Twarożek z rzodkiewką

4.8/5 (161 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Twarożek z rzodkiewką

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to niezwykle smaczna pasta kanapkowa. Idealna na śniadanie czy kolację! Jej wykonanie zajmuje około dwóch minut. Wystarczy pokroić rzodkiewki i szczypiorek. Następnie wymieszać z twarogiem i przyprawami – gotowe! Nie ma nic prostszego.

Twarożek ze szczypiorkiem

Domowy twarożek ze szczypiorkiem w połączeniu ze świeżym pieczywem to coś wspaniałego. U mnie stoi wysoko na podium wraz z pastą jajeczną. No dla mnie palce lizać! Do jego przygotowania używam zwykle twarogu w kostce (np. chudy lub półtłusty)- najczęściej kupuję twaróg półtłusty (OSM Garwolin) lub twaróg Klinek półtłusty (Mlekowita). Jednak jeśli tylko chcecie możecie użyć jakiś swój ulubiony twaróg, który Wam smakuje najbardziej.

Pasta do kanapek

Uwielbiam domowe pasty do kanapek, które wraz z ciepłym pieczywem smakują wybitnie dobrze! Nie ukrywam, że mam ich sporo na blogu. Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i smaczne pasty kanapkowe to koniecznie odwiedź ten wpis – PASTY NA KANAPKI (kilka sprawdzonych przepisów).

Przepis na: Twarożek z rzodkiewką

Składniki:

  • 300 g twarogu w kostce np. półtłusty
  • 1 mały pęczek rzodkiewki
  • 1 czubata łyżka śmietany 18% lub majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka szczypiorku

Dodatkowo:

  • pieczywo
Wyślij emailem

Twarożek z rzodkiewką - przepis krok po kroku


Krok 1

pasta do kanapek

Ja użyłam mały pęczek rzodkiewek. Myjemy i dość drobno kroimy w kosteczkę.


Krok 2

twarożek z rzodkiewką

Do miseczki dodajemy twaróg (około 300 g). Tak jak pisałam wyżej – ja zwykle używam twaróg półtłusty w kostce. Jednak jeśli chcecie to możecie użyć twaróg chudy lub tłusty.

Można go lekko podusić widelcem jeśli wolicie bardziej gładką konsystencję twarogu.

Dodajemy śmietanę lub majonez (1 czubata łyżka), sól (1/4 łyżeczki), pieprz (większa szczypta), a także drobno posiekane rzodkiewki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

Jeśli chodzi o szczypiorek to kroimy go drobno. Można nim udekorować wierzch naszego twarożku lub dodać go także do środka i wymieszać.

Podajemy z pokrojoną bagietką lub np. z domowym pieczywem (polecam chleb z garnka lub kajzerki). Smacznego!


Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Jak zrobić twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

twaróg z rzodkiewką

Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 161

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
1 rok temu

Smak dzieciństwa, uwielbiam ! Do tego pyszne bułeczki z przepisu Pani Joasi, połączenie idealne 😉

IMG_20220427_084642-1651045613.6641-scaled.jpg

Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

Jeżeli szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie to ten przepis na twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem jest właśnie dla Ciebie! Tą pastę możesz dać na kanapki lub po prostu zjeść łyżeczką solo. Ja najczęściej twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem robię z dodatkiem śmietany, ale możesz również ją wymienić na majonez lub przygotować wersję bardziej fit i dodać jogurt naturalny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do twarogu również inne warzywa np. ogórka lub paprykę.

Jak zrobić twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką?

Aby zrobić twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, potrzebować będziesz twaróg półtłusty, śmietanę lub majonez, rzodkiewki oraz szczypiorek. Najpierw rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę (ewentualnie ścieramy na tarce na dużych oczkach), dajemy do miseczki twaróg i dusimy widelcem. Następnie dodajemy śmietanę lub majonez, pokrojony szczypiorem oraz wcześniej pokrojone rzodkiewki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem gotowy, smacznego!

RozwińZwiń