Oponki serowe

4.6/5 (133 ocen)
Przed Wami przepis na oponki serowe, które będą wspaniałym wyborem na Tłusty Czwartek. Co roku przygotowuję je razem z tradycyjnymi pączkami drożdżowymi. Są bardzo proste w przygotowaniu, a wychodzą mięciutkie i pyszne w smaku.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

oponki serowe

Przepis jest naprawdę łatwy i nie powinien sprawić nikomu trudności. Oponki z dodatkiem twarogu (może być chudy lub półtłusty) smażymy na oleju roślinnym (ja korzystam z roślinnego rzepakowego) na średniej mocy palnika. Ważne jest, aby utrzymać temperaturę oleju na poziomie 150–160°C, dlatego przyda się termometr cukierniczy. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że oponki będą spalone z zewnątrz, a surowe w środku, czego chcemy uniknąć.

Oponki serowe najlepiej smakują na ciepło, tuż po usmażeniu. Można je oprószyć cukrem pudrem lub np. oblać czekoladową polewą i posypać kawałkami czekolady. To idealna słodka przekąska na Tłusty Czwartek!

Tłusty Czwartek – inne przepisy

Zachęcam Cię do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek. Jeśli szukasz ekspresowych pyszności to koniecznie zobacz moje chruściki budyniowe (puszyste), cytrynowe mini pączusiepączki z serka homogenizowanego czy mini pączusie serowe. Jeżeli tylko wolisz klasyczne pączki to zapraszam cię do sprawdzenia mojego przepisu na pączki smażone oraz na pączki pieczone.

Przepis na: Oponki serowe

Porady na start

  • Domowe oponki serowe są najlepsze jeszcze lekko cieplutkie, zaraz po ich usmażeniu.
  • Z podanych składników uzyskacie około 12–16 sztuk, w zależności od ich wielkości.
  • Warto kupić termometr cukierniczy jeśli planujesz smażyć słodkości na Tłusty Czwartek jak np. klasyczne pączki, czy nawet takie oponki serowe. Dzięki niemu ustawisz idealną temperaturę smażenia potrzebną do uzyskania perfekcyjnych w smaku oponek. Najprostsze zaczynają się już od kilkunastu złotych i w zupełności powinny wystarczyć.
  • Wierzch możesz dowolnie udekorować (oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą z białej, mlecznej czekolady, kajmakiem itp).

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu np. półtłustego lub chudego
  • 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu

Dodatkowo:

  • 1,5 l oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Jak zrobić oponki serowe?


Krok 1

rozgnieciony twaróg za pomocą tłuczka do ziemniaków

Wszystkie składniki na oponki serowe powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je chwilę szybciej z lodówki.

Twaróg w kostce (250 g) rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Możesz użyć zarówno twarogu chudego, jak i półtłustego. Twarogi z wiaderka będą zbyt rzadkie do tego przepisu.  


Krok 2

składniki na oponki serowe

Do twarogu dodajemy także mąkę pszenną np. tortową (250 g), gęstą, kwaśną śmietanę 18% (3 płaskie łyżki), jajko, żółtko, cukier lub cukier puder (40 g), cukier wanilinowy (10 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), skórkę startą z jednej małej cytryny, a także opcjonalnie łyżkę czystej wódki lub spirytusu (aby ciasto mniej wchłaniało tłuszcz w trakcie smażenia).


Krok 3

uformowane ciasto na oponki serowe

Zagniatamy ręcznie ciasto. Powinno być gładkie, praktycznie nie klejące do rąk. W razie potrzeby podsypujemy je odrobiną mąki. Robimy to z umiarem, ponieważ zbyt dużo mąki spowoduje, że oponki wyjdą twardawe.


Krok 4

wykrajanie oponek z ciasta

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a na środku każdego mniejsze kółko np za pomocą kieliszka od wódki.

Resztki pozostałe z wycięcia ponownie zagniatamy w kulę, rozwałkowujemy i wycinamy.

W sumie powinno wyjść około 12-16 sztuk oponek.


Krok 5

smażenie oponek serowych w garnku

W mniejszym, ale wysokim garnku rozgrzewamy olej (1,5 l) – najłatwiej kontrolować temperaturę oleju za pomocą termometru cukierniczego (powinien mieć około 150-160 stopni). Oleju ma być na tyle dużo, aby oponki mogły sobie swobodnie w nim pływać (urosną w trakcie smażenia).

Nasze uformowane oponki ostrożnie wkładamy partiami do oleju. Smażymy na średniej mocy palnika na złoty kolor z obu stron (ja smażyłam średnio przez 1,5 minuty z każdej strony). Mają być ładnie rumiane, a nie blade czy przypalone.

Wyjmujemy je za pomocą cedzaka na duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Oponki serowe są najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu! Z wierzchu oprószyłam je cukrem pudrem. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania moich innych przepisów na Tłusty Czwartek. Jeśli szukasz czegoś ekspresowego do przygotowania to polecam churrosy, mini pączki serowe czy małe pączki z serka homogenizowanego.

Masz więcej czasu i chcesz zachwycić swoich domowników czymś specjalnym? W takim razie polecam z całego serca wypróbować domowych pączków!


przepis na oponki serowe

oponki serowe przepis

szybkie oponki serowe

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 133

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
19 dni temu

Przepis prosty, wykonanie mega łatwe a efekt super 👌 Oponki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, bardzo smaczne. Szybko się robi

IMG_20250308_173129
Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Witam czy można upiec zamiast smażyć?
Jeśli tak to w jakiej temp

Joanka
Joanka
1 miesiąc temu

Czym można zastąpić mąkę pszenną (u nas celiakia), żeby smakowało równie dobrze? 🙂

Joanna
Joanna
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Joanka

Ja bym spróbowała zrobić wykorzystując mąkę bezglutenową.

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Witam , a czy musi być użyty alkohol czy bez niego też wyjdzie ten przepis ?

Olga
Olga
1 rok temu

Wyszły cudownie chrupiące, a w środku miękkie i puszyste.

1000006577

Oponki serowe przepis

Nie wiem czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale oponki serowe są zaraz po faworkach najchętniej przygotowywanym przepisem na tłusty czwartek. Nie powinno to dziwić, ponieważ robi się je bardzo szybko (zwłaszcza w porównaniu do klasycznych pączków), a w smaku są naprawdę rewelacyjne. Tak naprawdę wystarczy rozgnieść twaróg, wymieszać ze sobą wszystkie składniki, rozwałkować ciasto, wyciąć oponki, usmażyć je na oleju i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Prawda, że banalne? Mój przepis na oponki serowe jest przewidziany na 12-16 sztuk, więc całość nie zajęła mi więcej niż 25 minut. Po wierzchu posypałam je jeszcze cukrem pudrem, ale jak wolisz słodszą wersję, to polecam zamoczyć jedną stronę w rozpuszczonej czekoladzie i posypać posypką czekoladową.

Szybkie oponki serowe

Te szybkie oponki serowe zwane są również oponkami twarogowymi i jest to rodzaj pączków, które zamiast z ciasta drożdżowego, przygotowuje się z twarogu. Dzięki temu są one delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnych pączków. Ich wnętrze jest miękkie i puszyste, a skórka chrupiąca i złocista. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś/eś oponek serowych, to koniecznie musisz to zrobić! Jestem przekonana, że zakochasz się w ich smaku od pierwszego kęsa. Oponki z twarogiem są delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnych pączków, więc to idealna przekąska dla osób, które lubią słodkości, ale nie chcą jeść ciężkich i tłustych pączków.