Opis przepisu
To zdecydowanie najlepszy przepis na proste muffinki czekoladowe. Wychodzą niezwykle wilgotne w środku!
Uwielbiam małe co nieco do kawy, a muffinki są najlepszym pomysłem do wykonania. Przygotowałam dla Was muffinki czekoladowe, które wyjdą każdemu! Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodałam mleczną i gorzką czekoladę belgijską (w postaci groszków czekoladowych). Wierzch muffinek czekoladowych można opcjonalnie udekorować moim sprawdzonym kremem czekoladowym lub kremem śmietankowym z mascarpone.
Babeczki czekoladowe
Te babeczki czekoladowe to tani wypiek. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i gotowe! Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze cieplutkie, a kawałki czekolady delikatnie płynne. No coś pysznego!
Te babeczki czekoladowe są:
- ekspresowe do przygotowania
- mocno czekoladowe
- wilgotne w środku
- a dzieci je uwielbiają
Przepis na: Proste muffinki czekoladowe
Składniki:
Ciasto na muffinki:
- 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 (bardzo płaska) łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 1 szklanka mleka (niecałe 250 ml)
- 1/2 szklanki oleju (120 ml)
Dodatkowo:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Zobacz również:
Muffinki czekoladowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Muffinki czekoladowe przygotowujemy bez użycia miksera. Wystarczy jedynie trzepaczka czy rózga kuchenna. Wykonanie ciasta czekoladowego zajmuje dosłownie chwilę, więc można od razu włączyć piekarnik na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Zaczynamy od składników mokrych. Przygotowujemy sobie jedno duże jajko (rozmiar L), mleko krowie, ale może być też roślinne (niecałe 250 ml) oraz olej (1/2 szklanki, 120 ml).
Krok 2
Wlewamy mokre składniki do miski i mieszamy przez chwilę za pomocą trzepaczki do powstania jednolitej masy jajecznej.
Krok 3
Będziemy potrzebować także czekoladę gorzką i mleczną – łącznie 100 g, ja użyłam groszków czekoladowych z czekolady belgijskiej. Można jednak posiekać w kostkę zwykłą tabliczkę czekolady.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy po 2 łyżki ciasta czekoladowego. Powinno ono zapełnić nieco ponad 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną.
Jeśli nałożysz zbyt dużo ciasta to może ono brzydko wypłynąć z foremek w trakcie pieczenia.
Pieczemy przez około 20-22 minut w temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoimi muffinkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe muffinki to koniecznie wypróbuj muffiny z truskawkami, bananowe muffinki z czekoladą lub babeczki czekoladowe z batonikami kinder bueno.
Komentarze
Niestety nie wyrosły, mleko hm ponoć sie nie daje mleka . Szkoda
Praktycznie do wszystkich muffinek dodaje się mleko. To nie ono wpływa na to czy wyrosną, czy nie…
Czy można użyć zamiast oleju oleju kokosowego, jeśli tak to ile?
Nie robiłam ich nigdy z olejem kokosowym, ale obstawiałabym taką samą objętość…
Wyszły pyszne🙂 córka się nimi zajadała jak nigdy . Wszystkie zjedzone zostały przez rodzinę w jeden dzień 🧁🧁
Fantastycznie, bardzo się cieszę 🙂
Wyszły pyszne 🤤 szybki i prosty przepis robiłam z synem, który jest miłośnikiem babeczek.
Super się prezentują! 😍 Cieszę się, że posmakowały 🙂
Szybkie i proste. Co akurat było ważne.
Pyszne
Ekstra wyszły 😍 Cieszę się, że posmakowały!
Super babeczki , ja dodałam od siebie żurawinę i migdały 😍
Przepyszne są !
Pięknie się prezentują 😍 Cieszę się, że posmakowały ❤️
Babeczki wyszły bardzo dobre, są mocno czekoladowe bo dodałam całą pokrojoną czekoladę gorzką. Polecam
Super, bardzo się cieszę 🙂
Dzień dobry, potrzebuje większej porcji. Czy mogę dać wszystkiego x3? Co wtedy z proszkiem do pieczenia? Tez x3?
Dzień dobry, wszystkie składniki przemnażamy proporcjonalnie, więc proszek wtedy też x3 🙂
Czy można zamienić mąkę pszenna na orkiszową?
