Szaszłyki warzywne

4.9/5 (54 ocen)

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne to świetna propozycja dla wegetarian, którzy również chcą zjeść pysznie na Majówce czy podczas wakacyjnego grillowania. Robi się je naprawdę błyskawicznie! Wystarczy pokroić ulubione warzywa i nadziać je na patyczki do szaszłyków. No bułka z masłem!

Szaszłyki wegetariańskie

Domowe szaszłyki wegetariańskie na bazie świeżych warzyw są sycące. W połączeniu z sosami (polecam sos czosnkowy czy tzatziki) smakują genialnie. Zawsze się staram, aby moje szaszłyki były kolorowe i raczej każdy patyczek nadziewam w podobnej kolejności, aby wyglądały tak samo.

Do szaszłyków z kurczaka polecam przygotować moją sprawdzoną sałatkę grillową. Będzie świetnie do nich pasować! Jeśli planujesz przygotować do tych szaszłyków warzywnych jakieś soczyste mięso z grilla to koniecznie wypróbuj tą sprawdzoną marynatę do karkówki. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w moim dłuższym wpisie – PRZEPISY Z GRILLA.

Z przepisu wyszło mi ok. 10 szaszłyków.

Przepis na: Szaszłyki warzywne

Składniki:

  • cukinia lub bakłażan
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 5 pieczarek
  • 1 duża papryka żółta
  • 2 czerwone cebule
  • patyczki do szaszłyków
Wyślij emailem

Szaszłyki warzywne - przepis krok po kroku


Krok 1

warzywa na grilla

Poniżej opisuję swoje ulubione składniki do szaszłyków wegetariańskich, jednak równie dobrze możesz użyć innych.

Zaczynamy od umycia i pokrojenia warzyw.

Dwie cebule obieramy i kroimy w większe piórka. Cukinię (lub bakłażan) nie obieramy tylko od razu kroimy w około centymetrowe plasterki.

Pieczarki (około 5 większych sztuk) kroimy na połówki, a kolorowe papryki w większe kawałki.

Przygotowane warzywa często skrapiam lekko oliwą (można je posmarować za pomocą pędzelka kuchennego), a także posypuję większą szczyptą soli i pieprzu. Ewentualnie możesz posypać je również swoimi ulubionymi przyprawami.


Krok 2

szaszłyki warzywne na grilla

Kolejność nadziewania szaszłyków jest dowolna.

W moim przypadku na długi patyczek do szaszłyków wbijamy (tak jak na zdjęciach) cebulę, paprykę zieloną, cukinię, paprykę czerwoną, żółtą, cebulę, cukinię, paprykę żółtą i pieczarkę.

Układamy na tacce do grillowania. Układamy ją na rozgrzany grill i smażymy aż warzywa nieco zmiękną, a także się ładnie usmażą. Długość czasu zależy od stopnia rozgrzania grilla – jednak nie polecam ich dodawać w momencie zbyt dużego ognia, ponieważ wtedy będą w środku surowe, a z zewnątrz szybko się spalą. Grillowanie warzyw powinno zająć około 15-20 minut.

Jeśli tylko chcesz to szaszłyki warzywne możesz zrobić także w piekarniku (jeżeli nie masz grilla, a szukasz fajnej przekąski do obiadu). Wkładamy je wtedy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy przez ok. 10 minut (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 5-10 minut (termoobieg lub funkcja grill). Kontroluj długość pieczenia, aby szaszłyki się nie spaliły. Smacznego! 


Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne na grilla

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 54

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Szaszłyki wegetariańskie

Planujesz grilla i szukasz zamiennika dla klasycznej kiełbasy? A może chcesz przygotować jakiś dodatek do mięsa? W takim razie przedstawiam Ci przepis na wegetariańskie szaszłyki! To bardzo prosta przekąska, której przygotowanie zajmie tylko kilka minut. Do przygotowania wegetariańskich szaszłyków potrzebować będziemy: drewniane patyczki (najlepiej długie wykałaczki) oraz ulubione pokrojone warzywa. Ja w moim przepisie wykorzystałam cukinię, paprykę czerwoną, żółtą oraz zieloną, pieczarki i czerwoną cebulę. Wystarczy, że warzywa pokroisz w dużą kostkę lub grube plastry, nadziejesz je na wykałaczki, posmarujesz oliwą z każdej strony i masz gotowe super szaszłyki na grilla!

Szaszłyki warzywne na grilla

Sezon grillowy w pełni, a świeżych warzyw w naszych ogródkach przybywa z dnia na dzień, dlatego grzechem byłoby ich nie wykorzystać 🙂 Te szaszłyki warzywne na grilla są bardzo proste do zrobienia, a czas przygotowania to zaledwie kilka minut. Dodatkowo są zdrowe i naprawdę pyszne! Nadziej po prostu na patyczki ulubione warzywa i grilluj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż staną się miękkie. Pamiętaj, aby je obrócić, aby przypiekły się z obu stron. Szaszłyki warzywne możesz przygotować również na patelni grillowej lub w piekarniku.

RozwińZwiń