Wczoraj były urodziny kogoś wyjątkowego więc koniecznie musiałam upiec coś naprawdę pysznego. Osobiście nie przepadam za tradycyjnymi tortami, dlatego przygotowałam pysznego, słodkiegooooo 3 bita! 🙂 To niesamowicie proste ciacho, można powiedzieć, że to niezła bomba kaloryczna lecz jednak jak go spróbujecie to na pewno się w nim zakochacie od pierwszego wejrzenia. Najlepiej go przygotować dzień wcześniej aby herbatniki troszkę zmiękły pod wpływem mas. Zazwyczaj robię do niego budyń na bazie jajek- taki jak do kremówki. Tym razem poszłam całkiem na łatwiznę kupując gotową masę karpatkową z Delecty. Uśmiałam się wczoraj, że to ciasto samo przywołuje zapachem ludzi z całego miasta bo tyle co je zrobiłam, a chwilę później niespodziewanie wpadli do nas goście. Dobrze, że ja zawsze jestem przygotowana na takie okazje 🙂
Przepis na: 3 bit
Łącznie: 45 min
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 masa krówkowa w puszce
- 700 ml mleka
- masa karpatkowa
- 200 g masła
- bita śmietana w proszku
- 3 kostki czekolady mlecznej
Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy. W rondelku gotujemy na małym ogniu 300 ml mleka, 200 ml miksujemy w drugim naczyniu z proszkiem z masy karpatkowej. Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń.
Gorący budyń odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia.
Masa krówkowa w puszcze może źle się nakładać bo jest dość gęsta więc wsadzamy ją do miseczki, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut.
Na prostokątnej foremce układamy pierwszą warstwę petitków. Na niej rozsmarowujemy masę krówkową (zawsze używam zwykłej masy krówkowej, niestety tej co zawsze używam nie było w moim sklepie pod domem, była tylko masa krówkowa z kawałkami orzeszków- też bardzo dobra). Na masę układamy kolejną warstwę petitków.
Masło ucieramy na jasny puch, dodajemy po łyżce masy budyniowej, dokładnie miksujemy.
Masę budyniową nakładamy na petitki, układamy na niej kolejną warstwę petitków.
Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem (zazwyczaj dodaje się 3/4 szklanki mleka, zależy od firmy). Nakładamy ubitą bitą śmietanę, ścieramy 3 kostki czekolady na wierzch. Smacznego!