Przed Wami moje najnowsze ciacho – puszysty FIT sernik na zimno na kruchym spodzie z jogurtów greckich. To deser, który wygląda i smakuje po prostu rewelacyjnie! Dedykuję go wszystkim osobom, które dbają o linię i liczą kalorie. Postanowiłam troszkę odchudzić tradycyjny sernik na zimno i wyszedł naprawdę świetnie.
Fit sernik na zimno składa się ze spodu owsiano-orzechowego, jogurtowej pianki, truskawkowej pianki, truskawek i polewy z białej czekolady. Poniżej opisałam Wam dwie propozycje na polewę: w wersji fit i tradycyjnej – od Ciebie teraz zależy, którą wybierzesz.
Mój sernik na zimno z truskawkami został przygotowany przy pomocy blendera ręcznego Braun Multiquick 9. Jestem z niego bardzo zadowolona i używam go praktycznie codziennie. Dzięki swoim różnym końcówkom i akcesoriom zastępuje kilka innych urządzeń. Świetnie blenduje owoce, warzywa, kremy, ubija masy, a nawet kruszy lód.
Przepis na: Puszysty FIT sernik na zimno z jogurtów greckich na kruchym spodzie
Składniki:
Spód:
- 220 g płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
- 3 łyżki masła orzechowego (Jak zrobić domowe masło orzechowe?)
- 50 g daktyli
Jogurtowa pianka:
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 g twarogu chudego
- 2 łyżki miodu
- 4-5 łyżek ksylitolu
- 30 g żelatyny
- 50 ml wrzątku
- opcjonalnie 2 łyżki odżywki białkowej o smaku biała czekolada
Truskawkowa pianka:
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru
- 200 ml wrzątku
- 300 g truskawek
- 3-4 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
- 150 g truskawek
- polewa fit: 2 płaskie łyżki oleju kokosowego, 3-4 łyżki odżywki białkowej o smaku biała czekolada
- lub
- polewa tradycyjna: 50 g białej czekolady, 50 ml śmietanki kremówki
Zobacz również:
Puszysty FIT sernik na zimno z jogurtów greckich na kruchym spodzie - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy płatki owsiane.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
W misce miksujemy jogurt z miodem i ksylitolem.
Krok 5
Krok 7
Truskawki blendujemy na gładki mus.
Krok 8
Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami i polewą z białej czekolady. Jeżeli się zdecydujesz na polewę fit, wtedy do małego garnka wkładamy olej kokosowy i odżywkę białkową, rozpuszczamy na małym ogniu. Drugi wariant to tradycyjna polewa czekoladowa – do małego garnka wlej śmietankę i dodaj białą czekoladę. Całość rozpuść na małym ogniu.
Przestygniętą polewę wylej na wierzch truskawek. Smacznego!
Komentarze