Ciasta biszkoptowe i babkiSłodkości

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Rzadko piekę babki i można powiedzieć, że to taki mój wyznacznik świąt Wielkanocnych. Zazwyczaj przygotowuję kruche ciasteczka, sernika i moje ulubione rurki z domowym kremem budyniowym. W tym roku na moim stole królować będzie wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem kakaowym w środku. Wydaje się być skomplikowana, lecz sprawia tylko takie wrażenia. Robiłam ją już trzy razy i za każdym razem wychodzi naprawdę świetnie. Do jasnego ciasta oraz do lukru dodałam sok z cytryny, który fajnie orzeźwił smak babki. Przygotowałam dla Was filmik, aby jej wykonanie było jeszcze łatwiejsze.

Przepis na: Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

 Łącznie: 90 min

Składniki:

Babka kakaowa:

  • 200 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g Cukru wanilinowego Galeo
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Przyprawy do piernika Galeo (ok. 5g)
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo

Babka cytrynowa:

  • 200 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g Cukru wanilinowego Galeo
  • 4 duże jajka
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo (ok. 5g)
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny

Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło miksujemy na średnich obrotach miksera.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 2 

Dodajemy cukier drobny i miksujemy na puszystą masę.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 3

Następnie dodajemy cukier waniliowy i nadal ubijamy.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok4

Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie ubijając.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 5

Pod koniec dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 6

Całość mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 7

Masę przekładamy do keksówki (u mnie długości 25 cm), wyrównujemy. Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 170 stopni aż do suchego patyczka. 


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Krok 8

Gdy babka przestygnie, wtedy kroimy ją w kromki jak chleb, wycinamy z każdej zajączka za pomocą specjalnej foremki.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Krok 9

Ciasto cytrynowe robimy na takiej samej zasadzie: masło ucieramy z cukrami na jasny puch. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i pod koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, a także sok z cytryny. Do foremki nakładamy 2-3 łyżki ciasta na spód, wyrównujemy łyżką. Na środek keksówki układamy nasze zajączki jeden przy drugim.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Krok 10

Przykrywamy pozostałym ciastem, wyrównujemy. Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 170 stopni aż do suchego patyczka. Gdy babka przestygnie, wtedy jej wierzch dekorujemy lukrem cytrynowym.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wpis powstał przy współpracy z przyprawami Galeo.

 

Print Friendly, PDF & Email
Close