Piersi z kurczaka bardzo często goszczą w mojej kuchni. To właśnie z nich powstaje 90% moich obiadów, a że nie lubię monotonii to staram się jak najbardziej je urozmaicać. Przygotowałam makaron z pieczonym kurczakiem w delikatnym sosie z pomidorkami. Mięso wyszło naprawdę bardzo soczyste i pełne smaku, dzięki temu, że zostało najpierw zamarynowane, a następnie upieczone w rękawie do pieczenia. Do makaronu użyłam Fety, lecz równie dobrze możesz użyć np. mozzarelli, cheddara czy parmezanu.
Do swojego obiadu przygotowałam także lekką sałatkę (mix sałat, pomidorki koktajlowe, suszone i odrobina fety).
Jeśli lubisz taki makaron z kurczakiem i szukasz więcej inspiracji to zobacz również mój przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i fetą. Jeżeli jednak nie są to Twoje smaki to zobacz również przepis na makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-serowym.
Przepis na: Makaron z pieczonym kurczakiem w delikatnym sosie z pomidorkami
Składniki:
- 200 g dowolnego makaronu np. penne lub fusilli (z Carrefoura)
- 3, 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- marynata do kurczaka: (1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz)
- 50 g oliwek zielonych z czosnkiem, tymiankiem oraz oliwą z oliwek Stovit
- 400 ml śmietanki 30 %
- 50 g pomidorków koktjalowych
- 30 g pomidorów suszonych
- 50 g sera Fety (półtłusty)
Opcjonalnie sałatka:
- 500 g mixu sałat (rzymska, lodowa, rukola)
- 1 łyżka sera Fety
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka pomidorów suszonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów
Zobacz również:
Makaron z pieczonym kurczakiem w delikatnym sosie z pomidorkami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Makaron gotujemy według wskazań producenta w osolonej wodzie.
Piekarnik ustawiamy na temp. 190 stopni.
Każdą pojedynczą pierś z kurczaka lekko nacinamy w równych odstępach, a następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: paprykę słodką mieszamy z przyprawą do kurczaka, oliwą, solą i pieprzem, a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie i przekładamy do rękawa do pieczenia wraz z pozostałą marynatą w miseczce. Piec przez ok. 20 minut w temp. 190 stopni.
Na większą patelnię wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy także odcedzony makaron, przeciśnięty ząbek czosnku. Po chwili dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, odrobinę papryki słodkiej oraz fetę. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem. Upieczonego kurczaka układamy na przygotowanym sosie z makaronem i dusimy całość jeszcze przez 5 minut. Smacznego!
Komentarze