Opis przepisu
Zakręcone pączki (kkwabaegi) to przepis prosto z Korei. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, delikatne, a najlepsze są w dniu smażenia. Koreańskie pączki różnią się sposobem zawijania od tych tradycyjnych. Naprawdę świetnie wyglądają, a ich zakręcanie to tylko kwestia praktyki. Jeżeli lubisz eksperymentować we własnej kuchni to koniecznie je wypróbuj na zbliżający się Tłusty Czwartek.
Po usmażeniu należy je odłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie oprószamy cukrem pudrem, lukrem i podajemy np. z konfiturą z malin czy wiśni.
Przepis na: Koreańskie, zakręcone pączki
Składniki:
Rozczyn:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży świeżych
- 2 łyżki mąki
Ciasto :
- 400g mąki
- 60g cukru pudru
- 2 żółtka
- 60g rozpuszczonego masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- około 3/4 l oleju
- opcjonalnie konfitura z malin Stovit
Zobacz również:
Koreańskie, zakręcone pączki - przepis krok po kroku
Krok 1
Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki gdyby było zbyt rzadkie lub dodajemy odrobinę mleka gdyby były zbyt zbite. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką.
Ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate (nie klejące się do rąk). Dzielimy je nożem na równe części. Każdy kawałek “kulamy” formując z niego kulkę. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły.
Krok 2
Krok 3
Na patelni rozgrzewam olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy oraz posypujemy lekko cukrem pudrem.
Podajemy np z konfiturą z malin.
Komentarze
Ciekawy pomysł na pączki ,,inaczej” ,super!
Wyglądają pysznie ! Bardzo ciekawy kształt i piękne zdjęcia ♥