Dania mięsneDania z warzywamiDania z wieprzowinąDla dzieciDrożdżoweImprezaKolacja we dwojeKuchnia włoskaKuchnie świataObiadyPizzaPizza z mięsemPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski z seremSpecjalne okazjeWalentynki

Calzone

Calzone jest to pizza w kształcie pierożka, a nadzienie jakie do niej dacie zależy tylko od Was i zasobów Waszej lodówki. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos: do szkoły, pracy, uczelni ponieważ jak dla mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie prosto z piekarnika 🙂 Z tego przepisu wychodzą dwa większe pierożki, można jednak podzielić ciasto na więcej części lecz wtedy wyjdą zdecydowanie mniejsze.

Przepis na: Calzone

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 20min  Łącznie: 90 min 

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 papryki
  • kilka plasterków szynki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta kminku

Calzone
Krok 1 

Drożdże, 1/2 szklanki mleka oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.


Calzone
Krok 2 

Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką.


Pizza calzone
Krok 3 

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Przepis na calzone
Krok 4

Nasze ciasto rośnie, a w tym czasie robimy farsz. Cebulkę oraz czosnek kroimy drobno, przysmażamy z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki, sól, pieprz, mieszamy.


Calzone
Krok 5 

Ciasto dzielimy na dwie porcje (można podzielić na więcej, lecz wyjdą zdecydowanie mniejsze porcje. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, farsz z patelni, dodatkowo nakładamy starty żółty ser, szynkę oraz kukurydzę.


Calzone
Krok 6 

Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, posypujemy ziołami prowansalskimi i np. kminkiem. Piec ok. 15-20 minut w temp.200 stopni. Smacznego!

 

Przepis na calzone

Calzone przepis

Calzone

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 379

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
42 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
2 miesięcy temu

Super przepis.Robie już któryś raz i zawsze wychodzą pyszne.

Małgorzata
4 miesięcy temu

Pizza wyszła wyśmienita, ciasto mięciutkie nawet po odgrzaniu drugiego dnia. Przepis zagości u mnie na bardzo długo, dziękuję

Sławomir Kropiwnicki
11 miesięcy temu

Brakuje informacji że drożdże trzeba jakoś rozetrzeć czy pokruszyć zanim doda się je do mleka. One nie chcą się od razu rozpuścić. Bawię się łyżką i gniotę grudki.

Robert
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Sławomir Kropiwnicki

Nie wiem skąd wziąłeś drożdże ale u mnie każde po chwili się rozpuszczają w ciepłym mleku, chwile zamieszam rózgą by mieć pewność że cukier się rozpuścił a resztę zrobi natura.

Angelika
2 lat temu

Czy mogę zastąpić oliwę z oliwy , olejem?

Katarzyna Piechocińska
2 lat temu

Super przepis zawsze go robie

joga mikolow
2 lat temu

Aha, i jeszcze jedna ważna sprawa :nie rozlepiają się brzegi 🙂

joga mikolow
2 lat temu

Pani ciasto jest najlepsze do calzone, nie myślałam dotychczas, żeby było mięciutkie jak chmurka na brzegach na wszędzie, a takie jest zdecydowanie najprzyjemniejsze zważywszy, że w calzone mamy trochę brzegów, ktore chcę zjeść z ochotą i prosić o więcej. A że prosić mogę jedynie siebie, to warto nadmienić, że w przygotowaniu jest równie przyjemne. Ja przygotowałam w thermomixie z mąki 00.

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  joga mikolow

Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Aż mi się uśmiech na twarzy pojawia czytając takie komentarze 🙂 Zgadzam się również w 100%, że w calzone ciasto musi być mięciutkie, aby smakowało w całości. Najlepiej jeszcze końcówkę zjeść polewając odrobiną oliwy z oliwek <3

Monika z ABCmaluszka.pl
2 lat temu

To muszę go koniecznie wypróbować :).

Gosia
3 lat temu

Super przepis! Robiłam już kilkukrotnie i zawsze smakuje 🙂
Dziękuję 🙂

Paulina Gaweł
5 lat temu

Również podpisuje się pod innymi komentarzami. przepis na ciasto jest najlepszy jaki do tej pory miałam, puszysty i świetnie wyrasta! Gratuluje bloga. Pozdrawiam 🙂

Ewelina
5 lat temu

Czy gotowe już calzone mogę wstawić do lodówki? Chcę zrobić kolację – niespodziankę narzeczonemu, a nie mam pewności o której dokładnie wróci z pracy.

Woman From Forest
5 lat temu

Często robię calzone, bo bardzo je lubię 🙂
http://www.womanfromforest….

DeMart
6 lat temu

Robiłam już calzone, ale ten przepis jest najlepszy:) puszyste ciasto. Polecam z domowej roboty sosem czosnkowym PYCHA!!!
A tak w ogóle to fajna strona:)

Po prostu pycha
6 lat temu
Odpowiedź do  DeMart

Dziękuję ślicznie! Zapraszam częściej 🙂

agoola
6 lat temu

Uwielbiam! Ja dodaję jeszcze podsmażoną, pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka, zamiast koncentratu można dodać sos czosnkowy… jest mnóstwo możliwości, można kobinować z farszem. Polecam!

Po prostu pycha
6 lat temu
Odpowiedź do  agoola

Dziękuję bardzo 🙂 Pewnie, że mozna kombinowac, wszystko zalezy co lubicie 🙂

asistylee.blogspot.com
6 lat temu

Wygląda fantastycznie! Podsunęłaś mi genialny pomysł na kolację 🙂

Andziok
6 lat temu

wygląda obłędnie 🙂 trzeba spróbować

Mm
6 lat temu

jak pięknie wygląda! 😀

Agnieszka
6 lat temu

Pysznie 🙂
Uwielbiam.

Karolina
6 lat temu

Pizzy pod każdą postacią nigdy nie odmawiam 😉

Ewa Pasiut
4 lat temu

comment image POLECAM! DODAŁAM KURCZAKA CIASTO FANTASTYCZNE 🙂

Ewa Pasiut
4 lat temu

robiłam znowu tym razem mniejszecomment image

4 lat temu

Z kurczakiem również wychodzi pyszne <3 Smacznego! 🙂

Ewelina
5 lat temu

Czy gotowe już calzone mogę wstawić do lodówki? Chcę zrobić kolację – niespodziankę narzeczonemu, a nie mam pewności o której dokładnie wróci z pracy.

6 lat temu

Polecam podzielić na 4 części,bo i tak wychodzą ogromne 😉

Mela
6 lat temu

Jestem fanką tych przepisów! Calzone jest pyszne i na pewno wprowadzę na stałe do domowego menu :).

Malka
6 lat temu

Rewelacja!!

Emka
6 lat temu

1/3 kostki drożdży czyli ile gram dokładnie bo u mnie kostki są różnej wielkości ?

Patrycja
6 lat temu

Czy mozna uzyc suchych drozdzy ? Jak tak, to ile ?

Klaudia
6 lat temu

Ile wychodzi porcji z podanego przepisu?

Back to top button