MakaronyObiadyPrzepisy z kurczakiem

Makaron z kurczakiem w sosie grzybowym

Muszę przyznać, że dzisiaj miałam bardzo pracowity dzień… Nakręciłam dla Was nowy filmik, pozałatwiałam swoje sprawy, wysprzątałam mieszkanie i zrobiłam wieczorny trening biegowy. Za niedługo półmaraton w Krakowie, więc muszę trzymać kondychę 🙂 Straszliwie się wkręciłam na bieganie i myślę nawet o zrobieniu korony maratonów, oprócz oczywiście królewskiej Triady w Krakowie (maraton, bieg trzech kopców oraz półmaraton). Potrzebowałam zrobić dzisiaj bardzo szybki obiad, lekki, lecz sycący. Do mojego dania użyłam makaron pełnoziarnisty, a do niego zamarynowane piersi z kurczaka oraz pyszny sos grzybowy na bazie suszonych podgrzybków.

Tak nawiasem mówiąc, też Was denerwuje narzekanie innych ludzi na pogodę? W lipcu każdy narzekał, że ciągle pada, że zimno, że nie ma gdzie wyjść… Teraz z kolei każdy jęczy, że upały, że duszno i nie ma czym oddychać… No cóż! Mam do Was radę – nie zwracajcie pełnej uwagi na to co nie jest takie istotne, a korzystajcie właśnie z tej różnorodności pogody. Ludzie uwielbiają niestety wymówki zamiast cieszyć się z tego co mają i dążyć do osiągnięcia swoich celów. Przepraszam Was za moje wywody, ale dzisiaj na Instagramie przeczytałam mnóstwo narzekań, a ja bardzo lubię czytać jak komuś coś wyszło, jak są szczęśliwi z pewnych powodów, a także cieszą się nawet z najmniejszych sukcesów.

Przepis na: Makaron z kurczakiem w sosie grzybowym

 Łącznie: 40 min

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych grzybów np. podgrzybki lub kurki
  • sól i pieprz
  • natka koperku
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki wody
  • 200g makaronu penne pełnoziarnistego

Wykonanie:

W garnku gotujemy makaron według wskazań producenta w osolonej wodzie.

Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do kurczaka mieszamy w miseczce. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka, odstawiamy na minimum pół godziny. Suszone grzyby kroimy w drobniejszą kostkę, zalewamy 1/2 szklanki wrzątku.

Na dużej patelni (głębokiej) podsmażyć na małej ilości oleju posiekaną drobno cebulkę. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy na patelnię kurczaka pokrojonego w kostkę. Przykryć i smażyć na małym ogniu.

Na patelnię wlewamy śmietankę wymieszaną z grzybami, dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, całość mieszamy. Gotowe!


Makaron z kurczakiem w sosie grzybowym

Makaron z kurczakiem w sosie grzybowym

Makaron z kurczakiem w sosie grzybowym

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close