Majonez domowy to świetny dodatek do sałatek. Jest bardzo prosty do przygotowania i co najważniejsze ekspresowy do zrobienia. Jednak jak zrobić domowy majonez blenderem? Wystarczy tylko kilka składników, aby zrobić taki, który smakiem nie odbiega zbytnio od tego ze sklepu. Jest naprawdę idealny do sałatek! Sprawdzi się świetnie w sałatkach imprezowych (koniecznie odwiedź mój obszerny wpis, gdzie umieściłam kilkanaście przepisów na domowe sałatki). Jestem pewna, że uświetnią one wszystkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny czy zwykłą domówkę. Najpopularniejszą sałatką jest sałatka gyros, sałatka na grilla i sałatka z tortellini.
Jak zrobić domowy majonez blenderem?
Pewnie się zastanawiasz jak zrobić majonez domowy… To naprawdę bardzo proste, a co więcej zajmuje maksymalnie 10 minut. Wystarczy zmiksować kilka tanich i ogólnodostępnych składników. Wychodzi kremowy i aksamitny. Do jego przygotowania potrzebny będzie mikser lub blender z wymiennymi końcówkami. Przy okazji zachęcam Cię do obejrzenia poradnika o sosach na bazie majonezu.
Przepis na: Jak zrobić domowy majonez blenderem?
Składniki:
- 1 jajko rozmiar M
- 1 łyżeczka musztardy np. delikatesowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego lub słonecznikowego
- szczypta soli i pieprzu (do smaku)
Zobacz również:
Jak zrobić domowy majonez blenderem? - przepis krok po kroku
Krok 1
Skorupkę polewamy wrzątkiem, a następnie zalewamy od razu letnią wodą.
Do wysokiego naczynia wbijamy jajko. Dodajemy łyżeczkę musztardy i łyżkę soku z cytryny. Miksujemy na wysokich obrotach miksera stopniowo wlewając olej rzepakowy lub słonecznikowy (łącznie 250 ml, jeśli chcielibyście jeszcze gęstszy majonez do możecie dodać np. 50 ml oleju więcej).
Krok 2
Komentarze