Wiecie, że pączki w tłusty czwartek nie tuczą? 🙂 Możecie więc ich zjeść przynajmniej ze trzy! Ja bym sobie wprost nie wybaczyła gdybym sama nie przygotowała tych pyszności więc zbieram już powolutku dla Was przepisy, abyście i Wy upichcili jak najwięcej łakoci dla swoich bliskich <3 Mam dla Was przepis na pyszne, puchate pączki z niesamowicie pyszną marmoladą o smaku różanym oraz posypane cukrem pudrem. Niebo w gębie!
Przepis na puchate pączki z marmoladą różaną
Pączki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku, a znikają w oka mgnieniu. Wszystko jest dokładnie wytłumaczone i opisane, więc nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów z ich wykonaniem. Jeżeli pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie pączków to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.
Przepis na: Puchate pączki z marmoladą różaną
Przygotowanie: 2 h
Smażenie: 20 min
Łącznie: 130 min
Liczba porcji: 16
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 120 g masła, roztopionego
- 100 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki
Dodatkowo:
- marmolada o smaku różanym firmy Stovit
- cukier puder do oprószenia
- około 1 litr oleju
Jak zrobić puchate pączki z marmoladą różaną?
Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn. W osobnej misce ucieramy żółtka i całość zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Delikatnie je rozwałkowujemy na około 1,2-2 cm.
Szklanką wycinamy kółka, odstawiamy na około 10 minut aby ciasto delikatnie podrosło.
Na patelni rozgrzewam olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, gdy przestygną to szprycujemy je marmoladą oraz posypujemy lekko cukrem pudrem.
bardzo Pani dziekuje , napewno beda wspaniale upieke napewno gdyz wszystkie przepisy z ktorych korzystalam z Pani blogu wychodzily smaczne
bardzo mi miło to słyszeć 🙂
achhhh slinka leci na sam widok!!!!!!!!!! 🙂 jak tu schudnac?
bardzo Pani dziekuje , napewno beda wspaniale upieke napewno gdyz wszystkie przepisy z ktorych korzystalam z Pani blogu wychodzily smaczne
bardzo mi miło to słyszeć 🙂
achhhh slinka leci na sam widok!!!!!!!!!! 🙂 jak tu schudnac?