Schab z bryndzą i żurawiną jadłam niedawno w Zakopanem. Mój narzeczony zamówił wtedy placka po zbójnicku, ale nawet w połowie się nie umywało do mojego obiadu. Postanowiłam, że przygotuję taki sam obiad w domu i wybrałam się do supermarketu w celu znalezienia bryndzy. Oczywiście znalazłam ją bez problemu, ale nie była taka wyrazista jak ta na Krupówkach, a szkoda… Idealnym dodatkiem do tego schabu będą zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym.
Przepis na: Schab z bryndzą i żurawiną
Składniki:
- 700 g schabu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta pieprzu, soli
- szczypta curry
- 100 g bryndzy lub oscypka
- żurawina lub borówka do mięs Stovit
Zobacz również:
Schab z bryndzą i żurawiną - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Schab kroimy w grubsze plastry, lekko ubijamy tłuczkiem do mięsa. W miseczce mieszamy przyprawy, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Taką marynatą nacieramy nasze kawałki schabu, odstawiamy na minimum 15 minut, a najlepiej na całą noc. Schab smażymy najpierw z jednej strony, później przewracamy na drugą i na każdy plasterek schabu nakładamy plaster bryndzy, która powinna się ładnie rozpuścić gdy przykryjemy pokrywką patelnię. Podajemy taki schab z żurawiną lub borówką do mięs oraz np. zaproponowanymi przeze mnie ziemniaczkami zapiekanymi lub innymi dodatkami.
Smacznego!
Komentarze
Mniam mniam, najlepszy obiadek na swiecie!