Barszcz czerwony to jest to co za mną chodziło od jakiegoś czasu. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu przyrządza się go głównie na święta, a powinno zdecydowanie częściej bo jest naprawdę bardzo dobry, a jedząc go z pasztecikiem, bądź z uszkami staje się bardzo sycącym daniem.
Przepis na: Barszcz czerwony
Składniki:
- 4 l wody
- 250 ml zakwasu buraczanego (najlepiej domowego)
- 4 buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Krok 1
W większym garnku nalewamy wodę, dodajemy natkę pietruszki, gotujemy.
Krok 2
Do wywaru dodajemy umyte, obrane i pokrojone na mniejsze części buraki, dodajemy również pozostałe składniki, gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Krok 3
Po tym czasie powinniśmy już mieć wyrazisty, czerwony kolor. Zupę jeszcze doprawiamy według smaku. Smacznego!!!