Jasne, robiłam tak wielokrotnie 🙂
Rewelacyjny przepis! Szybki i prosty! A muffinki przepyszne.POLECAM.
Ekstra wyszły 😍 Cieszę się, że posmakowały ❤️
Szybko i do tego pyszne. Córeczki zachwycone.
Bardzo się cieszę 🙂
Bardzo szybkie do zrobienia , pyszne
Wyszły pyszne. Córki chętnie piekły
Cieszę się 🙂 Dzięki wielkie za zdjęcie muffinek.
Dzień dobry. Będę robić niedługo te muffiny i chciałam zapytać czy zamiast jajka rozmiaru L mogę dać jajko M?
Czy wpłynie to znacznie na końcowy rezultat?
Dzień dobry, nie powinno mieć to znaczącego wpływu na rezultat, więc tak, można 🙂
Super przepis. Razem z pieczeniem 30min i gotowe. Wilgotne i pachnące czekoladą
Super, cieszę się 🙂
Idealne, pięknie wyglądają i super smakują,bardzo prosty i łatwy przepis
Miło mi to czytać 🙂
Pyszne! 😀 dzięki za przepis! Trzy razy już korzystałam. 🙂 świetne wychodzą te babeczki, a dzięki temu, że masa nie jest zbyt rzadka, to idealnie się dopiekają w takich kształtnych foremkach. 😀 minus jest taki, że szybko znikają, i rodzinka “męczy” o kolejne…. 😉
Wyszły rewelacyjne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Wyglądają świetnie 🙂 W ogóle jakie fajnie papilotki ozdobne!
Łatwe w wykonaniu i pyszne. Dzieło mojego wnuka
Pięknie się prezentują! ❤️ Gratulacje dla zdolnego wnuka 🙂
Pyszności. Dziękuję za doskonały przepis.
Ekstra wyszły! ❤️ Bardzo się cieszę, że posmakowały 😍
Ja się nie pochwałę bo dopiero piekę, zrobiłem 1:1 z przepisu ale wyjdzie mi z 18 muffinów a nie 12 😆
No to zależy od wielkości foremek 🙂
Babeczki wyszły pyszne.
Wszystko zgodnie z przepisem.
Dekoracja kwiatek z pianek- na szkolny wiosenny kiermasz
Piękna dekoracja 🙂 Co to za pianki jesli mozna zapytac?
Haribo serca przecięte na 3 części
Dziękuję ❤️ Ekstra pomysł 🙂
Cudowny przepis, nawet dla początkujących!! :))
Mi osobiście wyszły trochę za rzadkie, ale zdołałam uratować sytuację. Dodałam dodatkowo orzechy laskowe, a czekolada była w 100% gorzka. Jeżeli ktoś nie posypuje później cukrem pudrem, polecam przed pieczniem opsypać szczyptą cukru babeczki (już w foremkach) wtedy powstaje taka ładna panierka. Przepyszne babeczmi;))
Robiłam je z moją 2,5-latką 🙂 ekspresowe i wyszły super! wszyscy się zajadali. Musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo było zbyt gęste
Cieszę się, że smakowały 🙂
Robiłam je już drugi raz i po raz kolejny wyszły przepyszne! Moje dziecko za nimi przepada 🙂
super 🙂
Bardzo dobre muffinki.
Super czekoladowe.
Ja dałam czekoladę z orzechami i wyszło ekstra 😍
Super! Smacznego 🙂
Zawsze wychodza przepieknie I bardzo pysznie nawet przy mojej 7miesiecznej coreczce dziekuje 😊
A zamiast cukru dla Córki co dodałaś? Banana?
Super! Smacznego 🙂
Samych babeczek nie widac 😅 ale wyszły pyszne i mocno czekoladowe
Świetnie wyglądają 🙂 Na pewno wyszły pyszne! ❤️
Czy olej można zastąpić masłem roztopionym? Jeśli tak to ile tego masła dać?
Tyle samo 🙂
Pyszne ☺️
super:)
Pierwszy raz robiłam i wyszły. Najważniejsze to nie mieszać długo a króciutko, ponieważ wyjdą gumowate, twarde
Cieszę się, że wyszły 🙂
Zrobiłem wszystko dosłownie ważąc wagą co do grama- ciasto wyszło mega gęste a wszystkie muffinki poszły do śmietnika bo wyszedł zakalec.
