Mam dla Was propozycję na dzisiejszy niedzielny obiad – pełnoziarnista pizza kebab gyros, którą wykonałam na mące pełnoziarnistej. Włoskie, cienkie ciasto wraz z dużą ilością składników to jest to co lubię najbardziej! Do tego duża ilość seraaaaa <3
Przepis na: Pełnoziarnista pizza kebab-gyros
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 13 min
Łącznie: 83 min
Składniki:
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml letniej/ciepłej wody (nie może być gorąca!)
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 ml oliwy z oliwek
Dodatki:
- 250 g filetów z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy kebab gyros
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 puszki kukurydzy
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- zioła prowansalskie
- 15 dag startej mozzarelli
- 5 dag startego sera Gouda
Drożdże rozkruszamy, posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą. Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i dzielimy je na 2 kule równej wielkości. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni do grilowania z przyprawą kebab gyros.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 °C. Kule ciasta rozpłaszczamy dłonią i uformować równy, cienki placek.
Na gotowe ciasto nakładamy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie.
Nakładamy kurczaka, kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz na wierzch ścieramy dużą ilość sera. Piec około 13 minut.