Przekąski

Zapiekane bagietki z szynką i serem

Zapiekane bagietki z szynką i serem to pomysł na przekąski imprezowe dla rodziny czy znajomych. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut, a później wystarczy je włożyć do piekarnika i gotowe!

Pesto z bazylii, szynka i ciągnąca się mozarella, a do tego chrupiąca bagietka… Coś pysznego! Te zapiekane bagietki smakują najlepiej takie ciepłe wyciągnięte prosto z piekarnika. Polecam je sobie przygotować nieco wcześniej i włożyć do nagrzanego piekarnika jak już przyjdą do Ciebie goście. Jakby co to na zimno też smakują całkiem dobrze.

Pamiętaj, że zamiast gotowej bagietki ze sklepu możesz użyć domowego pieczywa. Polecam upiec wcześniej np. kajzerki lub proste bułki śniadaniowe i to je właśnie użyć do przygotowania tych kanapek na ciepło. T dopiero będzie wtedy smaczna wyżerka!

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami. Tam znajdziesz sporo podobnych pomysłów na sprawdzone przekąski na domówkę czy przyjęcie.

Przepis na: Zapiekane bagietki z szynką i serem

 Przygotowanie: 5 min  Pieczenie: 10 min  Łącznie: 15 min

Składniki:

Ciasto:

  • 1 długa bagietka
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • 50 g szynki
  • 50 g mozzarelli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/4 papryki czerwonej lub zielonej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej, świeżej kolendry

Jak zrobić zapiekane bagietki z szynką i serem?

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Bagietkę kroimy w poprzek w równe kromeczki. Każdą kromeczkę smarujemy z ok. 1/2 łyżeczki pesto. Nakładamy kawałek szynki, plasterek mozzarelli, drobno posiekaną paprykę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. Wierzch można opcjonalnie udekorować świeżymi listkami kolendry. Podajemy ciepłe. Smacznego!


Jak zrobić zapiekane bagietki z szynką i serem?

Przepis na zapiekane bagietki z szynką i serem

Zapiekane bagietki z szynką i serem

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 21

Oceń ten post jako pierwszy!

Przepis na zapiekane bagietki z szynką i serem

Jeżeli szukasz przepisu na przekąski imprezowe to koniecznie wypróbuj ten przepis na zapiekane bagietki z szynką i serem 🙂 W zaledwie 15 min przygotujesz ciepłą przekąskę, którą będzie można podać na urodzinach, sylwestrze lub innej okazji, nawet podczas zwykłego spotkania ze znajomymi. Aby przygotować bagietki zapiekane w piekarniku potrzebować będziesz długiej bagietki, pesto z bazylii, szynki, mozzarelli, szczypty ziół prowansalskich, papryki czerwonej oraz opcjonalnie świeżej kolendry, którą polecam do podkreślenia smaku.

Jak zrobić bagietki zapiekane w piekarniku?

Nasze bagietki kroimy w równe kromeczki i smarujemy pesto bazyliowym. Następnie dodajemy na wierzch kawałek szynki, plasterek mozzarelli, drobno posiekaną paprykę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Całość smażymy w piekarniku przez 7-10 minut. Wierzch możemy udekorować kolendrą, polać ketchupem lub podać z domowym sos czosnkowym. W każdej wersji smakują naprawdę dobrze 🙂 Zachęcam Cię również do odwiedzenia innych smakowitych przepisów na moim blogu kulinarnym.

Back to top button