Pasztet

4.5/5 (349 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

120 min + 90 min pieczenia

pasztet przepis

Opis przepisu

Domowy pasztet mogłabym jeść codziennie! Jest naprawdę przepyszny i muszę przyznać, że jest hitem każdej imprezy.

Stary przepis na pasztet

Taki własnoręcznie zrobiony pasztet z wysokiej jakości składników nie ma nic wspólnego z tym ze sklepu. Po pierwsze wiesz co jesz (przede wszystkim z czego on jest), a po drugie taki domowy może stać w lodówce przez 7-10 dni i cały czas tak samo smakuje i pachnie. Do jego przygotowania użyłam mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego. To mój stary przepis na pasztet, który wychodzi za każdym razem!

Pasztet wielkanocny

Taki domowy pasztet jest idealny na święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. U mnie na świątecznym stole zwykle pojawiają się domowe wyroby jak gotowane szynki, wędzone kiełbasy czy właśnie pieczone pasztety. Niestety nie mam jeszcze swojej wędzarni, ale zawsze zaopatrujemy się u znajomych. Ten pasztet wielkanocny z pewnością Wam przypadnie do gustu. Stanowi super dodatek zarówno do sałatek czy zimnych przekąsek jak jajka faszerowane. Nie mówiąc o tym, że pięknie się kroi i już sama kanapka z dodatkiem domowego pasztetu jest pyszna (ja uwielbiam kanapki z pasztetem i konfiturą z żurawiny). Polecam także wypróbować mój sprawdzony przepis na pasztet drobiowy czy pasztet z królika.

Przepis na: Pasztet

Składniki:

  • 4 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 8 kuleczek ziela angielskiego
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 kulek pieprzu czarnego
  • 700 g wieprzowiny (np. karkówka, łopatka)
  • 500 g wołowiny (np. udziec)
  • 2 udka z kurczaka
  • 250 g surowego boczku lub wątróbki
  • 3 jajka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 bułka np. kajzerka
Wyślij emailem

Jak zrobić pasztet domowy?


Krok 1

gotowanie mięsa na pasztet

Zaczynamy od ugotowania mięsa. Do dużego garnka wlewamy wodę. Dodajemy 4 liście laurowe, 8 kuleczek ziela angielskiego, 2 większe marchewki, pietruszkę, 2 łyżki posiekanego lubczyku, 2 łyżeczki soli, 6 kulek pieprzu, cebulę pokrojoną w piórka, a także 2 udka. Wkładamy także pokrojoną w większą kostkę wieprzowinę (700 g), wołowinę (500 g) oraz surowy boczek (250g). Gotujemy przez około 60 minut aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez ok 1,5-2 godziny.


Krok 2

składniki na pasztet

Po tym czasie wyjmujemy wszystkie składniki z gorącego bulionu. Przekładamy mięso i warzywa do drugiej miski. Ewentualnie zostawiamy wszystkie składniki w bulionie na całą noc. Gdy całkiem wystygnie, wtedy dopiero wyciągamy składniki z bulionu.

Z ugotowanego mięsa starannie usuwamy wszystkie kości, chrząstki itp.

Bułkę moczymy w bulionie, a następnie ją lekko odsączyć z wody.


Krok 3

mielenie mięsa na pasztet

Mięso, warzywa i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia – najlepiej 3 razy. Aż powstanie jednolita masa. (Polecam spróbować zmielone mięso żeby sprawdzić czy trzeba dodawać sól).


Krok 4

składniki na pasztet domowy

Do zmielonych składników dodajemy 3 żółtka, gałkę muszkatołową (1/2 łyżeczki), kmin rzymski (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/3 łyżeczki), czosnek (1 ząbek, przeciśnięty przez praskę), sól (1/2 łyżeczki), a także szczyptę papryki ostrej. Całość mieszamy za pomocą dłoni lub łyżki.

W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana.


Krok 5

pasztet pieczony

Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą dłoni.


Krok 6

przepis na pasztet pieczony

Ile piec pasztet

Gotową masę przekładamy do jednej dłuższej lub dwóch mniejszych keksówek. Wierzch można udekorować kilkoma liśćmi laurowymi. Pieczemy przez około 90 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w piekarniku. Później radziłabym wsadzić go do lodówki na całą noc. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki. Jednak gdy poleży kilka godzin w lodówce to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki. Smacznego!

Ja zwykle podaję pasztet z konfiturą – żurawiną do mięs. Jeśli jednak wolisz klasyczny pasztet z żurawiną to polecam wypróbować ten przepis – klik>>.


Jak zrobić pasztet domowy

pasztet domowy

przepis na pasztet

pasztet z mięsa

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 349

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Elżbieta
Elżbieta
16 dni temu

Dzień dobry, do czego można wykorzystać wywar pozostały po ugotowaniu mięsa? Jest bardzo tłusty, ale niesamowicie pachnie.

