Dania jarskieObiadyPrzekąski

Zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym

Zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym to idealny dodatek do mięska. Ostatnio jak byliśmy w Zakopanem to jedliśmy rewelacyjny obiad na Krupówkach, a mianowicie schab z bryndzą oraz żurawiną, a do tego właśnie te zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym… Uczta dla podniebienia! Ziemniaczki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, nacinamy, polewamy masełkiem czosnkowym oraz zapiekamy w sreberku przez 20 minut. Koniecznie wypróbuj 🙂

Przepis na: Zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym

 Łącznie: 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • natka koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Krok 1 

Ziemniaki myjemy dokładnie (nie obieramy ich). Najpierw je gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 30 minut.

W tym czasie robimy masełko czosnkowe: masło rozpuszczamy np. w mikrofalówce lub małym rondelku. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do rozpuszczonego masła. Koperek kroimy drobno i również dodajemy go do masła. Pod koniec do miseczki dodajemy sól oraz pieprz czarny lub ziołowy, całość mieszamy. Piekarnik włączamy na ok. 190 stopni.

Ziemniaki odcedzamy, nacinamy lekki “krzyżyk”. Każdego ziemniaka owijamy w sreberko, a następnie polewamy naszym masłem czosnkowym.

Piec przez ok. 20 minut w temp. 190 stopni.


Print Friendly, PDF & Email
Tagi