vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta biszkoptowe i babkiSłodkości

Ciasto leśny mech

Robiłam już różne eksperymenty: ciasto marchewkowe, z fasoli, ale ze szpinaku??? Przecież jako dziecko w życiu bym nie zjadła go pod żadną postacią… A jednak! Zrobiłam wczoraj pyszne zielone ciasto, przełożone delikatnym kremem o smaku śmietanowym oraz borówkowym <3 Powiem jedno – REWELACJA!!! Szpinak totalnie nie jest wyczuwalny, a schłodzone ciasto w całości przypomina serniczek na zimno. Zniknęło w oka mgnieniu… Ciasto leśny mech należy upiec kilka godzin wcześniej ponieważ ubity krem należy nałożyć na całkowicie wystudzone zielone blaty.

Przepis na: Ciasto leśny mech

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 750 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1 serek kremowy naturalny firmy Apetina
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki borówek amerykańskich

 Ciasto leśny mech
Krok 1 

Rozmrożony szpinak przekładamy na sitko i mocno odciskamy z nadmiaru wody ( jeżeli zrobicie to niedokładnie to wątpie aby ciasto wyszło bez zakalca). Szpinak łączymy z połową oleju i blendujemy, tak aby go jeszcze bardziej rozdrobnić.


Ciasto leśny mech
Krok 2 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy odcedzony i rozdrobniony szpinak oraz pozostały olej.


Ciasto leśny mech
Krok 3

Gdy składniki się połączą to dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremki (u mnie o średnicy 22 cm), wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50 (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty: dwa grubsze, a jeden cieńszy- najlepiej pierwszy od góry, następnie należy go skruszyć.


Ciasto leśny mech
Krok 4

Śmietankę kremówkę łączymy z mascarpone, serkiem Apetina oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu.


 Ciasto leśny mech
Krok 5

Dzielimy go na dwie części- do jednej wrzucamy luzem 1/2 szklanki borówek, a do drugiej części dodajemy pozostałe i miksujemy do uzyskania fioletowego kremu borówkowego. (Uprzedzam, że zbyt długie ubijanie krem może spowodować jego zwarzenie, więc kiedy tylko uzyskamy gęstą konsystencję, należy zakończyć miksowanie).


Ciasto leśny mech
Krok 6

Na pierwszy blat ciasta nakładamy krem z wrzuconymi luźno borówkami, przekładamy kolejnym ciastem, na to masa borówkowa.


Ciasto leśny mech
Krok 7

Na wierch posypujemy starte ciasto i na wierch wrzucamy luźno kilka borówek


 

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Twoja kuchnia ma to coś

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close