MakaronyObiadyZapiekanki

Lasagne bolognese

Jak dawno nie jadłam lasagne bolognese… Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taką przyjemność ją zjeść. Dostałam ostatnio pytanie od jednej czytelniczki odnośnie przepisu na lasagne i doszłam do wniosku, że już w sumie od dawna za mną chodziła, więc muszę ją koniecznie wykonać.

Z tej okazji powstała moja kolejna propozycja na kolację we dwoje. Tym razem nie na słodko, ale bardziej wytrawnie. Przygotowałam świetną lasagne bolognese z mięskiem wołowym. Do takiej pysznej kolacji nie może przecież zabraknąć wina. Wybór padł na CiuCiu Bachus Rosso Piceno, ktore świetnie podkreśliło smak mojego dania. To wino eksploduje świeżą soczystą wiśnią, a także jest szczere, prostolinijne. Dodałam je również do farszu i całość wyszła naprawdę przeeepyszna.

Winayo! dzięki za pomoc w wyborze – wino pasowało idealnie!

Przepis na: Lasagne bolognese

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 80 min

Składniki:

Sos bolognese:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 większa marchewka
  • 500 g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki)
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego np. CiuCiu Bachus Rosso Piceno 2016 ze sklepu Winayo
  • 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i czarny pieprz

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • odrobina soli i pierzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 1 większe opakowanie makaronów lasagne
  • 100 g starej mozzarelli

Wykonanie:

Sos bolognese:

W nieprzywierającym garnku lub większej patelni zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Po 5 minutach dodajemy mielone mięsko, smażymy co chwilkę mieszając. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, po chwili wlewamy koncentrat pomidorowy, oraz passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Sos beszamelowy:

W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 3 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając trzepaczką aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron:

Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie.

Przygotowujemy żaroodporną foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm. Smarujemy ją masłem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a następnie nakładamy 1/5 sosu, posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Wierzch dekorujemy sosem beszamelowym oraz resztą mozzarelli.

Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut . Podajemy z ulubionym winem.


Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese przepis

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close