Opis przepisu
Ciasto malinowiec to bardzo intensywnie malinowy wypiek. Składa się z jasnego, delikatnego biszkoptu, piankowej masy malinowej oraz warstwy malin zanurzonych w galaretce. To ciasto nie jest zbyt słodkie, co czyni je idealnym wyborem dla tych, którzy unikają przesłodzonych deserów. Jego intensywny malinowy smak potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć i z pewnością zostanie doceniony przez Twoich gości. Niezależnie od okazji, ciasto malinowiec zawsze będzie hitem. Sprawdzi się świetnie podczas uroczystości rodzinnych, ale także jako weekendowy wypiek do popołudniowej kawy. Jestem pewna, że Wam posmakuje!
Ciasto z malinami i galaretką przygotowuje w większej foremce – u mnie kwadratowa o boku 28 cm. Równie dobrze można użyć blaszki prostokątnej czy dużej tortownicy. Oczywiście można też tutaj użyć innych owoców do przygotowania tego ciasta, np. truskawek czy borówek.
Przepis na: Malinowiec – Ciasto z malinami i galaretką
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 28 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka duże
- szczypta soli
- 110 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Galaretka:
- 2 i 1/2 galaretki malinowej
- 1 litr wrzątku
- 300 g malin
Masa malinowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 i 1/2 galaretki malinowej
- 200 ml wrzątku
- 150 g malin
Zobacz również:
Ciasto z malinami i galaretką przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto malinowiec zaczynamy od rozpuszczenia galaretek we wrzątku – do miski wsypujemy 2 i 1/2 galaretki malinowej i wlewamy litr wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Teraz zabieramy się za przygotowanie klasycznego, jasnego biszkoptu. Ja użyłam 4 wiejskie jajka. Moja blaszka była w wymiarach 28 x 28 cm.
Biszkopt
W misce miksujemy białka (muszą być idealnie oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli przez około 2 minuty. Gdy zacznie powstawać biała piana, wtedy dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru (łącznie 110 g). Ubijamy przez około 5 minut aż powstanie super sztywna piana, a cukier będzie rozbity.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy żółtka i lekko miksujemy.
Krok 3
Biszkopt przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki) – u mnie foremka kwadratowa z rozsuwanymi bokami, które sprawiają, że łatwiej później jest kroić ciasta z galaretką (a następnie je wyciągać z blaszki na talerzyki). Pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 165 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 4
Górę przestygniętego biszkoptu lekko wyrównałam za pomocą noża strunowego, aby był równiutki blat.
Krok 5
Biszkopt wkładamy ponownie do blaszki. Ponczujemy go lekko przestudzoną herbatą lub zwykłą wodą. Ja dodatkowo zrobiłam “ciapki” z malin – w malutkim garnku podgrzałam garść malin z 4-5 łyżek wody. Gdy maliny się nieco rozgotowały, wtedy zrobiłam właśnie te malinowe ciapki.
Krok 6
Masa malinowa
1 i 1/2 galaretki malinowej rozpuszczamy w około 200 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia – można sobie to przyspieszyć wkładając po jakimś czasie miskę z galaretkami do lodówki, tylko trzeba pilnować by całkowicie nie stężały.
Gdy zacznie się robić lekko tężejąca wtedy zaczynamy ubijać masę malinową.
W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę (500 ml) z cukrem pudrem (2 łyżki). Po chwili dodajemy jogurt grecki (lub naturalny gęsty (300 g) i tylko przez chwilkę miksujemy.
Krok 7
Wlewamy tężejącą galaretkę oraz wsypujemy maliny (100-150 g) – mogą być świeże lub rozmrożone. Lekko miksujemy.
Jeśli Twoja masa malinowa będzie w tym momencie dość rzadka (lejąca) to włóż ją na chwilę do lodówki, aby nieco zgęstniała.(ponieważ jeśli będzie bardzo płynna to może wsiąknąć w biszkopt).
Krok 8
Przelewamy masę na biszkopt. Wkładamy ciasto do lodówki na około godzinę – masa malinowa ma po prostu stężeć zanim wylejemy na nią galaretkę.
Krok 9
Na masę malinową nakładamy równomiernie warstwę malin (mogą być świeże lub rozmrożone) i zalewamy je galaretką. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie galaretka oraz masa malinowa powinny już ładnie stężeć, a ciasto malinowiec będzie gotowe do krojenia. Smacznego.
Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowało to intensywnie malinowe ciasto!
Ciasta z malinami
Szukasz innych przepisów z malinami? W takim razie polecam wypróbować bardzo proste do przygotowania ciasto widelcem mieszane z malinami lub efektowne i nieziemsko smaczną malinową chmurkę – hit wszystkich uroczystości rodzinnych . Dużą popularnością na blogu cieszy się także krucha tarta z kremem budyniowym i malinami oraz ciasto czekoladowe z malinami.
