Zapiekane bagietki z szynką i serem

4.8/5 (223 ocen)

Ilość porcji

8-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min + 10 min pieczenia

zapiekane bagietki z szynką i serem

Opis przepisu

Zapiekane bagietki z szynką i serem to pomysł na przekąski imprezowe dla rodziny czy znajomych. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut, a później wystarczy je włożyć do piekarnika i gotowe!

Pesto z bazylii, szynka i ciągnąca się mozarella, a do tego chrupiąca bagietka… Coś pysznego! Te zapiekane bagietki smakują najlepiej takie ciepłe wyciągnięte prosto z piekarnika. Polecam je sobie przygotować nieco wcześniej i włożyć do nagrzanego piekarnika jak już przyjdą do Ciebie goście. Jakby co to na zimno też smakują całkiem dobrze.

Pamiętaj, że zamiast gotowej bagietki ze sklepu możesz użyć domowego pieczywa. Polecam upiec wcześniej np. kajzerki lub proste bułki śniadaniowe i to je właśnie użyć do przygotowania tych kanapek na ciepło. T dopiero będzie wtedy smaczna wyżerka!

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami. Tam znajdziesz sporo podobnych pomysłów na sprawdzone przekąski na domówkę czy przyjęcie.

Przepis na: Zapiekane bagietki z szynką i serem

Składniki:

  • 1 długa bagietka
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • 50 g szynki
  • 50 g mozzarelli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/4 papryki czerwonej lub zielonej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej, świeżej kolendry
Wyślij emailem


Jak zrobić zapiekane bagietki z szynką i serem?

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Bagietkę kroimy w poprzek w równe kromeczki. Każdą kromeczkę smarujemy z ok. 1/2 łyżeczki pesto. Nakładamy kawałek szynki, plasterek mozzarelli, drobno posiekaną paprykę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. Wierzch można opcjonalnie udekorować świeżymi listkami kolendry. Podajemy ciepłe. Smacznego!


Jak zrobić zapiekane bagietki z szynką i serem?

Przepis na zapiekane bagietki z szynką i serem

Zapiekane bagietki z szynką i serem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 223

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
KAska
KAska
4 lat temu

Moje ulubione zapiekane bagietki na syzbko! 🙂

Jola
Jola
4 lat temu

Oj tak to super przekąska na stół 😀 Będę jutro robić, pozdrawiam i zycze udanego sylwestra

Magdalena Fiołek
Magdalena Fiołek
4 lat temu

super, jak zostanie bułka i jest już sucha 🙂 jak robię takie zawsze to piwka dla chłopaka, idealne do chmielowej perły <3

Przepis na zapiekane bagietki z szynką i serem

Jeżeli szukasz przepisu na przekąski imprezowe to koniecznie wypróbuj ten przepis na zapiekane bagietki z szynką i serem 🙂 W zaledwie 15 min przygotujesz ciepłą przekąskę, którą będzie można podać na urodzinach, sylwestrze lub innej okazji, nawet podczas zwykłego spotkania ze znajomymi. Aby przygotować bagietki zapiekane w piekarniku potrzebować będziesz długiej bagietki, pesto z bazylii, szynki, mozzarelli, szczypty ziół prowansalskich, papryki czerwonej oraz opcjonalnie świeżej kolendry, którą polecam do podkreślenia smaku.

Jak zrobić bagietki zapiekane w piekarniku?

Nasze bagietki kroimy w równe kromeczki i smarujemy pesto bazyliowym. Następnie dodajemy na wierzch kawałek szynki, plasterek mozzarelli, drobno posiekaną paprykę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Całość smażymy w piekarniku przez 7-10 minut. Wierzch możemy udekorować kolendrą, polać ketchupem lub podać z domowym sos czosnkowym. W każdej wersji smakują naprawdę dobrze 🙂 Zachęcam Cię również do odwiedzenia innych smakowitych przepisów na moim blogu kulinarnym.

RozwińZwiń