Opis przepisu
Zapiekane bagietki z szynką i serem to pomysł na przekąski imprezowe dla rodziny czy znajomych. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut, a później wystarczy je włożyć do piekarnika i gotowe!
Pesto z bazylii, szynka i ciągnąca się mozarella, a do tego chrupiąca bagietka… Coś pysznego! Te zapiekane bagietki smakują najlepiej takie ciepłe wyciągnięte prosto z piekarnika. Polecam je sobie przygotować nieco wcześniej i włożyć do nagrzanego piekarnika jak już przyjdą do Ciebie goście. Jakby co to na zimno też smakują całkiem dobrze.
Pamiętaj, że zamiast gotowej bagietki ze sklepu możesz użyć domowego pieczywa. Polecam upiec wcześniej np. kajzerki lub proste bułki śniadaniowe i to je właśnie użyć do przygotowania tych kanapek na ciepło. T dopiero będzie wtedy smaczna wyżerka!
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami. Tam znajdziesz sporo podobnych pomysłów na sprawdzone przekąski na domówkę czy przyjęcie.
Przepis na: Zapiekane bagietki z szynką i serem
Składniki:
- 1 długa bagietka
- 2-3 łyżki pesto z bazylii
- 50 g szynki
- 50 g mozzarelli
- szczypta ziół prowansalskich
- 1/4 papryki czerwonej lub zielonej
- opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej, świeżej kolendry
Zobacz również:
Jak zrobić zapiekane bagietki z szynką i serem?
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Bagietkę kroimy w poprzek w równe kromeczki. Każdą kromeczkę smarujemy z ok. 1/2 łyżeczki pesto. Nakładamy kawałek szynki, plasterek mozzarelli, drobno posiekaną paprykę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. Wierzch można opcjonalnie udekorować świeżymi listkami kolendry. Podajemy ciepłe. Smacznego!
Komentarze
Moje ulubione zapiekane bagietki na syzbko! 🙂
Oj tak to super przekąska na stół 😀 Będę jutro robić, pozdrawiam i zycze udanego sylwestra
super, jak zostanie bułka i jest już sucha 🙂 jak robię takie zawsze to piwka dla chłopaka, idealne do chmielowej perły <3