Dodatki do obiaduObiady

Jak zrobić domowy majonez blenderem?

Majonez domowy to świetny dodatek do sałatek. Jest bardzo prosty do przygotowania i co najważniejsze ekspresowy do zrobienia. Jednak jak zrobić domowy majonez blenderem? Wystarczy tylko kilka składników, aby zrobić taki, który smakiem nie odbiega zbytnio od tego ze sklepu. Jest naprawdę idealny do sałatek! Sprawdzi się świetnie w sałatkach imprezowych (koniecznie odwiedź mój obszerny wpis, gdzie umieściłam kilkanaście przepisów na domowe sałatki). Jestem pewna, że uświetnią one wszystkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny czy zwykłą domówkę. Najpopularniejszą sałatką jest sałatka gyros, sałatka na grilla i sałatka z tortellini.

Jak zrobić domowy majonez blenderem?

Pewnie się zastanawiasz jak zrobić majonez domowy… To naprawdę bardzo proste, a co więcej zajmuje maksymalnie 10 minut. Wystarczy zmiksować kilka tanich i ogólnodostępnych składników. Wychodzi kremowy i aksamitny. Do jego przygotowania potrzebny będzie mikser lub blender z wymiennymi końcówkami. Przy okazji zachęcam Cię do obejrzenia poradnika o sosach na bazie majonezu.

Przepis na: Majonez domowy

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 1 jajko rozmiar M
  • 1 łyżeczka musztardy np. delikatesowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • szczypta soli i pieprzu (do smaku)

Wykonanie:

prosty przepis na sos
Krok 1 

Zaczynamy od sparzenia jajka. Ja użyłam średniej wielkości jajka (rozmiar M).
Skorupkę polewamy wrzątkiem, a następnie zalewamy od razu letnią wodą.
Do wysokiego naczynia wbijamy jajko. Dodajemy łyżeczkę musztardy i łyżkę soku z cytryny. Miksujemy na wysokich obrotach miksera stopniowo wlewając olej rzepakowy lub słonecznikowy (łącznie 250 ml, jeśli chcielibyście jeszcze gęstszy majonez do możecie dodać np. 50 ml oleju więcej).

majonez domowy przepis
Krok 2 

Miksujemy przez kilka minut aż powstanie gęsta, puszysta konsystencja majonezu. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego).

majonez domowy

majonez domowy

majonez domowy

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 53

Oceń ten post jako pierwszy!

Domowy majonez

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na domowy majonez to dobrze trafiłaś! Wychodzi bardzo kremowy, puszysty i aksamitny w smaku. Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż domowy, pięknie pachnący majonez. Wzbogaca smak wielu potraw i przekąsek imprezowych. Moi domownicy go bardzo lubią. Szczególnie w przypadku potraw wielkanocnych ma najszybsze zejście…. Przykładowo gotowane jajka z majonezem czy jajka faszerowane– znikają w tempie błyskawicznym.

Sos do sałatek

Ten prosty do zrobienia sos do sałatek z pewnością przypadnie Ci do gustu. Świetnie uzupełnia smak sałatek czy przekąsek imprezowych. Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to zapraszam do odwiedzenia tych obszernych wpisów na blogu – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami lub Przekąski z ciasta francuskiego – kilka inspiracji.

Back to top button