Szaszłyki warzywne to świetna propozycja dla wegetarian, którzy również chcą zjeść pysznie na Majówce czy podczas wakacyjnego grillowania. Robi się je naprawdę błyskawicznie! Wystarczy pokroić ulubione warzywa i nadziać je na patyczki do szaszłyków. No bułka z masłem!
Szaszłyki wegetariańskie
Domowe szaszłyki wegetariańskie na bazie świeżych warzyw są sycące. W połączeniu z sosami (polecam sos czosnkowy czy tzatziki) smakują genialnie. Zawsze się staram, aby moje szaszłyki były kolorowe i raczej każdy patyczek nadziewam w podobnej kolejności, aby wyglądały tak samo.
Do szaszłyków z kurczaka polecam przygotować moją sprawdzoną sałatkę grillową. Będzie świetnie do nich pasować! Jeśli planujesz przygotować do tych szaszłyków warzywnych jakieś soczyste mięso z grilla to koniecznie wypróbuj tą sprawdzoną marynatę do karkówki. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w moim dłuższym wpisie – PRZEPISY Z GRILLA.
Z przepisu wyszło mi ok. 10 szaszłyków.
Przepis na: Szaszłyki warzywne
Składniki:
- cukinia lub bakłażan
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka zielona
- 5 pieczarek
- 1 duża papryka żółta
- 2 czerwone cebule
- patyczki do szaszłyków
Zobacz również:
Szaszłyki warzywne - przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od umycia i pokrojenia warzyw.
Dwie cebule obieramy i kroimy w większe piórka. Cukinię (lub bakłażan) nie obieramy tylko od razu kroimy w około centymetrowe plasterki.
Pieczarki (około 5 większych sztuk) kroimy na połówki, a kolorowe papryki w większe kawałki.
Przygotowane warzywa często skrapiam lekko oliwą (można je posmarować za pomocą pędzelka kuchennego), a także posypuję większą szczyptą soli i pieprzu. Ewentualnie możesz posypać je również swoimi ulubionymi przyprawami.
Krok 2
W moim przypadku na długi patyczek do szaszłyków wbijamy (tak jak na zdjęciach) cebulę, paprykę zieloną, cukinię, paprykę czerwoną, żółtą, cebulę, cukinię, paprykę żółtą i pieczarkę.
Układamy na tacce do grillowania. Układamy ją na rozgrzany grill i smażymy aż warzywa nieco zmiękną, a także się ładnie usmażą. Długość czasu zależy od stopnia rozgrzania grilla – jednak nie polecam ich dodawać w momencie zbyt dużego ognia, ponieważ wtedy będą w środku surowe, a z zewnątrz szybko się spalą. Grillowanie warzyw powinno zająć około 15-20 minut.
Jeśli tylko chcesz to szaszłyki warzywne możesz zrobić także w piekarniku (jeżeli nie masz grilla, a szukasz fajnej przekąski do obiadu). Wkładamy je wtedy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy przez ok. 10 minut (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 5-10 minut (termoobieg lub funkcja grill). Kontroluj długość pieczenia, aby szaszłyki się nie spaliły. Smacznego!
Komentarze