MakaronyObiadyPrzepisy z kurczakiem

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Co na dzisiejszy obiad? Dalej się zastanawiasz? Przychodzę Ci z pomocą! Makaron z kurczakiem, szpinakiem, oliwkami, czosnkiem i fetą to świetna propozycja na szybki do przygotowania obiad. Całość zajmie Ci do 30 minut.

Przepis na: Makaron z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 250 g makaronu z czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 cebula
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g oliwek zielonych z czerwoną i żółtą papryką oraz oliwą z oliwek Stovit
  • 400 g świeżych liści szpinaku lub mrożony, rozdrobniony
  • 80 g sera Feta

Wykonanie:

Makaron gotujemy według wskazań producenta w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na większej patelni na małej ilości oleju, dodajemy pokrojonego kurczaka oraz posypujemy przyprawą do kurczaka. Po 5 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane oliwki oraz rozdrobniony, rozmrożony szpinak (można dodać świeże liście szpinaku). Mieszamy co chwilkę i po ok. 10 minutach dodajemy ser Feta, doprawiamy do smaku np. ziołowym pieprzem, solą, świeżymi listkami bazylii lub kolendrą. Podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem.


Print Friendly, PDF & Email
Tagi