Mi też wyszło gęste ciasto, dlatego dolewałam po trochu mleka, żeby zrobiło się rzadsze. I wyszło.
Niech Pan spróbuje jeszcze raz. 🙂
Czekoladowe też już są bardzo szybko się je robi a smakują obłędnie 😋
Wyszły idealnie <3 Dziękuję ślicznie za dodanie zdjęcia!
Wszystkie wylądowały w koszu. Już ciasto wyszło jak glut, a zawsze robię z wagą kuchenną. Nie polecam.. 🙁
Czy mleko ma być prosto z lodówki czy ciepłe?
Temp. pokojowa 🙂
Zdecydowanie coś pomylone, moje są teraz w piekarniku i pięknie wyrosły. Dałam do środka dodatkowo po kostce mlecznej czekolady.
Na bank coś pomyliłaś 😉
Nie pamiętam żeby wcześniej komuś nie wyszły, a są na blogu już od kilku lat…
Wyszły przepyszne!!!!!🤤😍
Dziękuję za przepis❤️
Wow, wyglądają rewelacyjnie 😍😍 Cieszę się, że smakują 🙂
Ma byc plaska lyzka czy lyzeczka proszku do pieczenia ?😁
Tak jak jest podane w przepisie – w składnikach i opisie wykonania 🙂
Zrobiłam je kolejny raz, są przepyszne. Tylko tym razem chyba sypnęło mi się za dużo proszku. Może ktoś pomóc i podpowiedzieć Ile gram wypada na „płaską łyżkę”? 😁
Mój ulubiony przepis na czekoladowe muffinki. Zawsze wyglądają i smakują znakomicie i chętnie wracam do tego przepisu za prawie każdym razem gdy mam ochotę na coś mocno czekoladowego. Czasami eksperymentuję z przepisem, raz dam kakao słodkie zamiast gorzkiego, a raz powtykam do srodka kostki czekolady i w każdej formie są przepyszne. Polecam przepis każdemu kto lubi czasami zjeść takie słodkości 🙂
Można dodać czekoladę zamiast kakao?
No i super! Takie eksperymenty są super, bo wtedy można fajne smaki stworzyć ❤️ Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🤗 pozdrawiam!
Właśnie korzystam z przepisu.
Musze zrobić przekąskę słodką dla moich domorosłych drwali więc expresem je robiłam.
Troszkę więcej kakao dałam, bo lubię prawdziwie czekoladowe,dlatego zawsze zwiększam ilość kakao o łyżkę wszędzie, a także więcej oleju i mleka, oraz jagody powtykałam do już rozdzielonych mufinek, gdyż zabrakło czekolady.
Zamiast wanilii wolę marokański migdał więc kilka kropli oleju o tym zapachu dodałam..
Nie martwię się brakiem “papierków specjalistycznych do mufinek”, gdyż robię je z kwadratowych wycinków papieru do pieczenia i powiem szczerze… zabrakło mi papieru na 3 mufinki, a do sklepu daleko, więc…postanowiłam użyć papieru do drukarki-białego nasmarowanego olejem z obu stron… (Takie eksperymenty zawsze pokazują jak wysoce człowiek może być kreatywny w różnych dziedzinach.) Trzeba sobie radzić
Rosną świetnie i nic się nie pali.
Za chwilę wyciągam i jestem szczerze “zadziwiona” moim pomysłem użycia papieru biurowego nasmarowanego w całości olejem, genialne zastępstwo w razie “W”.
Nie wiem jak zamieścić tu zdjęcie mojego produktu, prawie z pani przepisu plus moje osobiste wariacje, i czy można, ale spróbuję…
Chlorowany papier to średnie rozwiązanie…
witam, chciałam zapytać czy one łatwo wychodzą z papilotki? wyciąga się je jak już całkowicie ostygną? a mogę do środka dodać łyżeczkę nutelli?
Witam 🙂
Szczerze powiedziawszy nigdy nie miałam z nimi problemów. Wychodzą bardzo ładnie z papilotek. Z doświadczenia polecam jednak papilotki silikonowe do muffinek. Można je kupić praktycznie w każdym markecie i np. w Pepco. Do środka jak najbardziej można dodać dodatkowo łyżeczkę nutelli 🙂
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!