Opis przepisu
Calzone jest to pizza w kształcie pierożka, a nadzienie jakie do niej dacie zależy tylko od Was i zasobów Waszej lodówki. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos: do szkoły, pracy, uczelni ponieważ jak dla mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie prosto z piekarnika, zaraz po chwilowym przestygnięciu!
Calzone przepis
Z tego przepisu wychodzą dwa większe pierożki drożdżowe. U mnie bogato nadziane serem mozzarella, grillowanymi pieczarkami, papryką czerwoną oraz szynką. Mi z takim farszem bardzo calzone smakuje, ale jeśli chcecie to możecie użyć ulubionych dodatków mięsnych (grillowany kurczak, kiełbasa, chorizo, salami) czy warzywnych (czerwona cebula, kukurydza konserwowa, suszone pomidory). Bardzo lubię też wersję z parmezanem, a mojemu mężowi z ricottą.
Przepis na: Calzone
Składniki:
Rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 50 ml wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej do pizzy typ 00
Ciasto:
- 380 g mąki pszennej do pizzy typ 00
- 3 łyżki oliwy
- 200 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Farsz:
- 150 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- kilka plasterków szynki
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 g mozzarelli
Zobacz również:
Jak zrobić calzone?
Krok 1
W miseczce mieszamy świeże drożdże (15 g, można zamienić na 7 g drożdży instant), cukier (1/2 łyżeczki), mąkę (1 łyżka) oraz letnią wodę (50 ml). Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Każdy smarujemy przecierem pomidorowym/gęstym koncentratem (1 czubata łyżka). Posypujemy ziołami prowansalskimi i nakładamy na jednej połówce ulubione dodatki (u mnie szynka, grillowane pieczarki, papryka). Na samym końcu posypujemy startą na tarce mozzarellą.
Krok 9
Calzone pizza
Calzone gotowe! Ważne, żeby chwilkę przestygło zanim je ugryziecie (żeby nie poparzyć się gorącym farszem). Domowe calzone podaję często ułożone na świeżej rukoli – fajnie się wtedy prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Do tego polecam zaserwować ulubioną oliwę czy sosy np. sos czosnkowy.
Daj znać jak smakowało Ci moje calzone! Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj także mój przepis na domową pizzę.
Komentarze
Po prostu pycha! Jak w temacie, nic do dodania ani tym bardziej do odjęcia. Albo dodam jednak…;) Miękkie, idealne ciasto, piekłam zgodnie z sugestią, ostatnie minuty na termoobiegu i genialnie się upiekło. Dzięki wielkie za przepis, zapisany do regularnego korzystania😊
Bardzo się cieszę, że posmakowało! ❤️ Dziękuję za komentarz i za zdjęcie 😍
Kiedy dodajemy rozczyn ?
Czy można robić w TM ?
W kroku 3, doprecyzowałam we wpisie 🙂 TM ma Pani na myśli thermomix? Jeżeli tak, to można 🙂
Dzień dobry,
W przepisie było mleko i inne proporcje niedawno. Czy ma ktoś zapisaną starszą wersję?
Dzień dobry, tutaj znajdzie Pani starszą wersję: http://web.archive.org/web/20220817224511/https://poprostupycha.com.pl/przepis/calzone/
A testowała Pani obecną? 🙂
Na jaką inna mąkę można zastąpić 00?
Mąkę do pizzy można przecież kupić praktycznie w każdym sklepie… W ostateczności zamienić na zwykłą pszenną, ale to już nie to samo 🙂
Przepyszne danie. A ciasto nieziemskie 😃
Mam pytanie
Jeżeli używam drożdży instant to składniki na rozczyn pomijam czy dodaje do składników na ciasto
Dodajemy do składników na ciasto 🙂
Super przepis, ja robiłam z suchych drożdży i ciasto wyszło idealne ☺️☺️☺️
Hej, chciałbym zrobić calzone ale wydłuż rośniecie ciasta do 3-4 godzin? Masz jakiś pomysł, o ile zmniejszyć drożdże?
Hej, nie zmieniałabym ilości drożdży 🙂 Normalnie trzeba zrobić ciasto, a jeśli nie ma czasu żeby od razu upiec calzone, to można wyrośnięte ciasto odstawić do lodówki 🙂 Tylko trzeba trzymać pod przykryciem lub w pojemniku, aby nie wyschło.
Super przepis.Robie już któryś raz i zawsze wychodzą pyszne.
No to bardzo się cieszę, że calzone smakuje! 🙂
Pizza wyszła wyśmienita, ciasto mięciutkie nawet po odgrzaniu drugiego dnia. Przepis zagości u mnie na bardzo długo, dziękuję
Super! 🙂 Bardzo cieszę się, że smakowała 🙂
Brakuje informacji że drożdże trzeba jakoś rozetrzeć czy pokruszyć zanim doda się je do mleka. One nie chcą się od razu rozpuścić. Bawię się łyżką i gniotę grudki.
