porcji jest ten przepis ?

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Czy do kremu smietankowego nie jest za duzo 1000ml.smietanki na jedna warstwe?

Agata
Agata
1 rok temu

Czy chrupka nie rozmięknie od masy? Jeżeli zrobię tort dzień wcześniej przed podaniem?

Nina
Nina
1 rok temu

Niestety nie wyszedł mi krem czekoladowy, choć robiłam wszystko według wskazówek. Nie zgęstniał wystarczająco, a przyspieszanie w zamrażalniku też nic nie pomogło. Spędził całą noc w lodówce i był za rzadki. Co mogło być tego przyczyną? Jakość czekolady? Dałam Wedel, więc to chyba nie to.

Marcin
Marcin
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ja tez robiac krem mialem dosc rzadka konsystencje ale miksujac na wysokich obrotach krem zgestnial

Anna
Anna
1 rok temu

Tort smaczny, jednak biszkopt mi opadł(dało się przekroić tylko na pół) i musiałam piec drugi tym razem ciemny, chrupka natomiast wyszła twarda. Ale ogólnie polecam

IMG_20230410_115232.jpg
Justyna
Justyna
2 lat temu

Czy chrupkę można przygotować dzień przed przekładaniem kremem ?

Ela
Ela
2 lat temu

Czy zamiast migdałów blanszowanych można użyć do chrupki migdałów w płatkach? I jaka ilość?

2 lat temu
W odpowiedzi do  Ela

Nie polecam zmieniać składników… Już lepiej pominąć tą chrupkę.

Ela
Ela
2 lat temu
W odpowiedzi do 

Nie mogę dostać w sklepie migdałów blanszowanych dlatego pytam. Dziękuję za odpowiedz.

Aneta
Aneta
2 lat temu

Witam,
Czy na tynk z białej czekolady, masła i śmietany można ułożyć dekoracje z masy cukrowej? Nic sie z nimi nie podzieje w kontakcie z kremem zawierającym śmietanę?

Justi
Justi
1 rok temu
W odpowiedzi do  Aneta

Można spokojnie układać dekoracje z masy cukrowej na tynk z białej czekolady. W tym tynku jest głównie czekolada i masło. Ostatnio robiłam szachownicę z masy cukrowej i układałam na takim tynku. Nic się nie wydarzyło

Patrycja
Patrycja
2 lat temu

Super przepis

IMG_20220419_214630.jpg
Justyna
Justyna
3 lat temu

Przepyszny tort, wart pracy, myślę że zrobię go https://uploads.disquscdn.c… jeszcze nie raz

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Ewentualnie podwyższona ilość składników na 2 małe po 15cm… dwie małe imprezy 😉

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Potrzebuję ilość składników ale na mniejszy tort ok 15cm 😉 czy mogę prosić?

tutaj nie mieszka
tutaj nie mieszka
3 lat temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Podstawy matematyki się kłaniają ze szkoły. Policz o ile % mniejszy jest 15cm tort od 22cm i o tyle samo % mniej przygotuj składników. TADAM

Tort urodzinowy przepis

Jeżeli zbliżają się urodziny bliskiej Ci osoby i zamierzasz zrobić jej przyjemność? W takim razie proponuję zrobić jej tort urodziny. Przepis nie jest tak trudny jak może się na początku wydawać, chociaż wymaga od nas czasu i trochę cierpliwości. Ja zawsze przygotowania rozdzielam sobie na 3 dni. Tak, wiem, że teraz każdy może się złapać za głowę ile przy tym jest roboty, ale to naprawdę nie wygląda tak źle. Pierwszego dnia robię biszkopt, chrupkę i żelkę do torty. Drugiego kremy i składam tort w całość, a trzeciego tynkuję i ozdabiam. Takie podzielenie sobie tego na etapy sprawia, że dużo łatwiej dokończyć taki tort i nie zrezygnować w połowie z braku czasu. Oczywiście sam przepis na tort urodziny

Pomysł na tort urodzinowy

domowy tort urodzinowy

ładny tort urodzinowy