Potrawka z kurczaka to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Można ją przygotować z mięsa ugotowanego w rosole lub podsmażyć na małej ilości oleju. Soczyste mięso, kremowy sos, a do tego ugotowane lub pieczone ziemniaki… No palce lizać!
Szybki obiad
W dni robocze taki szybki obiad do przygotowania to naprawdę wielkie ułatwienie. Moja potrawka z kurczaka jest banalnie prosta do przygotowania. Można ją wykonać z podównej porcji, aby mieć spokój z robieniem obiadu przez kilka dni. Mój sos do potrawki wychodzi kremowy i aksamitny. Przygotowuję go z domowego bulionu gdy np. gotuję rosół. Najczęściej do sosu dodaję marchewkę z groszkiem (kupuję mrożoną mieszankę i mam zawsze ją pod ręką w zamrażalniku). Jednak jeśli chcecie to możecie je pominąć.
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Przepis na: Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
Składniki:
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 2-3 łyżki oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 250 g marchewki z groszkiem
- kilka kropli soku z cytryny
- opcjonalnie 1 płaska łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem to danie, które smakuje dobrze zaraz po przygotowaniu, jak i na drugi czy trzeci dzień. Polecam sobie przygotować większą porcję żeby nie martwić się obiadami w kolejne dni. W przepisie użyłam filet z piersi kurczaka, ale równie dobrze możesz użyć indyka, ale wtedy polecam delikatnie dłużej go smażyć.
Z przepisu wychodzi porcja dla 4 osób.
Kurczaka (600 g) kroimy w podłużne kawałki (lub kosteczkę) i przekładamy do miseczki. Posypujemy przyprawą do kurczaka (1 płaska łyżeczka) oraz mąką pszenną (1 łyżka). Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2
Przygotowujemy sobie większą patelnię. Rozgrzewamy ją z dodatkiem oleju (2-3 łyżki). Smażymy kurczaka na dużym ogniu, co chwilkę mieszając.
Krok 3
Do tego dania możesz użyć zarówno lekko rozmrożonej marchewki z groszkiem – można kupić pakowane w zamrażalnikach marketów. Są również dostępne słoiki z marchewką i groszkiem, ale trzeba ją odcedzić z zalewy.
Wsypujemy marchewkę z goszkiem (łącznie ok 250-300 g) i przeciśnięty przez praskę czosnek (1 duży ząbek). Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 4
Gotujemy przez chwilę na średnim ogniu aż sos delikatnie zgęstnieje. Jednak nie gotujemy zbyt długo, aby mięso nie wyszło twarde.
Całość smażenia i gotowania powinna zająć max 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym czarnym lub cytrynowym).
Krok 5
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem gotowa. Podajemy ją np. z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi w osolonej wodzie. Jeśli szukasz przepisu na domową surówkę to wypróbuj moją surówkę z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty.
Polecam także przejrzeć moje inne przepisy na dania z kurczakiem w roli głównej – KLIK >>.
Komentarze
Czy w przepisie można zamienić śmietankę 30 na coś innego? Na jogurt naturalny/ serek wiejski albo śmietanę 18?
Proponowałabym śmietanę 18% 🙂
Właśnie zrobiłam po prostu pychota serdecznie dziękuję za ten przepis ❤️
cieszę się, że smakowała 🙂
Właśnie skończyłem. Pyszota.
Bardzo miło mi to czytać! ❤️
Dziękuję. Proste i pyszne.
Bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️
Witam, a jak to się robi z mięsa z rosołu?
Wlasnie sie gotuje 😄
No i elegancko! Smacznego 🙂
Dziekuje ♥️
Dziekuje ,wspanialy prosty przepis, i oto chodzi, szybko i smacznie 😋
Pozdrawiam cieplusko 🥰
Super, dzięki za miłe słowa 🙂 Również pozdrawiam!
Dopiero zaczynam przygodę z obiadowym klasykami. Czy groszek z marchewką odsączyć z zalewy?
Oczywiście 🙂
Można dać mrozona ?
Ja zrobiłam z mrożonego. Wyszło pysznie 🙂
Cieszę się 🙂
Ale chodzi marchewkę z groszkiem? Jeśli tak, to oczywiście tylko najpierw trzeba rozmrozić 🙂
Dzień dobry,
Smaczne danie, dzieci też bardzo chętnie zjadły, co dla mnie jest bardzo ważne. Może byłoby warto bardziej doprawić, ale to już kwestia indywidualna, polecam.
Doprawiamy zawsze według własnych preferencji 🙂
A ja próbuje już kolejny przepis w którym sos nie zgęstniał tylko jest jak woda :-(.
W takim razie nie zrobiła Pani zgodnie z przepisem. Przecież dodajemy najpierw dwie płaskie łyżeczki mąki do kurczaka, później łyżeczkę. Przy takiej ilości mąki w stosunku do śmietanki i bulionu wychodzi wystarczająco gęsty sos. Jeśli wyszedł jak woda to albo została pominięta mąka, albo za dużo płynów dostało wlanych. Innej opcji nie ma…
Jakiego dokladnie bulionu Pani uzywa? Tych w kostkach czy może bulionetki? Czy moze być bulion zrobiony z być kostek rosołoych?
Ja najczęściej używam bulionu ze słoiczków np. z winiary 🙂 ale ostatecznie może być również z kostki rosołowej 🙂
Czy dodaje pani cały ten bulion ze słoiczka czy rozrabia go pani z wodą 250ml?
Ja używam bulionu domowej roboty np. rosołu… Jeśli kupi Pani w słoiczku, to tam na opakowaniu jest instrukcja na jaką ilość wody się rozpuszcza. Dodając cały słoiczek byłoby przecież strasznie słone 🙂
Odpowiedz wyżej pisała pani, że używa bulionu ze słoiczka teraz , że domowej roboty……
Ten przepis jest na moim blogu od ponad 5 lat. Na przestrzeni czasu robiłam to danie wielokrotnie i jeśli nie mam domowego bulionu to używam ze słoiczka. Przecież komentarze też nie wpadają z dnia na dzień tylko co kilka miesięcy, czy nawet są pod tym wpisem w odstępie kilku lat…
pyszny kurczak, bardzo łatwy przepis, który wyjdzie każdemu 🙂
Bardzo cieszę się, że kurczak smakował! 🙂