Trzepaczka rozbijesz w mig
Ale to chyba oczywista oczywistość
Nie wiem skąd wziąłeś drożdże ale u mnie każde po chwili się rozpuszczają w ciepłym mleku, chwile zamieszam rózgą by mieć pewność że cukier się rozpuścił a resztę zrobi natura.
Czy mogę zastąpić oliwę z oliwy , olejem?
Super przepis zawsze go robie
Aha, i jeszcze jedna ważna sprawa :nie rozlepiają się brzegi 🙂
Pani ciasto jest najlepsze do calzone, nie myślałam dotychczas, żeby było mięciutkie jak chmurka na brzegach na wszędzie, a takie jest zdecydowanie najprzyjemniejsze zważywszy, że w calzone mamy trochę brzegów, ktore chcę zjeść z ochotą i prosić o więcej. A że prosić mogę jedynie siebie, to warto nadmienić, że w przygotowaniu jest równie przyjemne. Ja przygotowałam w thermomixie z mąki 00.
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Aż mi się uśmiech na twarzy pojawia czytając takie komentarze 🙂 Zgadzam się również w 100%, że w calzone ciasto musi być mięciutkie, aby smakowało w całości. Najlepiej jeszcze końcówkę zjeść polewając odrobiną oliwy z oliwek <3
To muszę go koniecznie wypróbować :).
Super przepis! Robiłam już kilkukrotnie i zawsze smakuje 🙂
Dziękuję 🙂
robiłam znowu tym razem mniejsze
Z kurczakiem również wychodzi pyszne <3 Smacznego! 🙂
POLECAM! DODAŁAM KURCZAKA CIASTO FANTASTYCZNE 🙂
Czym posmarowałaś z góry?
To mi wygląda na przecier pomidorowy po prostu 🙂
Również podpisuje się pod innymi komentarzami. przepis na ciasto jest najlepszy jaki do tej pory miałam, puszysty i świetnie wyrasta! Gratuluje bloga. Pozdrawiam 🙂
Czy gotowe już calzone mogę wstawić do lodówki? Chcę zrobić kolację – niespodziankę narzeczonemu, a nie mam pewności o której dokładnie wróci z pracy.
Jasne, że możesz upieczone, wystudzone włożyć do lodówki i później lekko podgrzać w piekarniku czy mikrofalówce 🙂 Ważne żeby ser był ciągnący, środek ciepły… Ogólnie zimne calzone też nie jest złe lecz ja tam wolę ciepłe, prosto z piekarnika 🙂 pozdrawiam!
Często robię calzone, bo bardzo je lubię 🙂
Polecam podzielić na 4 części,bo i tak wychodzą ogromne 😉
Jasne 🙂 jeżeli ciasto odstawimy na dłużej i bardzo podrośnie to można podzielic nawet na 6 części. Pozdrawiam
Robiłam już calzone, ale ten przepis jest najlepszy:) puszyste ciasto. Polecam z domowej roboty sosem czosnkowym PYCHA!!!
A tak w ogóle to fajna strona:)
Dziękuję ślicznie! Zapraszam częściej 🙂
Uwielbiam! Ja dodaję jeszcze podsmażoną, pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka, zamiast koncentratu można dodać sos czosnkowy… jest mnóstwo możliwości, można kobinować z farszem. Polecam!
Dziękuję bardzo 🙂 Pewnie, że mozna kombinowac, wszystko zalezy co lubicie 🙂
Jestem fanką tych przepisów! Calzone jest pyszne i na pewno wprowadzę na stałe do domowego menu :).
Dziękuję bardzo 🙂
Rewelacja!!
Wygląda fantastycznie! Podsunęłaś mi genialny pomysł na kolację 🙂
1/3 kostki drożdży czyli ile gram dokładnie bo u mnie kostki są różnej wielkości ?
25 g świeżych drożdzy 🙂 Pozdrawiam!
Czy mozna uzyc suchych drozdzy ? Jak tak, to ile ?
Pewnie, że można! 🙂 Myślę, że 7 g suchych spokojnie powinno wystarczeć. Pozdrawiam i trzymam kciuki za calzone 😛
Ile wychodzi porcji z podanego przepisu?
W opisie napisałam, że wychodzą dwa większe lecz można podzielić na więcej porcji 🙂
wygląda obłędnie 🙂 trzeba spróbować
jak pięknie wygląda! 😀
Pysznie 🙂
Uwielbiam.
Pizzy pod każdą postacią nigdy nie odmawiam 😉