Lubicie placuszki ziemniaczane? U mnie robi się je przynajmniej raz na miesiąc. Tym razem mam dla Was przepis na bardzo proste, szybkie i smaczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym! Wiem, że w każdym domu je się na inny sposób i często słyszę, że najlepsze są takie ciepłe obsypane cukrem lecz jakoś one do mnie nie docierają i koniecznie musi być do nich sosik lub zwykła śmietana 🙂
A Wy z czym je najbardziej lubicie?
Przepis na: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 1,5 kg startych ziemniaków
- 2 mniejsze cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki soli
- Szczypta pieprzu
- Olej do smażenia
- sos pieczarkowy: 2 ząbki czosnku, 300 g pieczarek, 150 ml śmietanki kremówki, szczypta soli i pieprzu
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Ja użyłam maszynki więc przecisnęłam od razu w niej również cebulę oraz czosnek. Wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, sól oraz pieprz, mieszamy całość łyżką. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju lub oliwie.
Sos pieczarkowy: Na oliwie smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy posiekane pieczarki, smażymy na małym ogniu co chwilkę mieszając. Wlewamy śmietankę kremówkę i czekamy aż zrobi nam się gęsty sos. Przyprawiamy do smaku.
Smacznego!