Naleśniki i omletySłodkości

Naleśniki Rafello

Rafaello uwielbiam pod każdą postacią! Cieszy mnie gdy jako prezent dostaję zapakowane, ulubione pralinki z migdałem w środku, lecz lubię także domowe, kokosowe ciasta czy desery. Na dzisiejszy deser przygotowałam mega pyszne naleśniczki z masą Rafaello i świeżymi malinami, jeżynami. Coś naprawdę pysznego! Naleśniki usmażysz raz dwa, a masę jeszcze szybciej. Całość nie zajęła mi więcej niż 20 minut 🙂

Przepis na: Naleśniki Rafello

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Masa Rafaello:

  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo:

  • Naturalnie owocowe o smaku wiśniowym Stovit

  • odrobina malin i jeżyn

Wykonanie:

Do wyższej miski dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.

Zimną śmietankę miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mascarpone. Pod koniec ubijania wsypujemy wiórki kokosowe, opcjonalnie likier kokosowy i mieszamy delikatnie łyżką.

Naleśniki przekładamy masą kokosową, a wierzch dekorujemy łyżką malin, jeżyn oraz konfiturą wiśniową.


Naleśniki Rafello

Naleśniki Rafello

Naleśniki Rafello

Naleśniki Rafello

Naleśniki Rafello

Print Friendly, PDF & Email
Tagi