Mam dla Was idealny przepis na sernik tradycyjny z warstwą śmietankową z mascarpone i świeżymi owocami jak: maliny, borówki, truskawki czy czereśnie.
Szczerze mówiąc już dawno nie jadłam tak dobrego sernika! Uwielbiam je piec, a potem się nimi delektować wraz z filiżanką cappuccino. Ten sernik tradycyjny jest po prostu obłędny! Przywiozłam go do rodziców i każdy kto go próbował to twierdził, że po prostu palce lizać i kończyło się na dokładce.
Sernik
Ten sernik nie wychodzi bardzo zbity i mięsisty, lecz z drugiej strony nie jest puszysty jak piórko jak to bywa w klasycznym serniku wiedeńskim. Jak dla mnie jest po prostu idealny, o genialnej konsystencji i smaku. Obłędnie waniliowy dzięki dodatkowi cukru z prawdziwą wanilią, a także został dodany sypki budyń waniliowy.
Wierzch sernika udekorowałam warstwą masy powstałej na bazie śmietanki kremówki 30% i mascarpone. Całość stanowi połączenie idealne!
Koniecznie wypróbuj ten przepis na sernik tradycyjny, w którym oczywiście możesz pominąć owoce i krem śmietankowy. Jeśli szukasz podobnych przepisów to zapraszam do upieczenia sernika wiedeńskiego, sernika z białą czekoladą i jagodami czy sernika krówkowego. Może jednak postawisz na totalny klasyk i wypróbujesz prosty sernik na kruchym spodzie? Decyzja należy do Ciebie!
Przepis na: Sernik tradycyjny z mascarpone i owocami
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu
- 120 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 20 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 5 jajek
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże owoce np. garść truskawek, malin, borówek i czereśni
Zobacz również:
Jak zrobić sernik tradycyjny z mascarpone i owocami?
Krok 1
Herbatniki (ok. 200 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku. Masło (80 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto. Wykładamy nim spód foremki o rozmiarze np. 24×24 cm (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 2
5 żółtek ucieramy na puszystą masę wraz z 1 szklanką cukru i 120 g miękkiego masła.
Krok 4
Krok 5
Gdy sernik będzie już zimny, wtedy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (250 ml) ubijamy wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Gdy masa zacznie się robić gęsta, wtedy dodajemy mascarpone i jeszcze przez chwilę miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Opcjonalnie można dodać jeszcze szczyptę cukru z prawdziwą wanilią.
Krem śmietankowy wykładamy na wierzch sernika i wyrównujemy. Dekorujemy świeżymy owocami np. malinami, borówkami, czereśniami czy pokrojonymi truskawkami.
Komentarze
Sernik pycha, proporcje na inną blachę znajdziecie w przelicznik foremek.
Smacznego 🙂 PS. Następnym razem obniż o 10 stopni temperaturę pieczenia, bo widzę, że jest dość mocno przypieczony. Chyba, że taki Wam bardziej smakuje 🙂
Pycha 😋😋
Smacznego 🙂