Tarta z kremem pistacjowym i truskawkami

4.6/5 (49 ocen)
Tarta z kremem pistacjowym i truskawkami to elegancki i wyrafinowany deser, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Krucha, maślana baza tarty wypełniona jest aksamitnym kremem pistacjowym, który idealnie komponuje się ze świeżymi, soczystymi truskawkami.

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 5 h

Tarta z kremem pistacjowym

Opis przepisu

Tarta z kremem pistacjowym i frużeliną malinową to bardzo smaczny, świetnie prezentujący się wypiek. Maślane, kruchutkie ciasto, a do tego aksamitny krem z białą czekoladą oraz pistacjami tworzą super połączenie. Akcentem kontrastującym smak jest warstwa malinowa oraz świeże owoce na wierzchu. Całość smakuje dla mnie rewelacyjnie. Ta tarta sprawdzi się świetnie na różnych uroczystościach rodzinnych czy jako zwykłe ciacho do kawy.

Przepis na: Tarta z kremem pistacjowym i truskawkami

Porady na start

  • Zanim zaczniesz robić to ciacho to przeczytaj dokładnie przepis – krem potrzebuje odpowiedniego schłodzenia w lodówce (minimum 5 godzin).
  • Jeśli masz problem z kruszącym się ciastem podczas wyciągania/krojenia tarty z foremki to polecam zamówić sobie specjalną foremkę z wyciąganym dnem (są zarówno okrągłe jak i podłużne, a fajnie ułatwia sprawę).
  • Udekorowałam tartę świeżymi truskawkami, ale równie dobrze się sprawdzą borówki amerykańskie, jagody, maliny czy czerwone porzeczki.
  • Możesz przygotować tą tartę zarówno w podłużnej, jak i okrągłej foremce. Ja użyłam foremki do tarty o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeżeli chcesz również wykorzystać białka to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Krem pistacjowy:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji)
  • 250 g mascarpone

Frużelina malinowa:

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 100 g truskawek
  • opcjonalnie garść drobno posiekanych pistacji
Wyślij emailem

Jak zrobić tartę pistacjową?


Krok 1

przygotowanie kremu pistacjowego

Tarta z kremem pistacjowym to proste i efektowne ciacho, które zaczynamy od przygotowania kremu.

Pracę nad kremem najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni (lub zacząć rano, a skończyć wieczorem). Dokładnie opisany przepis na krem pistacjowy znajdziesz tutaj – klik >>.

Krem pistacjowy

Śmietankę kremówkę (300 ml) podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zaczną się pojawiać pierwsze bąbelki to zdejmujemy z ognia. Do rondelka od razu wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (200 g), mieszamy. Dodajemy także pastę pistacjową (2 lekko czubate łyżki) i ponownie mieszamy. Jeśli pasta nie będzie chciała się ładnie połączyć ze śmietanką to masę wystarczy przez chwilkę zblendować. Gdy całkiem ostygnie to wierzch owijamy folią i wkładamy do lodówki na 6 godzin, choć ja zazwyczaj wkładam na całą noc.


Krok 2

ciasto na tartę

Ciasto:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (270 g) np. tortową (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (150 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), 2 żółtka oraz cukier puder (1 nieco czubata łyżka).

Jeśli będzie całość bardzo sypka to dodajemy 1 lub 2 łyżki zimnej wody.

Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć 1-2 minuty). Wkładamy do lodówki na 15 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika).  


Krok 3

kruche ciasto na tartę przed upieczeniem

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty z wyjmowanym dnem, (moja o średnicy np. 26 cm). Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut lub do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.


Krok 4

frużelina malinowa

Frużelina malinowa:

Maliny (świeże lub mrożone, około 200 g) wrzucamy do małego rondelka. Dodajemy odrobinę wody (np. 2 łyżki) i zagotowujemy. Wsypujemy skrobię (1 lekko czubata łyżeczka rozrobiona z 2-3 łyżkami wody) i gotujemy przez minutkę na małym ogniu cały czas mieszając. Masa malinowa powinna nieco zgęstnieć i nabrać konsystencji konfitury. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 5

krem pistacjowy z mascarpone do tarty

W momencie kiedy tarta oraz frużelina będą już ostygnięte, można skończyć krem pistacjowy.

Masę z rondelka przekładamy do miski. Dodajemy zimne mascarpone (250 g) i miksujemy przez chwilę do powstania stabilnego, sztywnego kremu pistacjowego.


Krok 6

frużelina malinowa na kruchym cieście

Rozsmarowujemy warstwę malin. Wkładamy do lodówki na 10-15 minut.  


Krok 7

dodanie kremu pistacjowego na frużelinę

Nakładamy krem (ja to zrobiłam za pomocą rękawa cukierniczego (z końcówką gwiazdki).  


Krok 8

udekorowanie tarty pistacjowej tryskawkami

Na brzegach tarty ułożyłam połówki świeżych truskawek (możesz zastąpić malinami), a także posypałam drobno posiekanymi pistacjami.

Tarta z kremem pistacjowym gotowa! Przechowujemy ją w lodówce.

Szukasz innych mocno pistacjowych przepisów? W takim razie polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na sernik pistacjowy, tiramisu pistacjowe, a także pączki pistacjowe.


Tarta z kremem pistacjowym

Tarta z kremem pistacjowym

Tarta pistacjowa

Tarta pistacjowa przepis

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 49

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ula
Ula
26 dni temu

Czy moze byc krem pistacjowy czy musi byc koniecznie pasta?

Iwona
Iwona
9 miesięcy temu

Gdzie można kupić najlepszą pastę pistacjową lub krem pistacjowy?

Gabi
Gabi
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Iwona

Polecam pastę postacjową z super-pharm. 100% mielonych pistacji bez żadnych dodatków 😊

Tarta pistacjowa

Jeżeli tak jak ja jesteś fanem pistacji w każdej postaci, to ta tarta pistacjowa z całą pewnością przypadnie Ci do gustu. Ten wyjątkowy deser zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Kruchy spód doskonale komponuje się z aksamitnym kremem pistacjowym i frużeliną, dzięki czemu tarta pistacjowa jest idealną propozycją na każdą okazję, od rodzinnych spotkań, po eleganckie przyjęcia. Przygotowanie tej tarty z kremem pistacjowym nie jest trudne, ale kluczem do idealnego efektu jest wysokiej jakości pasta pistacjowa oraz odpowiednie schłodzenie kremu.

Tarta pistacjowa z białą czekoladą

Biała czekolada i pasta pistacjowe to bezdyskusyjnie świetne połączenie. W końcu większość kremów pistacjowych właśnie na takim połączeniu bazuje. Tym razem postanowiłam przygotować swój domowy krem i w ten sposób powstała właśnie tarta pistacjowa z białą czekoladą i mascarpone. Smakuje obłędnie, a dla przełamania słodyczy znajdziesz w moim przepisie też frużelinę owocową, która całość odpowiednio balansuje. Spróbuj, a zakochasz się w niej od pierwszego kawałeczka!