Ciasta z owocamiFitSernikiSłodkości

Puszysty FIT sernik na zimno z jogurtów greckich na kruchym spodzie

Przed Wami moje najnowsze ciacho – puszysty FIT sernik na zimno na kruchym spodzie z jogurtów greckich. To deser, który wygląda i smakuje po prostu rewelacyjnie! Dedykuję go wszystkim osobom, które dbają o linię i liczą kalorie. Postanowiłam troszkę odchudzić tradycyjny sernik na zimno i wyszedł naprawdę świetnie.

Fit sernik na zimno składa się ze spodu owsiano-orzechowego, jogurtowej pianki, truskawkowej pianki, truskawek i polewy z białej czekolady. Poniżej opisałam Wam dwie propozycje na polewę: w wersji fit i tradycyjnej – od Ciebie teraz zależy, którą wybierzesz.

Mój sernik na zimno z truskawkami został przygotowany przy pomocy blendera ręcznego Braun Multiquick 9. Jestem z niego bardzo zadowolona i używam go praktycznie codziennie. Dzięki swoim różnym końcówkom i akcesoriom zastępuje kilka innych urządzeń. Świetnie blenduje owoce, warzywa, kremy, ubija masy, a nawet kruszy lód.

Przepis na: Puszysty FIT sernik na zimno z jogurtów greckich na kruchym spodzie

Składniki:

Spód:

Jogurtowa pianka:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 g twarogu chudego
  • 2 łyżki miodu
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 30 g żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • opcjonalnie 2 łyżki odżywki białkowej o smaku biała czekolada

Truskawkowa pianka:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 galaretka truskawkowa bez cukru
  • 200 ml wrzątku
  • 300 g truskawek
  • 3-4 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

  • 150 g truskawek
  • polewa fit: 2 płaskie łyżki oleju kokosowego, 3-4 łyżki odżywki białkowej o smaku biała czekolada
  • lub
  • polewa tradycyjna: 50 g białej czekolady, 50 ml śmietanki kremówki

Jak zrobić puszysty FIT sernik na zimno na kruchym spodzie z jogurtów greckich?

Krok 1 

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Następnie odcedzamy.

Do miski wsypujemy płatki owsiane.


Krok 2 

Lekko blendujemy (jeżeli wolicie możecie je zblendować na pył). Dodajemy daktyle i znowu blendujemy.


Krok 3 

Dodajemy masło orzechowe (tak, aby ciasto było lekko klejące) i wykładamy nim spód mniejszej foremki o średnicy 23 cm. Wkładamy do lodówki.


Krok 4 

Żelatynę rozpuszczamy według wskazań producenta w małej ilości wody (np. 50 ml). Odstawiamy na chwilę do jej napęcznienia.

W misce miksujemy jogurt z miodem i ksylitolem.


Krok 5 

Dodajemy twaróg oraz żelatynę i znowu miksujemy przez 2-3 minuty. Masa na początku będzie dosyć płynna, lecz dosyć szybko sztywnieje.


Krok 6 

Piankę przelewamy na spód. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę czasu.


Krok 7

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia.

Truskawki blendujemy na gładki mus.


Krok 8

Dodajemy jogurt, ksylitol i tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masa również będzie dosyć rzadka, dlatego trzeba ją włożyć do lodówki na ok. 20 minut, aby lekko stężała, mieszamy łyżką i gdy będzie już wystarczająco gęsta, wtedy przelewamy na piankę jogurtową. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami i polewą z białej czekolady. Jeżeli się zdecydujesz na polewę fit, wtedy do małego garnka wkładamy olej kokosowy i odżywkę białkową, rozpuszczamy na małym ogniu. Drugi wariant to tradycyjna polewa czekoladowa – do małego garnka wlej śmietankę i dodaj białą czekoladę. Całość rozpuść na małym ogniu.

Przestygniętą polewę wylej na wierzch truskawek. Smacznego!


Puszysty FIT sernik na zimno z jogurtów greckich na kruchym spodzie

Puszysty fit sernik na kruchym spodzie

FIT sernik na zimno

FIT sernik na zimno na kruchym spodzie

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close