Opis przepisu
Szczerze mówiąc nigdy nie jadam hot-dogów na stacjach czy barach, jednak takie domowe hot-dogi to bardzo lubię! Myślę, że dla wielu osób hot-dog na stacji benzynowej to ostateczność jeżeli wraca się z dalekiej podróży, a głód doskwiera już od dłuższego czasu. Jestem przekonana, że większość z Was też tak ma…
Bułki do hot-dogów
Wiele osób uważa, że są one niezdrowe, ponieważ składają się przecież z chemicznej bułki, najtańszej możliwej parówki (w której mamy znikomy procent mięsa, a nawet lepiej nawet nie wiedzieć z jakich składników została zrobiona) i odrobiny warzyw. Jednak tak naprawdę takie domowe hot-dogi to całkowicie inna bajka… Miękka, puszysta bułka z sezamem, a także parówka najwyższej jakości (100% szynki), którą można też zamienić ulubionym kabanosem, kiełbaską chorizo czy plasterkami salami… Rewelacja! Warto także dodać sporą ilość warzyw jak np. rukolę (możesz zamienić na sałatę czy roszponkę), ogórka zielonego świeżego (można zamienić na konserwowego) i cebulę czerwoną.
Jak raz je przygotujesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te hot-dogi ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś. Wierzch można polać np. domowym sosem czosnkowym czy ketchupem.
Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.
Przepis na: Domowe hot-dogi
Składniki:
- 480 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 płaska łyżka cukru
- 200 ml letniej wody
- 1 jajko
- 70 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- sezam lub mak
Zobacz również:
Domowe hot-dogi - przepis krok po kroku
Krok 1
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Krok 2
Krok 4
Pieczemy w piekarniku góra-dół bez termoobiegu w temperaturze 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane i wyrośnięte. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną, lekko chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.
Przestudzone bułki nacinamy wzdłuż (tylko nie przekrajamy ich całkowicie na wylot!). Nakładamy rukolę, ugotowaną parówkę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę i plasterki ogórka zielonego. Wierzch polewamy ulubionym sosem np. domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!
Komentarze
Super bułeczki, domowy hot dog mniam. Wszyscy się zajadali zachowałam żeby szybko zdjęcie zrobić bo znikały w oka mgnieniu. Polecam.
bardzo mi miło 🙂
Wspaniały przepis! Dziękuję ❤️
Wyszły bardzo sycące, zastanawiam się, czy mogą być “lżejsze”? Czy można dać mniej masła?
Jasne, można dać delikatnie mniej 🙂
Dziękuję ❤️
Hello,czy można użyć mąki 0? Czy wyrabiane ciasto na początku jest klejące a dopiero po 10 min wyrabiania przestaje się kleić do rąk?zrobiłam dokładnie jak było w przepisie ale ciasto cały czas kleiło mi się do rąk więc dodałam ciut więcej mąki i trochę wody i dopiero wtedy nabrało dobrej konsystencji Prośba o komentarz co mogłam zrobić nie tak?
Hej, mąka 0 jak najbardziej może być. Pytanie czy finalnie udały się te bułeczki? Czasami trzeba ciasto troszkę podsypać przy wyrabianiu 🙂
udały się niesamowicie!!!! 😁
ooo superowo!
Wow! Rewelacyjny i bardzo prosty przepis! Bułeczki wyszły idealne, a hot-dogi jeszcze lepsze 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂
Gdy zostanie nadmiar bułek jak je przechowujesz? 🙂
Ogólnie pieczywo najlepiej przechowywać w lnianym woreczku w suchym miejscu – może być nawet szafka kuchenna 🙂
Czy piec bułki z termoobiegiem czy bez?
Te bułeczki wychodzą super :PP
Uzaleznilam się od Twoich przepisow <33 Wczoraj pieklam te hot-dogi <3 Mniam mniam
Mega Bułeczki polecam każdemu smakowały całej rodzince i zagoszczą u nas na dłużej

Wielkie dzięki za piękne zdjęcie <3
Właśnie je upieklam – bajka w smaku ;] z resztą jak zwykle co zrobiłam z twojego bloga
Bardzo miło mi to czytac <3
Dzisiaj rano je upiekłam, a chyba wczoraj zostaly dodane! 😛 Wyszły fantastyczne <3 super pomysł, moje dzieci będą zachwycone!!!!!
Oooo bomba 😛