Malinowiec – Ciasto z malinami i galaretką

4.7/5 (109 ocen)
Jest to z całą pewnością ciasto dla fanów malin! Malinowiec, czyli ciasto z malinami i galaretką wychodzi niezwykle owocowe, lekkie w smaku i składa się z 3 warstw: jasnego biszkoptu, masy malinowej oraz galaretki z dużą ilością owoców.

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 3h

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką

Opis przepisu

Ciasto malinowiec to bardzo intensywnie malinowy wypiek. Składa się z jasnego, delikatnego biszkoptu, piankowej masy malinowej oraz warstwy malin zanurzonych w galaretce. To ciasto nie jest zbyt słodkie, co czyni je idealnym wyborem dla tych, którzy unikają przesłodzonych deserów. Jego intensywny malinowy smak potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć i z pewnością zostanie doceniony przez Twoich gości. Niezależnie od okazji, ciasto malinowiec zawsze będzie hitem. Sprawdzi się świetnie podczas uroczystości rodzinnych, ale także jako weekendowy wypiek do popołudniowej kawy. Jestem pewna, że Wam posmakuje!

Ciasto z malinami i galaretką przygotowuje w większej foremce – u mnie kwadratowa o boku 28 cm. Równie dobrze można użyć blaszki prostokątnej czy dużej tortownicy. Oczywiście można też tutaj użyć innych owoców do przygotowania tego ciasta, np. truskawek czy borówek.

Przepis na: Malinowiec – Ciasto z malinami i galaretką

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 28 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 110 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Galaretka:

  • 2  i 1/2 galaretki malinowej
  • 1 litr wrzątku
  • 300 g malin

Masa malinowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 i 1/2 galaretki malinowej
  • 200 ml wrzątku
  • 150 g malin
Wyślij emailem

Ciasto z malinami i galaretką przepis krok po kroku:


Krok 1

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 2

Ciasto malinowiec zaczynamy od rozpuszczenia galaretek we wrzątku – do miski wsypujemy 2  i 1/2 galaretki malinowej i wlewamy litr wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Teraz zabieramy się za przygotowanie klasycznego, jasnego biszkoptu. Ja użyłam 5 wiejskich jajek. Moja blaszka była w wymiarach 28 x 28 cm.

Biszkopt

W misce miksujemy białka (muszą być idealnie oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli przez około 2 minuty. Gdy zacznie powstawać biała piana, wtedy dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru (łącznie 110 g). Ubijamy przez około 5 minut aż powstanie super sztywna piana, a cukier będzie rozbity.


Krok 2

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 3

Po tym czasie dodajemy żółtka i lekko miksujemy.


Krok 3

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 4

Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną (80 g) i ziemniaczaną (30 g) – tylko tym razem nie ubijamy mikserem, ale mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki.

Biszkopt przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki) – u mnie foremka kwadratowa z rozsuwanymi bokami, które sprawiają, że łatwiej później jest kroić ciasta z galaretką (a następnie je wyciągać z blaszki na talerzyki). Pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 165 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 4

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 5

Górę przestygniętego biszkoptu lekko wyrównałam za pomocą noża strunowego, aby był równiutki blat.


Krok 5

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 6

Biszkopt wkładamy ponownie do blaszki. Ponczujemy go lekko przestudzoną herbatą lub zwykłą wodą. Ja dodatkowo zrobiłam “ciapki” z malin – w malutkim garnku podgrzałam garść malin z 4-5 łyżek wody. Gdy maliny się nieco rozgotowały, wtedy zrobiłam właśnie te malinowe ciapki.


Krok 6

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 7

Masa malinowa

1 i 1/2 galaretki malinowej rozpuszczamy w około 200 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia – można sobie to przyspieszyć wkładając po jakimś czasie miskę z galaretkami do lodówki, tylko trzeba pilnować by całkowicie nie stężały.

Gdy zacznie się robić lekko tężejąca wtedy zaczynamy ubijać masę malinową.

W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę (500 ml) z cukrem pudrem (2 łyżki). Po chwili dodajemy jogurt grecki (lub naturalny gęsty (300 g) i tylko przez chwilkę miksujemy.


Krok 7

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 8

Wlewamy tężejącą galaretkę oraz wsypujemy maliny (100-150 g) – mogą być świeże lub rozmrożone. Lekko miksujemy.

Jeśli Twoja masa malinowa będzie w tym momencie dość rzadka (lejąca) to włóż ją na chwilę do lodówki, aby nieco zgęstniała.(ponieważ jeśli będzie bardzo płynna to może wsiąknąć w biszkopt).


Krok 8

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 9

Przelewamy masę na biszkopt. Wkładamy ciasto do lodówki na około godzinę – masa malinowa ma po prostu stężeć zanim wylejemy na nią galaretkę.


Krok 9

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 10

Na masę malinową nakładamy równomiernie warstwę malin (mogą być świeże lub rozmrożone) i zalewamy je galaretką. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie galaretka oraz masa malinowa powinny już ładnie stężeć, a ciasto malinowiec będzie gotowe do krojenia. Smacznego.

Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowało to intensywnie malinowe ciasto!

