Ciasto ucierane z truskawkami wychodzi ekstremalnie puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu, jak tylko delikatnie ostygnie. No palce lizać! Użyłam w nim dodatkowo dojrzały rabarbar, ale śmiało możesz zastąpić małą garścią świeżych borówek czy malin.
Ciasto z truskawkami
Bazowe ciasto ucierane jest banalnie proste do wykonania. Używam go w kilku przepisach na blogu, a jedynie wymieniam inne owoce na wierzch. Dodatkowo można się pokusić o maślaną kruszonkę, ale dla mnie takie leciutkie ciacho wraz z soczystymi truskawkami jest totalnie wystarczające samo w sobie.
Przepis na: Ciasto ucierane z truskawkami
Składniki:
- 270 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 5 dużych jajek (lub 6 małych)
- 280 g mąki pszennej np. typ 450-550
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g truskawek
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
- opcjonalnie 1 łodyga dojrzałego rabarbaru
- 1 łyżka płatków migdałowych
Zobacz również:
Ciasto ucierane z truskawkami- przepis krok po kroku:
Krok 1
Miękkie masło (270 g) miksujemy na wysokich obrotach miksera z cukrem (160 g) na jasną masę (najlepiej przez 3-4 minuty).
Krok 2
Miksujemy po dodaniu każdego jajka przez około 20 sekund.
Powstanie dosyć gęsta masa, która będzie wyglądać na nieco zwarzoną, ale to nic – tak ma być!
Krok 5
Oprószamy owoce skrobią ziemniaczaną (1 płaska łyżeczka) i lekko mieszamy.
Krok 6
Ciasto przekładamy do foremki. Równomiernie rozsmarowujemy.
Krok 7
Krok 8
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka.
Krok 9
Ciasto ucierane z truskawkami gotowe! Nie ma potrzeby trzymania go w lodówce jeśli będzie spożyte w przeciągu 3-4 dni. Żeby szybko nie obeschło oraz nie stwardniało to polecam je przechowywać w zamykanym plastikowym pojemniku, czy nawet owinąć folią spożywczą, czystą reklamówką itp.
Szukasz innych przepisów z truskawkami w roli głównej? W takim razie polecam proste ciasto z truskawkami z malinową pianką, ciasto z truskawkami, masą stracciatella i galaretką, czy jogurtowe ciasto z truskawkami. Dużą popularnością na blogu cieszy się także krucha tarta z truskawkami i kremem na bazie białej czekolady.
Komentarze