vitamoc blendery
MakaronyObiadyZapiekanki

Lasagne bolognese

Jak dawno nie jadłam lasagne bolognese… Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taką przyjemność ją zjeść. Dostałam ostatnio pytanie od jednej czytelniczki odnośnie przepisu na lasagne i doszłam do wniosku, że już w sumie od dawna za mną chodziła, więc muszę ją koniecznie wykonać.

Z tej okazji powstała moja kolejna propozycja na kolację we dwoje. Tym razem nie na słodko, ale bardziej wytrawnie. Przygotowałam świetną lasagne bolognese z mięskiem wołowym. Do takiej pysznej kolacji nie może przecież zabraknąć wina. Wybór padł na CiuCiu Bachus Rosso Piceno, ktore świetnie podkreśliło smak mojego dania. To wino eksploduje świeżą soczystą wiśnią, a także jest szczere, prostolinijne. Dodałam je również do farszu i całość wyszła naprawdę przeeepyszna.

Winayo! dzięki za pomoc w wyborze – wino pasowało idealnie!

Przepis na: Lasagne bolognese

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 80 min

Składniki:

Sos bolognese:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 większa marchewka
  • 500 g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki)
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego np. CiuCiu Bachus Rosso Piceno 2016 ze sklepu Winayo
  • 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i czarny pieprz

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • odrobina soli i pierzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 1 większe opakowanie makaronów lasagne
  • 100 g starej mozzarelli

Wykonanie:

Sos bolognese:

W nieprzywierającym garnku lub większej patelni zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Po 5 minutach dodajemy mielone mięsko, smażymy co chwilkę mieszając. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, po chwili wlewamy koncentrat pomidorowy, oraz passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Sos beszamelowy:

W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 3 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając trzepaczką aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron:

Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie.

Przygotowujemy żaroodporną foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm. Smarujemy ją masłem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a następnie nakładamy 1/5 sosu, posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Wierzch dekorujemy sosem beszamelowym oraz resztą mozzarelli.

Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut . Podajemy z ulubionym winem.


Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese przepis

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close