Ciasta z malinami

Szukasz innych przepisów z malinami? W takim razie polecam wypróbować bardzo proste do przygotowania ciasto widelcem mieszane z malinami lub efektowne i nieziemsko smaczną malinową chmurkę – hit wszystkich uroczystości rodzinnych . Dużą popularnością na blogu cieszy się także krucha tarta z kremem budyniowym i malinami oraz ciasto czekoladowe z malinami.


Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 10

Malinowiec - Ciasto z malinami i galaretką, 11

Malinowiec

Ciasto z malinami i galaretką

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 109

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
1 miesiąc temu

Witam czy na prostokątną blachę zrobić z jednej porcji czy z 1,5?

Roksanak
Roksana
4 miesięcy temu

Placek wyszedł wysmienity , nie za słodki, nie za kwaśny, moje dziecko je pokochało a to najważniejsze ♥️ polecam 🥰

IMG_20231224_090829
mona966
mona966
6 miesięcy temu

Czy do blaszki o takich samych wymiarach jak ta Pani trzeba użyć cztery czy pięć jajek? (Moje jajka są duże, a pytam bo w opisie w składnikach na biszkopt jest napisane, że 4jajka, a w opisie przygotowania biszkoptu 5). Z góry dziękuję i pozdrawiam 😊

Nicola
Nicola
7 miesięcy temu

Mam 12 lat a zawsze wychodzi mi superr i pyszne polecam !!

Sylwia. W
Sylwia
7 miesięcy temu

Pyszne ciasto, bardzo lekkie i łatwe w przygotowaniu, szybko znika z talerza, u mnie troszkę niski biszkopt ze względu, że użyłam dużej blachy 😁

20230925_171147.jpg
Ola
Ola
7 miesięcy temu

Witam, czy śmietanka musi być ubita na sztywno, czy tylko delikatnie ma zgęstnieć? 🙂

Ola
Ola
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuje ślicznie 😊

Anna
Anna
8 miesięcy temu

Jak wszystkie ciacha z Pani przepisów czyli przepyszne 🤩

inbound3256998219883504056.jpg
Aga
Aga
8 miesięcy temu

Zastanawiam się jakim cudem wszystkie warstwy się Pani zmieściły? Zrobilam w standardowej, prostokątnej blaszce, i galaretka już by nie weszła. Dobrze ze miałam nadmiar biszkopta, więc przełożyłam do większej blaszki. Ja już się zniechęciłam do nowych ciast, z różnych blogów. Będę teraz robic tylko to co znam. Koniec z nowościami

Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Przecież napisałam, że przełożyłam do większej foremki. I tak, rezygnuje z pieczenia nowych ciast, ponieważ to juz kolejny przepis (nie z Pani strony), który nie zawiera informacji o wysokości blaszki. Skąd ja mam wiedzieć jaką autor posiada blaszkę? Wymiary np 24×24 nic mi nie dadzą, jeśli blaszka jest wyższa niż standardowa. I nie dziwnego, że autirom warstwy się zmieszczą, jeśli mają wysoką blaszkę, ale takie info jest kluczem do zrobienia ciasta.

Stefania
Stefania
8 miesięcy temu

Pani Asiu jak zwykle wyszło rewelacyjnie

Alicja
Alicja
8 miesięcy temu

Dawno nie jadłam tak dobrego ciacha 😍😍 Uwielbiam maliny i mimo że nie powinnam się tym chwalić, to sama zjadłam pół blachy 😂 Dla mnie rewelacja! Dzięki za dokładny przepis krok po kroku 🙏

Klaudia
Klaudia
8 miesięcy temu

Przepyszne ciasto! Polecam

Malinowiec

Czy poszukujesz idealnego przepisu na malinowiec? To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przygotowanie go wcale nie jest trudne. Składa się z trzech głównych elementów – soczystych malin i galaretki, pysznej masy malinowej i delikatnego biszkoptu – ciasto malinowiec to doskonały wybór na różne okazje. Aby przygotować to wyjątkowe ciasto, zacznij od biszkoptu, który doda mu lekkości. Następnie przełóż go kremową masę malinową, na którą składa się śmietanka kremówka, jogurt, galaretki oraz maliny. Na wierzchu znajduje się jeszcze warstwa soczystych malin w galaretce, które nadadzą mu intensywnego smaku i aromatu. Po schłodzeniu w lodówce ciasto pięknie się kroi i rewelacyjnie wygląda podane na talerzyku. Gorąco zachęcam do wypróbowania!

Ciasto z malinami i galaretką

Jeśli marzysz o idealnym cieście z malinami, to trafiłsś we właściwe miejsce! Ten przepis na ciasto z malinami i galaretką to doskonałe połączenie smaków, które z pewnością Cię zachwyci! Jestem ogólnie fanką malin, zwłaszcza tych zebranych na swojej działce. W lecie zawsze mam ich bardzo dużo, więc z chęcią przygotowuje różne przepisy z ich użyciem. Oczywiście najbardziej znanym jest malinowa chmurka, którą uwielbiam, ale czasami mam ochotę na coś mniej słodkiego, wtedy przygotowuje np. ciasto malinowe na bazie maślanki lub właśnie to ciasto z malinami i galaretką.  Dzięki temu, że nie jest zbyt słodkie, można je podawać na różne okazje – od uroczystych rodzinnych spotkań po relaksujące popołudnie przy kawie. To prosty w przygotowaniu wypiek, który zawsze się sprawdza.

RozwińZwiń