Elżbieta
Elżbieta
15 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję 🙂. Kusi mnie, żeby na tym wywarze przygotować barszcz wielkanocny, ale trochę się obawiam rezultatu. Pasztet wyszedł naprawdę bardzo smaczny, chociaż to był mój pierwszy w życiu 🙂. Dziękuję za przepis.

Martyna
Martyna
1 miesiąc temu

Dzień dobry 🙂 bedę robiła pasztet pierwszy raz i chciałam się upewnić czy cebulę również wyjmujemy z bulionu z pozostałymi warzywami i mielimy?

Martyna
Martyna
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję 🙂

Ewa
Ewa
1 rok temu

Ja się obawiam że w takiej ilości wody gotowane mięso będzie jak z rosołu, ale może spróbuję z mniejszej ilości mięsa .
.

Bogdan
Bogdan
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ewa

Ale to nie przepis na risotto ,że wody tylko ,żeby przykryła potrawę.Czesc wody się zredukuje a smak można poprawić przyprawami.Czesto robię z tego przepisu i jest świetnie

Zofia
Zofia
25 dni temu
W odpowiedzi do  Bogdan

Ja nigdy nie gotuję mięso w wodzie, tylko kroje i przesmażam w dużym szerokim garze a mięso samo puści wodę stopniowo dodaję mięso na końcu włoszczyznę. Cebulę przesmażam osobno wtedy ma smak.,Miękkie mięso wyjmuje i odstawiłam w zimne miejsce do porządnego ostudzenia.(balkon) wywar z mięsa tez na balkon. Po ostudzeniu wywaru zbieram tłuszcz idodaje do zimnego mięsa ,bez tłuszczu to pasztet będzie suchy,a musi się kleić
Przekręcam 3razy wszystko, z włoszczyzna.Z

Jak zrobić pasztet domowy?

Domowy pasztet jest o niebo lepszy od tego sklepowego. Nie dość, że smak jest rewelacyjny, to jeszcze doskonale wiemy jakich rodzajów mięsa używamy i możemy przepis dopasować do swoich wymagań. Ja używam najczęściej mięso wieprzowe, wołowinę, udka z kurczaka oraz boczek lub wątróbkę. Całość mięsa na pasztet gotuję wraz z warzywami i przyprawami. Czas przygotowania tego etapu to około 2 godzin, chociaż jeżeli mamy czas to najlepiej zostawić ten bulion z mięsem na całą noc. Pasztet będzie na pewno wtedy bardziej aromatyczny.

Wyjmujemy ugotowane mięso oraz warzywa z bulionu, a następnie przechodzimy do mielenia mięsa w maszynce mięsa wraz z bułką tartą i warzywami, które mieliśmy w wywarze . Najlepiej zrobić to kilka razy, aby masa na pasztet była jak najbardziej jednolita. Ja robię to z reguły 3 razy. W kolejnym kroku dodaję żółtka i przyprawy. Ich ilość możesz dodać według swoich upodobań. Całość mieszam za pomocą ręki, dodaję ubite białka i ponownie mieszam. Przygotowaną masę przekładamy do foremki, dajemy na wierzch listki laurowe i wkładamy pasztet do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pasztet domowy

W Internecie można znaleźć różne przepisy na pasztety, ale uważam, że ten wychodzi najlepszy. Oczywiście sama przygotowuję również inne przepisy np. na pasztet z drobiu czy królika, ale ten zawsze jem z wielką przyjemnością. Kanapki z pasztetem smakują wręcz rewelacyjnie! Oczywiście pasztet domowy możesz podać jako osobne danie jako przekąskę imprezową z różnymi sosami. Np. z sosem tatarskim, chrzanowym lub nawet z majonezem. Jeżeli jednak jesteś fanem połączenia słodkich smaków, to na wierzch możesz dodać żurawinę. Oczywiście pasztet można jeść na ciepło i na zimno, ale trzeba pamiętać, że im cieplejszy, to tym ciężej będzie ukroić ładny plasterek. Najlepiej jeżeli pasztet z wątróbką poleży po upieczeniu całą noc przed krojeniem.

Pasztet z mięsa

Szukasz przepisu na pyszny pasztet z mięsa? To ten przepis jest właśnie dla Ciebie! 🙂 Jest to mój sprawdzony przepis, który robię regularnie, zwłaszcza jak przychodzą do mnie goście. Taka kanapeczka z domowym pieczywem i własnoręcznie zrobionym pasztetem z mięsa zawsze spotyka się z wielką aprobatą gości. Smakuje im do tego stopnia, że często robię więcej, ponieważ wiem, że część będę mogła wydać na wynos 🙂 Cały sekret w pasztecie to odpowiednie składniki oraz ich proporcję. Do pasztetu z mięsa możesz użyć różnych rodzajów mięsa, jeżeli akurat nie masz wszystkich składników pod ręką. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz inne przepisy np. na pasztet drobiowy z żurawiną, czy pasztet z królika.