Sałatka caprese wywodzi się z południowych Włoch. To tak naprawdę pokrojone w plasterki pomidory oraz mozzarella. Przekłada się te dwa składniki na zmianę, dekoruje listkami świeżej bazylii, wysokiej jakości oliwą z oliwek oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
Caprese
Nie wiem czy zauważyliście, ale sałatka caprese jest w barwach włoskiej flagi. Uwielbiam ją wraz z dodatkiem świeżego, domowego pieczywa. Przygotowuję ją często jako przekąskę imprezową lub na kolację. Czasem moją sałatkę caprese wzbogacam o posiekane świeże oliwki zielone lub czarne. Jak dla mnie to coś naprawdę pysznego! Mogłabym ją jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzi. Do jej przygotowania używam mozzarelli w zalewie, którą można kupić nawet w mniejszych sklepach.
Szukasz innych przepisów na przekąski imprezowe? W takim razie koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – PRZEKĄSKI IMPREZOWE, w którym znajdziecie ponad 20 pysznych inspiracji.
Przepis na: Sałatka caprese
Składniki:
- 2 większe pomidory
- 1 mozzarella w zalewie (ok. 120 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Sałatka caprese - przepis krok po kroku
Do przygotowania sałatki caprese ważne są wysokiej jakości składniki jak oliwa z oliwek, pomidory oraz mozzarella w zalewie.
Pomidory kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę wyciągamy z zalewy i również kroimy w cienkie plasterki. Układamy te dwa składniki na przemian. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, a także polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy także listkami świeżej bazylii.
Sałatkę caprese podajemy wraz ze świeżym pieczywem np. bułkami pszennymi lub kajzerkami.
Jeśli szukasz innych przepisów na szybkie i sprawdzone sałatki na imprezę to koniecznie odwiedźcie mój wpis na SAŁATKI NA IMPREZĘ, w którym znajdziecie kilkanaście sprawdzonych przepisów.
Komentarze