
Póki co pogoda nas nie rozpieszcza, ale lato już tuż tuż. Przygotowałam dla Was trzy świetne, bardzo proste i meeega szybkie do przygotowania przepisy na koktajl z truskawek w różnej postaci. Jestem przekonana, że te koktajle owocowe podbiją Wasze serca, a jeżeli tak jak ja co roku czekacie, aż zacznie się sezon na truskawki, to będą to na bank Wasze ulubione przepisy. Dlaczego we wszystkich koktajlach są truskawki? Szczerze mówiąc to bardzo je lubię i jest to chyba jedyny owoc, który pasuje do tak wielu deserów czy ciast. Dla zobrazowania wyobraź sobie jaki owoc najbardziej pasuje do czekoladowego fondanta, bezy, ciasta jogurtowego, sernika na zimno – właśnie truskawki!
Póki się zaczął sezon na soczyste truskawki to z niego korzystajmy! Pamiętaj, że domowy koktajl z truskawek jest dużo zdrowszy niż jogurt truskawkowy ze sklepu, w którym samych owoców jest tylko kilka procent. Trochę to przerażające, ale tak niestety wygląda prawda.
Jeżeli szukasz innych przepisów z truskawkami w roli głównej to polecam Ci:
Szczególnie go polecam osobom, które nie mają dużej kuchni (jak np. ja) i potrzebują wielozadaniowego sprzętu, który nie zajmuje dużo miejsca na półce.
Przepis na: Koktajl truskawkowy z jogurtem i kiwi
Łącznie: 5 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 3 kiwi
- 1 banan
- 50 g truskawek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- opcjonalnie 1 łyżka miodu
Jak zrobić koktajl truskawkowy z jogurtem i kiwi?
Do wysokiego naczynia dodajemy banana i kiwi.
Za pomocą blendera ręcznego blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do dwóch szklanek i wkładamy do zamrażalnika na kilka minut. Następnie za pomocą blendera blendujemy truskawki, jogurt naturalny i miód. Masę truskawkową wylewamy na masę kiwi. Smacznego!
Przepis na: Koktajl truskawkowy z mlekiem kokosowym, lodami mango i kruszonym lodem
Łącznie: 5 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 gałki lodów o smaku mango
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2-3 kostki lodu
- 80 g truskawek
- opcjonalnie 1/2 dojrzałego mango
Jak zrobić koktajl truskawkowy z mlekiem kokosowym, lodami mango i kruszonym lodem?
Do wysokiego naczynia wsypujemy wiórki kokosowe, a następnie wlewamy mleko kokosowe oraz dodajemy dojrzałe mango, lody mango, kostki lodu i truskawki.
Za pomocą blendera ręcznego blendujemy koktajl do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelewamy do dwóch szklanek. Smacznego!
Przepis na: Mrożona kawa z musem truskawkowym i lodami
Łącznie: 5 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 200 g śmietanki 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml mleka
- 3 kostki lodu
- 100 ml mocnego espresso
- 2 łyżeczki cukru
- opcjonalnie 2-3 kostki mlecznej czekolady
- 50 g truskawek
- 2 gałki lodów waniliowych lub truskawkowych
- polewa truskawkowa do dekoracji
Jak zrobić mrożoną kawę z musem truskawkowym i lodami?
Zaparzamy mocne espresso, cukrujemy dwoma łyżeczkami cukru, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Do wysokiego naczynia dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę. Miksujemy za pomocą blendera (przy użyciu specjalnej końcówki) aż powstanie dobrze ubita masa.
Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do rękawa cukierniczego i będziemy nią dekorować wierzch kawy, a drugą przekładamy do miseczki i mieszamy delikatnie ze zblendowanymi truskawkami.
Do dwóch szklanek lub pucharków nakładamy po gałce lodów truskawkowych lub waniliowych. Następnie nakładamy wymieszane truskawki ze śmietanką. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach czekoladę mleczną i posypujemy wierzch masy truskawkowej.
W blenderze ręcznym blendujemy przestudzoną kawę, mleko i kostki lodu. Przelewamy delikatnie do szklanek.
Wierzch dekorujemy ubitą śmietanką za pomocą rekawa cukierniczego, nakładamy truskawkę i polewamy polewą truskawkową. Smacznego!
Koniecznie sprawdź jeszcze inne truskawkowe propozycje: