Opis przepisu
Bułeczki cynamonowe to pyszne drożdżowe zawijaski, które smakują obłędnie! Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie, puchate, a posmarowane masłem i cynamonem rozpływa się w ustach. Te słodkie drożdżówki podbiły już swoim smakiem serca ludzi na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych znane są jako Cinnamon rolls, w Szwecji jako Kanelbullar, w Niemczech jako Franzbrötchen, a w Polsce najczęściej jako Cynamonki. Nic dziwnego, że są tak popularne, ponieważ zarówno smak, jak i zapach już na etapie pieczenia jest zniewalający!
Ślimaki cynamonowe
Domowe ślimaczki cynamonowe to bez wątpienia pomysł na tani wypiek dla całej rodziny. Nie są trudne do przygotowania, więc naprawdę polecam Wam je upiec jako coś słodkiego do kawusi. Ja postanowiłam moje upieczone, ale już ostudzone ślimaki cynamonowe posmarować kremem cynamonowym, ale równie dobrze możesz polać je np. lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które nadadzą fajnej chrupkości (możesz użyć także pekan, nerkowca, ziemnymi czy włoskimi). Jeśli nie przepadasz za takimi dodatkami, to oczywiście możesz z nich zrezygnować. Samo połączenie ciepłego ciasta drożdżowego i cynamonu to coś fantastycznego, więc w wersji solo będą również smakować rewelacyjnie!
Jeśli Wasze pociechy garną się do pomocy w kuchni, to myślę, że może to być fajny pomysł na zaangażowanie dzieci i wspólne pieczenie tych pysznych bułeczek.
Przepis na: Bułeczki cynamonowe
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 80 ml letniego mleka
Ciasto:
- 2 żółtka
- 70 g cukru białego
- 200 ml letniego mleka
- 550 g mąki pszennej
- 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 40 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 30-40 g cukru trzcinowego
Zobacz również:
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Krok 1
Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 80 ml letniego mleka i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Krok 2
Ciasto drożdżowe
Do osobnego naczynia wsypujemy ok. 550 g mąki pszennej, 70 g cukru, 200 ml letniego mleka, 2 żółtka, 70 g miękkiego masła oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut (ja użyłam robota planetarnego), aby ciasto było jednolite i gładkie.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Kroimy nożem na równe kawałki (około 5-7 cm).
Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 10 minut do lekkiego napuszenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem (lub samym żółtkiem z odrobiną mleka).
Krok 9
Opcjonalnie ostudzone bułeczki smarujemy wymieszanym za pomocą trzepaczki mascarpone (100 g) ze śmietanką (100 ml), cukrem pudrem (1 łyżka) oraz cynamonem (większa szczypta).
Ciepłe bułeczki cynamonowe smakują zdecydowanie najlepiej. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość przez kilka dni, to koniecznie schowaj je do szczelnego pojemnika. Smacznego!
Komentarze
Bułeczki rewelacja jak wiele innych przepisów z Twojego bloga, które wypróbowałam.
Pięknie wyszły 🙂 Aż zazdroszczę, bo sama bym teraz taką jedną zjadła…
I znowu jak szybko się pojawiły tak szybko zniknęły . Moja rodzina uwielbia te bułeczki . 😋
wyglądają obłędnie 🙂
Po prostu pycha🥰
Super wyszły! 😍
Pyszne wyszły
super 🙂
Właśnie się upiekły. Wyglądają obłędnie….
Faktycznie wyglądają ekstra! 😍😍 Życzę smacznego 🙂
Przepyszne i tyle razy robiłam ciasto drożdżowe, a nigdy nie wychodziło mi tak miękkie. W smaku lepsze niż z piekarni. Dziękuję ❤️
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Zapach cynamonu podczas pieczenia byl w calym domu.Właśnie wyjelam z piekarnika. Pyszne!
Przepyszne , mięciutkie cynamonki🙂. Poszły w ekspresowym tempie , w końcu znalazłam idealny przepis 🙂
Super przepis wkoncu mi wyszly ladne buleczki
super 🙂
Czy mozna zrobic na drożdżach suchych?
Tak, nawet napisałam o tym w opisie wykonania 🙂
Buleczki wyszły bardzo miekkie, puszyste, po prostu pycha 😋😋😋
Wyszły naprawdę imponująco! Dzięki wielkie za zdjęcie i miłą recenzję 😍
Bułeczki wyszły pyszne
Ekstra wyszły! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują ❤️
Nieziemskie! Przepis bardzo dobrze opisany, przystępny w wykonaniu. Ciasto delikatne jak chmurka! Zrobiłam pierwszy raz, następnym razem koniecznie podwójna porcja <3
Wyszły jak malowane <3 Dziękuję za zdjęcie swojego wypieku!
Najlepsze jakie jadłam, więcej już nigdy nie kupię! Ciasto jest mięciutkie, delikatne, przepyszne. Smakuje dużym i małym, do kawusi idealne. Bardzo fajnie się z tym ciastem pracuje, nie lepi się mocno do rąk. Nie trzeba podaupywac praktycznie mąką. Baaaardzo dziękuję za przepis, zostaje już ze mną ❤️ przepyyyychota ♥️
Ps. Ja robiłam z lukrem 🤗
Piękne wyszły 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i za tak miły komentarz! ❤️ Cieszę, że tak przypadły do gustu 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Były pyszne, jeszcze następnego dnia, choć zostały mi tylko dwie 🙈 pozdrawiam serdecznie 🧡
Super, cieszę się 🙂
Z jednej części wychodzi 6 cynamonek i z drugiej tez? Jaki to rozmiar blaszki na zdjęciu? Pozdrawiam!
Tak, łącznie wychodzi 12 sztuk 🙂 foremka może być dowolna, ponieważ nie muszą być sklejone 🤗 również pozdrawiam!
Właśnie chciałabym takie sklejone 😊
No to u mnie foremka ma 25×18 cm 🤗
Ile bułeczek wychodzi z jednej porcji?
Wszystko zależy od rozwałkowania ciasta i wielkości wycinanych pasków. Średnio 6-10 sztuk 🙂
Czy można zrobieniu tych zawijasów włożyć je do lodówki i piec następnego dnia?
Lepiej będzie je upiec i po wystudzeniu schować pod przykryciem do lodówki 🙂
Niepolecana. Drożdżowe nie lubi lodówki 🫤 trzeba upiec i szybko zjeść 😂
Ale ciast drożdżowych nie wsadza się do lodówki… Wystarczy dobrze wyrobić ciasto żeby było mięciutkie a tak to później przechowywać np w szczelnie zamkniętym pojemniku czy nawet owinąć folią spożywczą.
Mi nie wyszły dobre… Wyszły genialne w smaku <3 Kolejny super przepis! Juz wszystkie kolezanki z mojej pracy znają Pani bloga :)
Te bułeczki to jakaś bajka! Ciasto się rozpływa w ustach! Dzieci byly zachwycone 🙂