Ciasto ucierane z truskawkami

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami wychodzi ekstremalnie puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu, jak tylko delikatnie ostygnie. No palce lizać! Użyłam w nim dodatkowo dojrzały rabarbar, ale śmiało możesz zastąpić małą garścią świeżych borówek czy malin.

Ciasto z truskawkami

Bazowe ciasto ucierane jest banalnie proste do wykonania. Używam go w kilku przepisach na blogu, a jedynie wymieniam inne owoce na wierzch. Dodatkowo można się pokusić o maślaną kruszonkę, ale dla mnie takie leciutkie ciacho wraz z soczystymi truskawkami jest totalnie wystarczające samo w sobie.

Przepis na: Ciasto ucierane z truskawkami

Składniki:

  • 270 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 5 dużych jajek (lub 6 małych)
  • 280 g mąki pszennej np. typ 450-550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1 łodyga dojrzałego rabarbaru
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Wyślij emailem

Ciasto ucierane z truskawkami- przepis krok po kroku:


Krok 1

placek z owocami

Wszystkie składniki na ciasto ucierane z truskawkami powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Miękkie masło (270 g) miksujemy na wysokich obrotach miksera z cukrem (160 g) na jasną masę (najlepiej przez 3-4 minuty).


Krok 2

ciasta z jabłkami

Dodajemy stopniowo po jednym jajku, łącznie 5 dużych sztuk (lub 6 małych).

Miksujemy po dodaniu każdego jajka przez około 20 sekund.

Powstanie dosyć gęsta masa, która będzie wyglądać na nieco zwarzoną, ale to nic – tak ma być!


Krok 3

szybkie ciasta

Wsypujemy przesianą mąkę pszenną (280 g) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka).


Krok 4

ucierane ciasto

Miksujemy na małych obrotach do momentu połączenia się składników.


Krok 5

Świeże truskawki (około 250 g) kroimy na połówki lub ćwiartki jeśli będziecie mieć większe sztuki. Ja dodatkowo skroiłam jedną łodygę dojrzałego rabarbaru, ale nie jest on konieczny.

Oprószamy owoce skrobią ziemniaczaną (1 płaska łyżeczka) i lekko mieszamy.  


Krok 6

Ciasto z truskawkami

Przygotowujemy sobie foremkę (moja w rozmiarze 26 x 26 cm, ale możesz zastąpić tortownicą o średnicy 24-26 cm). Wykładamy ją papierem do pieczenia, lekko smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.

Ciasto przekładamy do foremki. Równomiernie rozsmarowujemy.


Krok 7

Ciasto ucierane z truskawkami

Nakładamy owoce, leciutko je dociskając w ciasto. 


Krok 8

Ciasto ucierane truskawkowe

Posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Jeśli tylko chcesz to możesz się dodatkowo pokusić o przygotowanie maślanej kruszonki.

Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka.


Krok 9

Ciasto ucierane z truskawkami

Upieczone ciasto od razu wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Ciasto ucierane z truskawkami gotowe! Nie ma potrzeby trzymania go w lodówce jeśli będzie spożyte w przeciągu 3-4 dni. Żeby szybko nie obeschło oraz nie stwardniało to polecam je przechowywać w zamykanym plastikowym pojemniku, czy nawet owinąć folią spożywczą, czystą reklamówką itp.

Szukasz innych przepisów z truskawkami w roli głównej? W takim razie polecam proste ciasto z truskawkami z malinową pianką, ciasto z truskawkami, masą stracciatella i galaretką, czy jogurtowe ciasto z truskawkami. Dużą popularnością na blogu cieszy się także krucha tarta z truskawkami i kremem na bazie białej czekolady


Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments