Przekąski

Zapiekane bagietki z szynką i serem

Zapiekane bagietki z szynką i serem to pomysł na przekąski imprezowe dla rodziny czy znajomych. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut, a później wystarczy je włożyć do piekarnika i gotowe!

Pesto z bazylii, szynka i ciągnąca się mozarella, a do tego chrupiąca bagietka… Coś pysznego!

Przepis na: Zapiekane bagietki z szynką i serem

 Przygotowanie: 5 min  Pieczenie: 10 min  Łącznie: 15 min

Składniki:

Ciasto:

  • 1 długa bagietka
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • 50 g szynki
  • 50 g mozzarelli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/4 papryki czerwonej lub zielonej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej, świeżej kolendry

Jak zrobić zapiekane bagietki z szynką i serem?

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Bagietkę kroimy w poprzek w równe kromeczki. Każdą kromeczkę smarujemy z ok. 1/2 łyżeczki pesto. Nakładamy kawałek szynki, plasterek mozzarelli, drobno posiekaną paprykę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. Wierzch można opcjonalnie udekorować świeżymi listkami kolendry. Podajemy ciepłe. Smacznego!


Jak zrobić zapiekane bagietki z szynką i serem?

Przepis na zapiekane bagietki z szynką i serem

Zapiekane bagietki z szynką i serem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na zapiekane bagietki z szynką i serem

Jeżeli szukasz przepisu na przekąski imprezowe to koniecznie wypróbuj ten przepis na zapiekane bagietki z szynką i serem 🙂 W zaledwie 15 min przygotujesz ciepłą przekąskę, którą będzie można podać na urodzinach, sylwestrze lub innej okazji, nawet podczas zwykłego spotkania ze znajomymi. Aby przygotować bagietki zapiekane w piekarniku potrzebować będziesz długiej bagietki, pesto z bazylii, szynki, mozzarelli, szczypty ziół prowansalskich, papryki czerwonej oraz opcjonalnie świeżej kolendry, którą polecam do podkreślenia smaku.

Jak zrobić bagietki zapiekane w piekarniku?

Nasze bagietki kroimy w równe kromeczki i smarujemy pesto bazyliowym. Następnie dodajemy na wierzch kawałek szynki, plasterek mozzarelli, drobno posiekaną paprykę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Całość smażymy w piekarniku przez 7-10 minut. Wierzch możemy udekorować kolendrą, polać ketchupem lub podać z domowym sos czosnkowym. W każdej wersji smakują naprawdę dobrze 🙂 Zachęcam Cię również do odwiedzenia innych smakowitych przepisów na moim blogu kulinarnym.

Close