Opis przepisu
Mam dla Was przepis na najprostsze na świecie ciasto ze śliwkami! Robiłam je już nieskończoną ilość razy i za każdym razem wychodzi ekstra. Dostałam ten przepis od kogoś z rodziny wiele lat temu i jak tylko mam co roku wysyp śliwek na drzewie to je piekę. A później oczywiście ze smakiem je zjadamy… To ciasto ucierane ze śliwkami zawsze znika u mnie szybciutko – już zaraz po rozkrojeniu. Po upieczeniu nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce, jednak polecam je przykryć ściereczką.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Jeśli lubisz ucierane ciasta to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Ciacho wychodzi delikatne, nieco puszyste i ładnie się kroi po upieczeniu. Najlepiej chwilę się wstrzymać z krojeniem, aż śliwki nieco zastygną.
Szukasz innych przepisów na wypieki ze śliwkami? W takim razie koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciasto ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek
- 330 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 400-500 g śliwek np. węgierek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Ciasto ucierane ze śliwkami przepis krok po kroku:
Krok 4
Wlewamy także przestudzone masło.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Komentarze
Ciasto wyszło pyyycha 🙂
Cieszę się, że smakuje 🥰
Czy mozna zastąpić masło olejem rzepakowym?
Można 🙂
A ile ml oleju wtedy dajemy?
Przyjmuje się, że 100 g masła to 3-4 łyżki oleju rzepakowego 🙂
Uwielbiam ciasto ze śliwkami 🙂
Ja również ❤️ W ogóle bardzo lubię sezon na śliwki, można przygotować tyyyyle pyszności z nich 🙂