Przepis na faworki

4.7/5 (194 ocen)
Chrupiące, lekkie jak chmurka i obsypane warstwą cukru pudru – faworki to jeden z tych wypieków, których nie może zabraknąć w Tłusty Czwartek! Wbrew pozorom, zrobienie idealnie kruchych faworków wcale nie jest trudne – wystarczy kilka prostych składników i garść dobrych wskazówek. Spróbuj, a przekonasz się, że domowe faworki smakują najlepiej!

Ilość porcji

40

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 20 min smażenia

Przepis na faworki

Opis przepisu

Tłusty Czwartek już za kilka dni, więc to najwyższy czas żeby podzielić się przepisem na faworki! Kruche, lekkie i dosłownie rozpływające się w ustach… Dla mnie domowe faworki to zupełnie inna liga niż te kupne. A ponieważ w Tłusty Czwartek nie może zabraknąć słodkości, oprócz faworków zawsze przygotowuję też pączki (przepis na pączki klik >>) i szczerze? Żadne z cukierni im nie dorównują!.

Faworki – obowiązkowy przysmak na Tłusty Czwartek!

Oprócz pączków, faworki są obowiązkową pozycją na stole w ulubione święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek! Podobno zjedzone słodkości w ten dzień nie tuczą, więc trzymajmy się tej wersji 🙂 Ten przepis na faworki jest sprawdzony i uwielbiany w moim domu – wychodzą ultra kruche i delikatne. Sekret? Bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta oraz uderzanie go wałkiem przed smażeniem. Dzięki temu staje się elastyczne, a po usmażeniu pojawia się mnóstwo charakterystycznych bąbelków. Możesz je smażyć zarówno na oleju, jak i na smalcu – wybór należy do Ciebie!

Z mojego przepisu wychodzi około 40-45 sztuk faworków. Jeśli potrzebujesz ich usmażyć więcej to po prostu należy pomnożyć wszystkie składniki razy dwa.

Więcej inspiracji na Tłusty Czwartek

Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze przygotować na to wyjątkowe święto, koniecznie zajrzyj do mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik >>). Znajdziesz tam sprawdzone przepisy, które są szybkie i łatwe do wykonania. Polecam szczególnie:

Przepis na: Przepis na faworki

Porady na start

W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeżeli chcesz również wykorzystać białka to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • ok. 160 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • 1 litr oleju
Wyślij emailem

Jak zrobić faworki?


Krok 1

rozwałkowywanie ciasta na faworki

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (ok 160 g). Dodajemy żółtka (2 sztuki), kwaśną śmietanę (3 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), szczyptę soli, cukier wanilinowy (1 łyżeczkę), a także spirytus  (1 łyżeczka). Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie kilkukrotnie uderzamy je o blat stolnicy, a następnie tłuczemy wałkiem lub tłuczkiem do kotletów (rozpłaszczając ciasto, formowanie ponownej kuli i ponownie rozpłaszczanie tłuczkiem przez 3-4 minuty).


Krok 2

wycinanie faworków

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko (powinno aż widać blat stołu przez rozwałkowane ciasto). Następnie nożem kroimy paski (kształt równoległoboków) o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego robimy za pomocą noża nacięcie (jednak nie nacinamy końców). Przez nacięcia w środku przekładaj jeden koniec paska. Po przełożeniu lekko rozciągnij i wyrównaj faworka.

Przygotowane faworki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.


Krok 3

smażenie faworków

Na patelnię lub do mniejszego garnka wlewamy olej (ja użyłam mniejszego garnka i użyłam 0,7 l oleju roślinnego) i podgrzewamy go na średniej mocy palnika. Gdy olej będzie rozgrzany (170-180 stopni), wtedy wkładamy jeden testowy faworek i sprawdzamy temp. oleju. Jeśli szybko się zarumieni, to znaczy, że olej jest za gorący i wtedy trzeba nieco obniżyć temperaturę. Ja smażyłam na małym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po ich usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Po przestudzeniu posypujemy je cukrem pudrem. Faworki najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, w dniu smażenia, a ewentualnie na drugi dzień. Nie polecam ich smażyć z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Smacznego!


chrusty

Przepis na faworki

faworki

chruściki

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 194

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Izabella
Izabella
3 dni temu

Najlepszy przepis ! 💜wyszły przepyszne 😍

20250324_121115
Zosia
Zosia
7 dni temu

Super rzepie faworki wychodzą super 😍

Screenshot_20250320-162642
Sssylwka
Sssylwka
26 dni temu

Moje pierwsze, samodzielne faworki 😍 wyszły pyszne !

20250227_142724
Iwona
Iwona
26 dni temu

Dzisiaj robiłam pierwszy raz faworki, zawsze się ich bałam… A z tym przepisem to sama przyjemność! ❤️
Pozdrawiam 🙂

1000007295
Zosia
Zosia
7 dni temu
W odpowiedzi do  Iwona

Polecam do tych pysznych faworków sos czekoladowy jeżeli ktoś woli klasycznie to posypać je po prostu cukrem pudrem.
Pozdrawiam Zosia

Dominika
Dominika
1 rok temu

Przepis jak zawsze idealny. Wszystko super opisane a co do wykonania to bardzo prosto i szybko się robi, nawet przy pełzającym niemowlaku 🤭

Monika
Monika
2 lat temu

Aaaa,juz znalazlam,40 😆

Monika
Monika
2 lat temu

Hej! Ile wyszlo Ci faworkow?

Angelika Orłowska
Angelika Orłowska
4 lat temu

Polecam jak najbardziej przepis:)

Angelika Orłowska
Angelika Orłowska
4 lat temu
W odpowiedzi do  Angelika Orłowska

comment image

Chrusty przepis

Zbliża się ulubione święto wszystkich łasuchów, tych małych i tych dużych – Tłusty Czwartek! Co roku czekam z niecierpliwością na ten dzień, w którym można zaserwować taką ilość słodkości dla moich domowników. Najbardziej obowiązkowym wypiekiem są bez wątpienia tradycyjne, drożdżowe pączki smażone na oleju. Na drugim miejscu w moim ranku są chrusty, które są totalnym przeciwieństwem wspomnianych wcześniej pączków.

Faworki na Tłusty Czwartek

Faworki na Tłusty Czwartek są dla mnie obowiązkowe i smażę je co roku. Jak dla mnie to domowe faworki nie mają sobie równych. Najlepiej smakują w dniu smażenia. Faworki wychodzą kruchutkie, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj także moje puchate faworki budyniowe! Te proste do zrobienia chruściki to świetny i dosyć szybki do zrobienia wypiek na Tłusty Czwartek. A do tego jakie pyszne!!! To nie są  zwykłe faworki, tylko z dodatkiem odrobiny budyniu waniliowego i cukru z prawdziwą wanilią, dzięki czemu mają taki piękny aromat i waniliowy smak. Wychodzą naprawdę puchate i ciężko się od nich oderwać.

Faworki prosty przepis

Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na faworki, które należy usmażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu polecam je oprószyć cukrem pudrem lub oblać roztopioną czekoladą. Przy okazji zachęcam Cię do zobaczenia mojego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>), z mnóstwem słodkich propozycji.