Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to niezwykle smaczna pasta kanapkowa. Idealna na śniadanie czy kolację! Jej wykonanie zajmuje około dwóch minut. Wystarczy pokroić rzodkiewki i szczypiorek. Następnie wymieszać z twarogiem i przyprawami – gotowe! Nie ma nic prostszego.
Twarożek ze szczypiorkiem
Domowy twarożek ze szczypiorkiem w połączeniu ze świeżym pieczywem to coś wspaniałego. U mnie stoi wysoko na podium wraz z pastą jajeczną. No dla mnie palce lizać! Do jego przygotowania używam zwykle twarogu w kostce (np. chudy lub półtłusty)- najczęściej kupuję twaróg półtłusty (OSM Garwolin) lub twaróg Klinek półtłusty (Mlekowita). Jednak jeśli tylko chcecie możecie użyć jakiś swój ulubiony twaróg, który Wam smakuje najbardziej.
Pasta do kanapek
Uwielbiam domowe pasty do kanapek, które wraz z ciepłym pieczywem smakują wybitnie dobrze! Nie ukrywam, że mam ich sporo na blogu. Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i smaczne pasty kanapkowe to koniecznie odwiedź ten wpis – PASTY NA KANAPKI (kilka sprawdzonych przepisów).
Przepis na: Twarożek z rzodkiewką
Składniki:
- 300 g twarogu w kostce np. półtłusty
- 1 mały pęczek rzodkiewki
- 1 czubata łyżka śmietany 18% lub majonezu
- 1/4 łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka szczypiorku
Dodatkowo:
- pieczywo
Zobacz również:
Twarożek z rzodkiewką - przepis krok po kroku
Krok 2
Do miseczki dodajemy twaróg (około 300 g). Tak jak pisałam wyżej – ja zwykle używam twaróg półtłusty w kostce. Jednak jeśli chcecie to możecie użyć twaróg chudy lub tłusty.
Można go lekko podusić widelcem jeśli wolicie bardziej gładką konsystencję twarogu.
Dodajemy śmietanę lub majonez (1 czubata łyżka), sól (1/4 łyżeczki), pieprz (większa szczypta), a także drobno posiekane rzodkiewki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Jeśli chodzi o szczypiorek to kroimy go drobno. Można nim udekorować wierzch naszego twarożku lub dodać go także do środka i wymieszać.
Podajemy z pokrojoną bagietką lub np. z domowym pieczywem (polecam chleb z garnka lub kajzerki). Smacznego!
Komentarze
Smak dzieciństwa, uwielbiam ! Do tego pyszne bułeczki z przepisu Pani Joasi, połączenie idealne 😉
Ciszę się, że smakuje 🙂