Sałatka z tuńczykiem to jeden z tych przepisów, do których wracam za każdym razem, gdy spodziewam się gości. Sprawdza się idealnie na imprezach – tak jak większość sałatek, jest wygodna do podania i zawsze szybko znika ze stołu. Chętnie sięgam po nią nie tylko przy większych okazjach, ale też na co dzień – sprawdza się jako śniadanie, lunch do pracy albo lekka kolacja.
Jeśli szukasz więcej pomysłów, koniecznie sprawdź też moją sałatkę z brokułem, sałatkę z łososiem czy sałatkę z tortellini – każda z nich ma coś wyjątkowego.
A teraz czas na mój sprawdzony przepis – sałatka z tuńczykiem, jajkiem, kukurydzą i makaronem w kształcie ryżu, podana z delikatnym sosem czosnkowym. Jest pyszna, sycąca i zawsze cieszy się dużym powodzeniem, a goście zawsze biorą sobie jej dokładkę.
Przepis na: Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego lub ryżu np. jaśminowego (waga przed ugotowaniem)
- 250-300 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (ok. 170 g)
- 4-5 dużych jajek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 większe ogórki konserwowe
- 3 płaskie łyżki majonezu
- 1 lekko czubata łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 większy ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?
Krok 1
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
W tym czasie gotujemy także makaron ryżowy (100 g, lub ewentualnie ryż biały) według wskazań producenta.
Krok 2
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Zazwyczaj jedno jajko zostawiam sobie bez krojenia w kostkę. Kroję je na dwie połówki lub ćwiartki i dekoruję nimi wierzch sałatki.
Krok 3
Krok 4
Jeśli chodzi o tuńczyka z puszki to najbardziej mi smakuje tuńczyk w sosie własnym, ale równie dobrze możesz użyć w oleju.
Możesz go lekko rozdrobnić palcami i dodać do warzyw.
Krok 5
Do miseczki dodajemy majonez (3 płaskie łyżki), gęstą śmietanę (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), małą szczyptę soli oraz pieprzu czarnego. Mieszamy łyżeczką do połączenia składników.
Krok 6
Dodajemy przygotowany sos do sałatki i lekko mieszamy.
Sałatka z tuńczykiem gotowa! Przechowujemy ją w lodówce. Podajemy ją z ulubionym pieczywem, słonymi krakersami czy grzankami na ciepło.
Szukasz innych przepisów z tuńczykiem w roli głównej? W takim razie polecam wypróbować jajka faszerowane tuńczykiem.
Komentarze
Bardzo smaczna sałatka Polecam
super, cieszę się 🙂
Pychota
Rewelka 🙂