Opis przepisu
W ostatnią sobotę pokazywałam Wam swoje najnowsze wypieki, które przygotowywałam idąc do znajomych. Przypadły Wam one do gustu i prosiliście w komentarzach o przepisy, więc w pierwszej kolejności opublikowałam bezy z kremem i batonikami (mini pavlova), a teraz przyszedł czas na pyszne drożdżówki z jabłkiem.
Na moim blogu znajdziecie podobne przepisy na takie zawijane drożdżówki, tylko, że do środka dodałam wtedy przysmak z dyni (klik) oraz dżem wiśniowy. Tym razem zaserwowałam do środka aromatyczne, podprażone jabłka z cynamonem. Drożdżówki z jabłkiem i cynamonem to był strzał w dziesiątkę!
Ciepłe drożdżówki z jabłkami smakują rewelacyjnie. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, po brzegi wypełnione nadzieniem. Wierzch możecie oprószyć cukrem pudrem lub przygotować domowy lukier np. cytrynowy. Coś pysznego!
Drożdżówki
Jeśli szukasz pomysłów na inne domowe drożdżówki to zachęcam do wypróbowania tych przepisów:
Przepis na: Drożdżówki z jabłkiem
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml letniego (nie gorącego!) mleka
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g miękkiego masła
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 500 g jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru białego lub wanilinowego
- roztrzepane jajko
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić drożdżówki z jabłkami?
Krok 1
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka itp.)
Do osobnego naczynia wsypujemy 370 g mąki, 100 ml ciepłego mleka (nie gorącego!), 2 płaskie łyżki cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 60 g miękkiego masła, 2 żółtka oraz rozczyn. Całość dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut, aby ciasto było jednolite i gładkie. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka podprażamy na suchej patelni lub małym garnku wraz z 1/2 łyżeczki cynamonu. Jeśli Wasze jabłka będą mało słodkie, to opcjonalnie można dodać 1 łyżkę cukru.
Krok 2
Krok 4
Krok 5
Komentarze
Super przepis.
Bułeczki zniknęły tego samego dnia.
Przepis zostaje ze mną na dłużej . Dziękuję dzieci zadowolone
Bardzo się cieszę, że dzieciom posmakowały! ❤️
Sztosik , bardzo często korzystam z tego bloga jak piekę lecz nie zawsze o tym pamiętam żeby dodać komentarz ♥️ naprawdę są mniami 😋😋
Uuuu jak bogato nadziane drożdżóuweczki 🙂 Super!
Przepis jasny i prosty. Wszystko się udało a buleczki naprawdę pyszne
Wow, wyglądają pięknie 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowały 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Super przepis! Dla moich małych dzieci zrobilem w wersji bez lukrowania/oprószania cukrem pudrem i tak zajadały, że żaden okruszek się nie ostał na talerzyku 🙂
Wyszły idealnie 🙂 Super, że smakowały!
W składnikach na ciasto podane jest 150ml mleka + 50ml na rozczyn. A w przepisie jest mowa o 100ml do ciasta. To ile w takim razie należy go dodac? Czy może 150ml to ogólna ilość mleka?
Chodziło o to żeby łącznie było 150 ml mleka. Juz poprawiłam w tekście 🙂