Opis przepisu
Tłusty Czwartek już za kilka dni, więc to najwyższy czas żeby podzielić się przepisem na faworki! Kruche, lekkie i dosłownie rozpływające się w ustach… Dla mnie domowe faworki to zupełnie inna liga niż te kupne. A ponieważ w Tłusty Czwartek nie może zabraknąć słodkości, oprócz faworków zawsze przygotowuję też pączki (przepis na pączki klik >>) i szczerze? Żadne z cukierni im nie dorównują!.
Faworki – obowiązkowy przysmak na Tłusty Czwartek!
Oprócz pączków, faworki są obowiązkową pozycją na stole w ulubione święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek! Podobno zjedzone słodkości w ten dzień nie tuczą, więc trzymajmy się tej wersji 🙂 Ten przepis na faworki jest sprawdzony i uwielbiany w moim domu – wychodzą ultra kruche i delikatne. Sekret? Bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta oraz uderzanie go wałkiem przed smażeniem. Dzięki temu staje się elastyczne, a po usmażeniu pojawia się mnóstwo charakterystycznych bąbelków. Możesz je smażyć zarówno na oleju, jak i na smalcu – wybór należy do Ciebie!
Z mojego przepisu wychodzi około 40-45 sztuk faworków. Jeśli potrzebujesz ich usmażyć więcej to po prostu należy pomnożyć wszystkie składniki razy dwa.
Więcej inspiracji na Tłusty Czwartek
Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze przygotować na to wyjątkowe święto, koniecznie zajrzyj do mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik >>). Znajdziesz tam sprawdzone przepisy, które są szybkie i łatwe do wykonania. Polecam szczególnie:
- Przepis na pączki
- Oponki serowe
- Pączki z serka homogenizowanego
- Mini pączusie serowe
- Pieczone pączki – idealne, jeśli unikasz smażenia
- Puchate faworki budyniowe – coś dla fanów eksperymentów!
Przepis na: Przepis na faworki
Porady na start
W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeżeli chcesz również wykorzystać białka to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
- 2 żółtka
- ok. 160 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- 1 litr oleju
Zobacz również:
Jak zrobić faworki?
Krok 1
Krok 2
Przygotowane faworki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.
Krok 3
Po przestudzeniu posypujemy je cukrem pudrem. Faworki najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, w dniu smażenia, a ewentualnie na drugi dzień. Nie polecam ich smażyć z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Smacznego!
Komentarze
Najlepszy przepis ! 💜wyszły przepyszne 😍
Ekstra wyszły 😍 Bardzo się cieszę, że posmakowały! 🙂
Super rzepie faworki wychodzą super 😍
Piękne wyszły! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowały ❤️
Moje pierwsze, samodzielne faworki 😍 wyszły pyszne !
Dzisiaj robiłam pierwszy raz faworki, zawsze się ich bałam… A z tym przepisem to sama przyjemność! ❤️
Pozdrawiam 🙂
Polecam do tych pysznych faworków sos czekoladowy jeżeli ktoś woli klasycznie to posypać je po prostu cukrem pudrem.
Pozdrawiam Zosia
Sos czekoladowy do bardzo dobry pomysł! ❤️
Brawo 🙂 Pysznie wyglądają.
Przepis jak zawsze idealny. Wszystko super opisane a co do wykonania to bardzo prosto i szybko się robi, nawet przy pełzającym niemowlaku 🤭
Aaaa,juz znalazlam,40 😆
Tak, około 40 🙂
Hej! Ile wyszlo Ci faworkow?
Polecam jak najbardziej przepis:)