SernikiSłodkości

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest wybitnie smaczny. Lekko kokosowy, delikatny, rozpływający się w ustach. Co najważniejsze nie opada, a także nie pęka. Ja swoje serniki ostatnimi czasy robię w taki sposób, że nie ubijam osobno piany z białek, lecz dodaję do masy serowej całe jaja. Ważne jest również, aby nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia sernika.

Przepis na: Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 70 min  Łącznie: 140 min

Składniki :

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kakao extra ciemnego
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %

Masa serowa:

(składniki koniecznie muszą być w temp. pokojowej)

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 130 g cukru
  • 50 g margaryny (miękkiej)
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 4 jaja
  • 2 białka (które zostały z ciasta)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego
  • opcjonalnie 2 łyżki dżemu ananasowego firmy Stovit
  • niewielka ilość cukru pudru (do oprószenia wierzchu ciasta)

Sernik piernikowy
Wykonanie:

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, ręcznie zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je od razu na dwie kulki. Wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażalnika lub lodówki. Następnie ścieramy pierwszą część ciasto na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem foremkę (u mnie kwadratowa 24 x 24 cm), lekko dociskamy palcami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

 

W tym czasie w misie miksera dodajemy masło oraz cukier, ubijamy na jasny puch. Następnie dodajemy twaróg sernikowy oraz budyń miksujemy. Cały czas miksując wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe, opcjonalnie dżem lub likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na podpieczonym, piernikowym spodzie. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.

Ciasto pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut, pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 130 stopni.. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.


Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Inspiracja – przepis z bloga Moje wypieki (klik)

Print Friendly, PDF & Email
Tagi