Komentarze
4 jajka czy 5 jajek do biszkoptu? Bo w liście składników jest 4, a w przepisie 5
Faktycznie pomyłka. Chodziło o 4, tyle ile w liście składników 🙂
Czy mogę zamiast j.grecki3go dodać skyr?
Raczej tak 🙂
Droga Pani Asiu 🤗
W zeszłym roku był Pani sernik z malinami (rewelacja 👍) … a teraz ten malinowiec 😉
No i znowu pychotka!!!
Bo wystarczy tylko dobrze czytać Pani przepisy, zastosować wskazówki krok po kroku i wszystko wychodzi, że aż miło 😀
Już kiedyś chwaliłam Panią za staranność i serducho włożone w prowadzenie tego bloga 🥰 to jeszcze raz podziękowania za tak pięknie prowadzony “pomocnik”.
Lubię tu zaglądać i piec z Pani pomocą, bo to sama przyjemność 😉
Serdecznie pozdrawiam i polecam innym skorzystanie bez obaw z tych przepisów 🖐️🤗
Droga Pani Ewo, bardzo dziękuję za tak miły komentarz! 😍😍 Aż mi się zrobiło ciepło na sercu po przeczytaniu Pani wiadomości ❤️ Dziękuję też za zdjęcie – Pani malinowiec wygląda mega apetycznie! Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych sukcesów kulinarnych 🤗
Witam czy na prostokątną blachę zrobić z jednej porcji czy z 1,5?
Witam, to zależy jaki rozmiar ma prostokątna blacha 🙂 Najlepiej skorzystać z mojego przelicznika foremek.
Placek wyszedł wysmienity , nie za słodki, nie za kwaśny, moje dziecko je pokochało a to najważniejsze ♥️ polecam 🥰
Ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂
Czy do blaszki o takich samych wymiarach jak ta Pani trzeba użyć cztery czy pięć jajek? (Moje jajka są duże, a pytam bo w opisie w składnikach na biszkopt jest napisane, że 4jajka, a w opisie przygotowania biszkoptu 5). Z góry dziękuję i pozdrawiam 😊
W takim razie wystarczą 4 duże 🙂
Mam 12 lat a zawsze wychodzi mi superr i pyszne polecam !!
Gratulacje 🙂
Pyszne ciasto, bardzo lekkie i łatwe w przygotowaniu, szybko znika z talerza, u mnie troszkę niski biszkopt ze względu, że użyłam dużej blachy 😁
Wyszło świetnie <3 Dziękuję za miły komentarz i zdjęcie!
Witam, czy śmietanka musi być ubita na sztywno, czy tylko delikatnie ma zgęstnieć? 🙂
Najlepiej, aby dość mocno zgęstniała, nie musi być ubita całkiem na sztywno 🙂
Dziękuje ślicznie 😊
Jak wszystkie ciacha z Pani przepisów czyli przepyszne 🤩
Świetnie wyszło 🙂 Dzięki wielkie za miły komentarz i zdjęcie ciacha. Smacznego!
Zastanawiam się jakim cudem wszystkie warstwy się Pani zmieściły? Zrobilam w standardowej, prostokątnej blaszce, i galaretka już by nie weszła. Dobrze ze miałam nadmiar biszkopta, więc przełożyłam do większej blaszki. Ja już się zniechęciłam do nowych ciast, z różnych blogów. Będę teraz robic tylko to co znam. Koniec z nowościami
Rezygnuje Pani z wszystkich innych ciast, ponieważ to nie zmieściło się Pani w foremce? 🙂 Może lepszym rozwiązaniem będzie użycie po prostu większej/wyższej foremki 🙂 U mnie się zmieściły, widać po kolei te warstwy w kolejnych krokach.
Przecież napisałam, że przełożyłam do większej foremki. I tak, rezygnuje z pieczenia nowych ciast, ponieważ to juz kolejny przepis (nie z Pani strony), który nie zawiera informacji o wysokości blaszki. Skąd ja mam wiedzieć jaką autor posiada blaszkę? Wymiary np 24×24 nic mi nie dadzą, jeśli blaszka jest wyższa niż standardowa. I nie dziwnego, że autirom warstwy się zmieszczą, jeśli mają wysoką blaszkę, ale takie info jest kluczem do zrobienia ciasta.
Pani Asiu jak zwykle wyszło rewelacyjnie
Dzięki 🙂
Dawno nie jadłam tak dobrego ciacha 😍😍 Uwielbiam maliny i mimo że nie powinnam się tym chwalić, to sama zjadłam pół blachy 😂 Dla mnie rewelacja! Dzięki za dokładny przepis krok po kroku 🙏
Proszę bardzo! ❤️ Bardzo się cieszę, że tak ciacho posmakowało 🙂
Przepyszne ciasto! Polecam
Cieszę się, że posmakowało! ❤️