Racuchy drożdżowe z jabłkami uwielbiam o każdej porze roku. Są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu… Jak dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa, którym się objadałam na okrągło.
Jeżeli jeszcze sam/a ich nie robiłaś/eś to polecam Ci wypróbować mój sprawdzony przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Jestem pewna, że jak raz je wypróbujesz we własnej kuchni to zrobisz od razu kilka powtórek. Ja uwielbiam wypieki drożdżowe i mam nadzieję, że pokochasz je tak jak ja!
Przepis na: Racuchy drożdżowe z jabłkami
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 2 duże jabłka
Dodatkowo:
- dżem z czarnych porzeczek Stovit
Zobacz również:
Racuchy drożdżowe z jabłkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu.
Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Krok 2
Komentarze
To rowniez moj smak dziecinstwa! Najlepsze racuszki na swiecie